H Κάρμεν Ρουγγέρη εγκαινιάζει το χειμερινό Δημοτικό Θέατρο στη Νίκαια

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
AFISA egkainiaH
Κάρμεν Ρουγγέρη εγκαινιάζει το χειμερινό Δημοτικό Θέατρο στη Νίκαια

Το πρώτο ιδιόκτητο χειμερινό Δημοτικό Θέατρο εγκαινιάζει η Δημοτική Αρχή Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη την Παρασκευή 11 Απριλίου και ώρα 7.30 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοϊζος» (Θηβών 245). Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει η Κάρμεν Ρουγγέρη και θα ακολουθήσει η θεατρική παράσταση «Ιωάννα» της Βίλης Σωτηροπούλου σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Ναρλή από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου.
Ο Δήμαρχος Νίκαιας- Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης επισημαίνει:
«Ο πολιτισμός αποτελεί αιχμή του δόρατος της πολιτικής μας. Η Νίκαια, αν και γέννημα της προσφυγικής ανάγκης, στην ιστορική διαδρομή της από το 1922 διαφύλαξε τον πλούτο των παραδόσεων, καλλιέργησε τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα. Είναι λυπηρό που όλα αυτά τα χρόνια η πόλη στερήθηκε ένα κλεισό θέατρο και είμαστε πολύ υπερήφανοι που βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε έναν χώρο δημιουργίας και πολιτισμού, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό που υπήρχε στην πόλη».
Η παράσταση εκτός από την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Απριλίου στις 8.30 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη. 

Εισαγωγικό σημείωμα της συγγραφέας Βίλης Σωτηροπούλου 
Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που ένα καινούργιο θέατρο εγκαινιάζεται με ένα δικό μου έργο. Και μάλιστα όταν το Θέατρο αυτό είναι του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, στην παλιά και ιστορική για τους αγώνες της Κοκκινιά κι όταν το έργο είναι η  «Ιωάννα», το πρώτο μου, που εκδόθηκε το 1995. Η ιστορία του έργου είναι η ιστορία της πολύπαθης αγωνίστριας «Ιωάννας», της κατά κόσμον Ντίνας.. Άλλοτε ευαίσθητη και τρυφερή, άλλοτε άγρια και πληγωμένη, αγωνίστηκε, παροπλίστηκε, διχάστηκε και δίχασε, προδόθηκε, αγάπησε, αγαπήθηκε, κέρδισε και έχασε πολλά.. Κι εδώ στην άκρη του δρόμου και στο περιθώριο της ζωής, η φωτιά του αγώνα καίει ακόμα μέσα στο –έστω και- παροπλισμένο σώμα της.. Εύχομαι η φωτιά που ακόμα καίει μέσα σε κάθε ζωντανό και αγωνιζόμενο άνθρωπο, μέσα σε όλους μας, να γίνει μια μεγάλη φωτιά δημιουργίας και όχι αυτοκαταστροφής.

Ευχαριστώ τον φίλο και συνάδελφο Παναγιώτη Ναρλή που επέλεξε την «Ιωάννα», το έργο που γνώρισε από το πρώτο του ανέβασμα το 1995 στο Θέατρο ΚΑΛΥΨΩ, τότε που σκηνοθέτης ήταν ο Γιώργος  Μπινιάρης και σκηνογράφος ο Σπύρος Κωτσόπουλος. Τότε που την Ελένη έπαιξε η Ευαγγελία Ανδριτσάνου και την Ντίνα εγώ. Τότε ο Παναγιώτης , όπως και ο Σπύρος, όπως και άλλοι άνδρες ηθοποιοί μου έλεγαν ότι θα ήθελαν το έργο να είναι γραμμένο για άνδρα. Μα ναι, η ιστορία της «Ιωάννας» θα μπορούσε να είναι η ιστορία ενός άνδρα. Φυσικά o χαρακτήρας στο έργο είναι μιας γυναίκας με όλες τις γυναικείες ευαισθησίες .

Απόψε καλείται να παίξει τον ρόλο ο Μάκης Μουτσόπουλος. Αγαπητοί φίλοι, πιστεύω ότι η αγάπη του ηθοποιού για ένα έργο κι έναν ήρωα ξεπερνάει το εμπόδιο και του φύλου και της ηλικίας.. Κάτι τέτοιο συνέβη κι όταν πριν από 20 χρόνια πολύ νέα για τον ρόλο της Ντίνας, τον ανέλαβα. Είμαι σίγουρη ότι ακριβώς το ίδιο θα συμβεί και απόψε.

Ευχαριστώ όλους τους συντελεστές της παράστασης, για την αγάπη τους στο έργο! Συγχαρητήρια στον Δήμο που σε τέτοιες δύσκολες στιγμές διάλεξε όχι να κλείσει θέατρα αλλά να εγκαινιάσει!!! Καλή επιτυχία με πλούσιες δημιουργικές στιγμές στο καινούργιο Θέατρο!!

Την σημερινή παράσταση θα ήθελα να αφιερώσουμε στην μνήμη του φίλου ηθοποιού και σκηνογράφου Σπύρου Κωτσόπουλου.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Βίλη Σωτηροπούλου σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Υποκριτική στις σχολές Βεάκη, Χατζίκου, σχολές J.Lecoq και Ph.Gaulier (Παρίσι). Στο τέλος των σπουδών της συμμετείχε σε μπουφόνικες παραστάσεις στο Παρίσι και στην Αβινιόν.

Το 1990 ίδρυσε στην Ελλάδα την Θεατρική Ομάδα Μπουφόνων και είναι από τους πρώτους που ξεκίνησαν το θέατρο δρόμου στη χώρα. Σαν ηθοποιός ή συγγραφέας έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες & συγγραφείς: Γ. Μιχαηλίδη, Θ. Παπαγεωργίου, Π.Μέντη, Π. Φιλιππίδη, Γ. Μόρτζο, Λ. Πρωτοψάλτη, Θ. Εσπίριτου, Γ. Νικολαίδη, Ε. Βασιλικιώτη, Κ. Σπανού, Α. Μουτούση, Β. Σαραβάνου, Γ. Μπινιάρη, Τ. Σακελαρίου, Α. Μυλωνάκη, Κ. Κιμούλη, Γ. Ζουγανέλη, Β. Νεμέα. Θεατρικά της έργα που έχουν εκδοθεί: «Κάθε Δευτέρα χωρίζουμε?» (Σόκκολης-Κουλεδάκη), «Γυναίκα Λούζερ» (Δωδώνη), «Ιωάννα» (Καστανιώτης), διασκευή για παιδιά της «Τρικυμίας» του Σαίξπηρ, (Παπαδόπουλος).

Οι μουσικοί, Χ. Θηβαίος, Λ. Μαχαιρίτσας και Σ. Δρογώσης, Δ. Ζαφειρέλλης, Σ. Δεμπόνος έχουν γράψει μουσική για στίχους στα έργα της. Διδάσκει θέατρο σε σχολές και θεατρικά εργαστήρια.

You may also like...