H Nτόρα Μπακοπούλου στο Μέγαρο

«Carte blanche». Ντόρα Μπακοπούλου, πιάνο. Έλενα Χούντα, πιάνο. Αίθουσα  Δημήτρης Μητρόπουλος, 10 Φεβρουαρίου 2015.

«Carte blanche». Ντόρα Μπακοπούλου, πιάνο. Έλενα Χούντα, πιάνο. Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, 10 Φεβρουαρίου 2015.

Aπό την Ελλάδα για τη Ρωσία με αγάπη

Ρεσιτάλ πιάνου

της Ντόρας Μπακοπούλου

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017, 20:30

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Η πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου επιστρέφει στο Μέγαρο τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017, στις 8:30 το βράδυ, με ένα πρόγραμμα, στο οποίο ο λυρισμός της ρωσικής ψυχής συναντά τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, μέσα από έργα Τσαϊκόφσκι, Ραχμάνινοφ, Σκριάμπιν, Γυφτάκη, Κουρουπού και Κουμεντάκη. Τη φετινή σεζόν, δύο δημοφιλείς ενότητες εκδηλώσεων, το Πιανόραμα και ο Κύκλος Από τη Ρωσία με αγάπη, συναντώνται στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, με την ιδιαίτερη ακουστική της που αγκαλιάζει κοινό και ερμηνευτή. Αγαπημένοι έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες προτείνουν στους ακροατές ξεχωριστές βραδιές με λιγότερο ή περισσότερο γνωστές σελίδες της μουσικής δωματίου και του ρεπερτορίου για πιάνο.

Ρώσοι ρομαντικοί και σύγχρονοι έλληνες συνθέτες…

… υπογράφουν τις πιανιστικές μινιατούρες που επέλεξε η Ντόρα Μπακοπούλου για το ρεσιτάλ της με τίτλο Από την Ελλάδα για τη Ρωσία με αγάπη, το οποίο θα αρχίσει με αποσπάσματα από τις Εποχές έργο 37b για σόλο πιάνο του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893) και θα συνεχιστεί με το M’ αρέσει όταν σωπαίνεις [Me gustas cuando caillas] του Στάθη Γυφτάκη (γενν. 1967) που φέρει τον υπότιτλο Ποίημα ΧV για σόλο πιάνο του Πάμπλο Νερούδα και γράφτηκε το 2010. Ακολουθούν τρία κομμάτια από το έργο Μεσόγειος Έρημος του Γιώργου Κουμεντάκη (γενν. 1959) και επίσης τρεις συνθέσεις του Γιώργου Κουρουπού (γενν. 1942) από το νέο έργο του με τίτλο Τρεις φορές η αγάπη (2016).
Όλο το δεύτερο μέρος της βραδιάς είναι αφιερωμένο σε ρώσους μουσουργούς, με τον Τσαϊκόφσκι να έχει και πάλι τον πρώτο λόγο. Θα ακουστούν μικρά κομψοτεχνήματα του ρωσικού Ρομαντισμού από τις συλλογές του 6 κομμάτια, έργο 16, 18 κομμάτια, έργο 72 και 6 κομμάτια, έργο 19 καθώς και η Ρομάντσα σε φα ελάσσονα, έργο 5. Σειρά έχει στη συνέχεια ο Αλεξάντρ Σκριάμπιν (1872-1915), κορυφαίος εκπρόσωπος του ρωσικού Μοντερνισμού, με το «ποίημα για πιάνο» Προς τη φλόγα [Vers la flamme]. O επίλογος της βραδιάς ανήκει στον Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873-1943), έναν από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους πιανίστες και συνθέτες του 20ού αιώνα, από την εργογραφία του οποίου η Ντόρα Μπακοπούλου επέλεξε να ερμηνεύσει μελωδίες σύντομης διάρκειας από τις συλλογές Études tableaux, έργο 33 και 39.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ντόρα Μπακοπούλου

