H EROICA στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν!

Η Eroica του Κοσμά Πολίτη ένα έργο-σταθμός της ελληνικής λογοτεχνίας βλέπει για πρώτη φορά τα φώτα της σκηνής. Οι νεαροί ήρωες της Eroica έρχονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι με τον έρωτα και τον θάνατο· βρίσκονται στο μεταίχμιο ανάμεσα στην παιδική ηλικία και την εφηβεία.
Εκδόθηκε το 1937 σαν το μυθιστόρημα της εφηβείας κι έθεσε για πρώτη φορά τους προβληματισμούς της εφηβικής ηλικίας στη νεοελληνική γραφή. O συγγραφέας της, ένας από τους σημαντικότερους πεζογράφους της γενιάς του ’30, μας μεταφέρει στον κόσμο των εφηβικών ονείρων.
Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε μια φανταστική πόλη μέσα σε μια μυστηριώδη και έντονη ατμόσφαιρα. Οι σχέσεις των ηρώων καθορίζονται από το αναπάντητο ερώτημα για το νόημα της ζωής και από μια σειρά απροσδόκητων εμπειριών. Καθετί που μέχρι χτες έμοιαζε ακίνδυνο παιχνίδι ο χρόνος το μετατρέπει σε πραγματικότητα. Μια ανέμελη εποχή της ζωής, όταν όμως φτάνει στο τέλος της; Πώς η αξία της κάθε στιγμής, το ρίσκο, η ματαίωση, ο αποχωρισμός, αλλά και η αποκαλυπτική δύναμη της ερωτικής επιθυμίας διαμορφώνουν τις τρυφερές ψυχές των ηρώων της;
Η Γιολάντα Μαρκοπούλου καθοδηγεί σκηνοθετικά μια ομάδα νέων ηθοποιών, που με άξονα την αφήγηση και τον διάλογο, μας καλούν στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης σε μια ροκ «γιορτή» ενηλικίωσης.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου
Δραματουργία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Πάρις Μέξης
Μουσική: Βασίλης Τζαβάρας με τη δημιουργική συμβολή του θιάσου
Φωτισμοί: Ολυμπία Μυτιληναίου
Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Μαυραγάνη
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Οικονόμου-Βαμβακά

Παίζουν (αλφαβητικά):
Θέμης Θεοχάρογλου
Ιφιγένεια Καραμήτρου
Ελεάνα Καυκαλά
Νικόλας Μίχας
Ευθαλία Παπακώστα
Πάρις Σκαρτσολιάς
Αλέξανδρος Σκουρλέτης.
Θάνος Τσακαλίδης
Τη μουσική της παράστασης ερμηνεύουν ζωντανά οι ηθοποιοί.

Καλλιτεχνική επιμέλεια υλικού προώθησης: Πάρις Μέξης
Φωτογράφος: Μυρτώ Αποστολίδου
Εκτέλεση παραγωγής: Βίκυ Στρατάκη
Βοηθός παραγωγής: Τζέλα Χριστοπούλου
Με την υποστήριξη της POLYPLANITY Productions

Η Γιολάντα Μαρκοπούλου για την Eroica:

Ήρθε λοιπόν η ώρα της Eroica. Μιας Eroica κλασικής αλλά και σύγχρονης που λέει:
Βρες τον ήρωά σου!
athinorama.gr

Ο Λοΐζος, ο Αλέκος, ο Παρασκευάς, η Μόνικα, η Βερενίκη και οι υπόλοιποι ήρωες της ιστορίας, ψάχνουν το νόημα της ζωής, παρατηρούν τις αλλαγές στον εαυτό τους και τους άλλους, ξαφνιάζονται μπροστά στο απρόοπτο, αντιδρούν σε οτιδήποτε θέλει να τους περιορίσει, ενθουσιάζονται με το παραμικρό, μελαγχολούν το ίδιο εύκολα. Διεκδικούν τη φιλιά, τον έρωτα, τη διασκέδαση και πάνω απ’ όλα το δικαίωμα να ζήσουν τη ζωή με τον δικό τους τρόπο.
tospirto.net

“Τα νιάτα μας φτέρωναν τα πόδια και το νου! Ω, να προφτάσουμε και εμείς!”, αναφέρεται σε κάποιο σημείο του έργου. Τα όνειρα μας υπάρχουν, αλλάζουν μορφή και μας ακολουθούν ως το θάνατο. Το θέμα είναι να προλάβουμε να κάνουμε όλα όσα θα θέλαμε.
esquire.com

You may also like...