H Kρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Ηρώδειο

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης επιστρέφει στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του ‘Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017’, με ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα που διευθύνει ο Γεώργιος Βράνος, ενώ συμπράττει ο διεθνώς καταξιωμένος Θεσσαλονικιός πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος.
Το πρόγραμμα ξεκινά με ένα χαρακτηριστικό άρωμα Ελλάδας που αποπνέει η ‘Δωδεκανησιακή Σουίτα αρ.1’ του Γιάννη Κωνσταντινίδη. Το έργο είναι αφιερωμένο στον Ελβετό μουσικολόγο Samuel Baud-Bovy, αφού τα θέματά του είναι παρμένα από τους δυο τόμους της συλλογής του «Τραγούδια των Δωδεκανήσων», μία εκπληκτική μελέτη των χορών και των τραγουδιών των ακριτικών μας νησιών. Η υπέροχη μουσική και η εμπνευσμένη ενορχήστρωση του Κωνσταντινίδη αναδεικνύουν το ρυθμικό και μελωδικό πλούτο των νησιώτικων τραγουδιών και τους δίνουν μία νέα πνοή, κάνοντάς τα παράλληλα γνωστά και αγαπητά σε όλο τον κόσμο.
Η συνέχεια περιλαμβάνει το δεύτερο από τα τέσσερα κοντσέρτα για πιάνο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, το οποίο αποτελεί και ένα από τα δημοφιλέστερα του σχετικού ρεπερτορίου. Πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό έργο του ιδιαίτερου προσωπικού ύφους του συνθέτη και χαρακτηρίζεται από την πλούσια και ζεστή μελωδικότητά του, καθώς και την αξιοθαύμαστη άνεση και φυσικότητα στην εξέλιξή του, στοιχεία που αναδεικνύουν την πηγαία έμπνευση του δημιουργού. Ο Ραχμάνινοφ χτίζει το κοντσέρτο μέσα σε μία ρομαντική ατμόσφαιρα και με τις έντονες ρυθμικές, μελωδικές και ψυχολογικές μεταπτώσεις, δοκιμάζει στο έπακρο τη δεξιοτεχνία του σολίστα και την αναδεικνύει. Άλλωστε το έγραψε πρωτίστως για να βάλει δύσκολα στον εαυτό του, δηλαδή σε έναν από τους μεγαλύτερους πιανίστες όλων των εποχών που προκαλούσε ντελίριο με τις εμφανίσεις του.
Η συναυλία ολοκληρώνεται με την ‘5η Συμφωνία’ του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, η οποία είναι δομημένη γύρω από το χαρακτηριστικό ‘θέμα της Μοίρας’, όπως έχει ονομαστεί, πάνω στο οποίο ο συνθέτης αναπτύσσει διάφορες νοητικές διαδρομές υπαρξιακού χαρακτήρα, ξεκινώντας από το θάνατο για να καταλήξει σε ένα θριαμβευτικό φινάλε, με το οποίο υμνεί τη ζωή. Αυτό το γεγονός συνετέλεσε στο να γίνει το έργο ιδιαίτερα δημοφιλές κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και να χρησιμοποιείται την ανύψωση του ηθικού του λαού, καταλήγοντας ουσιαστικά να καθιερωθεί ως το μουσικό θέμα των νικών του σοβιετικού στρατού.
Σάββατο 17 Ιουνίου 2017, ώρα 21:00
Ηρώδειο
Διεύθυνση ορχήστρας: Γεώργιος Βράνος

You may also like...