Από την Ελλάδα για τη Ρωσία με αγάπη

Ρεσιτάλ πιάνου

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017, 20:30

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο, με την προτροπή και την ενθάρρυνση του μαέστρου Δημήτρη Μητρόπουλου, ο οποίος την είχε ακούσει να παίζει στη νέα Υόρκη, σε ηλικία 9 ετών. Αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών σε ηλικία 17 ετών (α΄ βραβείο) με καθηγήτρια τη M. Παπαϊωάννου. Συνέχισε σπουδές στο Ωδείο της Γενεύης κοντά στον Λουί Χιλτμπράν (α΄ βραβείο δεξιοτεχνίας με διάκριση). Μελέτησε με τον Φρ. Γκούλντα στο Ζάλτσμπουργκ, τους Π. Μπαντούρα-Σκόντα και Α. Μπρέντελ στη Βιέννη, όπου και βραβεύτηκε, και με τον N. Mαγκάλοφ στη Γενεύη. Έχει επίσης βραβευτεί στους διαγωνισμούς του Μονάχου (Γερμανία) και Βερτσέλλι (Ιταλία). Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Λονδίνο, Βαρσοβία, Βουκουρέστι, Βέλγιο, Σόφια, Γρανάδα, Λευκωσία, Λεμεσό, Παρίσι, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Νέα Υόρκη, Λουγκάνο). Έχει περιοδεύσει στη Γερμανία και έχει παίξει για τα Ηνωμένα Έθνη. Εμφανίστηκε στο Ηρώδειο ως σολίστ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με τους Μενουχίν, Χατζιδάκι, Χωραφά, Κολάση, Θεοδωράκη, Δεμερτζή, Κοντογεωργίου, Χριστογιαννόπουλο, Φαραντούρη, Πασπαλά, Πάτρα, Μιρόσνικοφ, Άργκεριχ κ.ά.

Υπήρξε επί τρία χρόνια συνεργάτης και παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος της ελληνικής Ραδιοφωνίας. Τον Φεβρουάριο του 2007, προσκεκλημένη του Προέδρου της Eλληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, παρουσία του ιδίου και των προέδρων Βουλγαρίας και Ρουμανίας έδωσε ρεσιτάλ σε Σόφια και Βουκουρέστι, στο πλαίσιο εορτασμών για την ένταξη των χωρών αυτών στην ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει ηχογραφήσει έργα του κλασικού ρεπερτορίου (Μπαχ, Μπετόβεν, Μπραμς, Σοπέν, Ραβέλ, Σκριάμπιν, Ραχμάνινοφ) και έργα ελλήνων συνθετών (κυρίως Χατζιδάκι και Θεοδωράκη). Η Ακαδημία Αθηνών την τίμησε για τη μουσική της προσφορά με το βραβείο Μοτσενίγου.

Ζει στην Ελλάδα, όπου έχει δώσει μεγάλο αριθμό ρεσιτάλ και έχει συμμετάσχει ως σολίστ σε εκδηλώσεις με τις ελληνικές κρατικές ορχήστρες. Υπήρξε έφορος της Σχολής πιάνου του Ωδείου Αθηνών. Σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή της αποτελεί η μουσική διδασκαλία. Τρέφει μεγάλη αγάπη για τη μουσική δωματίου καθώς και για τη συνοδεία ελληνικών και ξένων τραγουδιών. Είναι εμπνεύστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας για περισσότερα από δέκα συνεχή έτη.
Tιμές εισιτηρίων

10 € (Ζώνη Β) ● 15 € (Ζώνη Α)

Ειδικές τιμές

4 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι) ● 6 € (πολύτεκνοι, 65+)

Πληροφορίες για το κοινό

210 72.82.333

www.megaron.gr

Επίσης

https://www.facebook.com/megaron.gr

http://www.pinterest.com/megaronathens/

https://twitter.com/MegaronAthens

You may also like...