Guitar Act Festival

thumbnail (2)Το Guitar Act Festival παρουσιάζει στον θεατρικό χώρο του Beton 7, τέσσερις σημαντικούς κιθαρίστες της jazz και δημιουργικής μουσικής που δραστηριοποιούνται στην αθηναϊκή μουσική σκηνή .Οι Θοδωρής Κότσυφας, Γιώργος Ταμπάκης, Βασίλης Κετεντζόγλου και Γιώργος Λιμάκης θα παρουσιάσουν πρωτότυπες συνθέσεις για σολο κιθάρα, μέσα από την προσωπική προσέγγιση και την ιδιαίτερη ματιά τους πάνω στην σύγχρονη κιθαριστική τέχνη.
Οι αποχρώσεις και οι κατευθύνσεις της σύγχρονης κιθάρας γίνονται η βάση της καλλιτεχνικής συνεύρεσης των 4 μουσικών, με στόχο την ανάδειξη των πολύπλευρων δυνατοτήτων της πέρα και έξω από στυλιστικά όρια.
Βιογραφικά
Θοδωρής Κότσυφας
Ο Θοδωρής Κότσυφας γεννήθηκε το 1985 στην Νάουσα Ημαθίας. Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε σε ηλικία 6 ετών. To 2003 εισάγεται στο τμήμα μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου από όπου και αποφοίτησε το 2009 στην κατεύθυνση εκτέλεσης, Τζαζ κιθάρα.
Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου, παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια με κάποιους από τους σημαντικότερους μουσικούς την εγχώριας αλλά και διεθνούς σκηνής ενώ το 2008 πήρε μέρος στο IASJ (International association of schools of jazz) στην Ρίγα της Λετονίας.
Το 2011 μετακομίζει στη Αθήνα και έκτοτε έχει συναργαστεί με μουσικούς όπως: Γιώργος Κοντραφούρης , Τάκης Πατερέλης, David Lynch, Olivier Temime , J.D. Walter, Tivon Pennicott, Christoph Huber, Δήμος Δημητριάδης , Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, Δημήτρης Τσάκας, Αντώνης Ανδρέου , Γιώργος Γεωργιάδης , κ.α.
Είναι μέλος των “Next Step Quintet” που πρόσφατα κυκλοφόρησαν την δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά, ενώ παράλληλα εμφανίζεται με το σεξτέτο και το τρίο του, με το Michalis Katachanas quartet και διάφορα σχήματα σε χώρους και φεστιβάλ.
χει ηχογραφήσει σε διάφορα project σαν sideman, ενώ διδακτικά έχει συνεργαστεί με σχολές και μουσικά σχολεία σε διάφορες πόλεις.
Γιώργος Ταμπάκης
Ο Γιώργος Ταμπάκης είναι κιθαρίστας-συνθέτης και δραστηριοποιείται στον ευρύτερο jazz χώρο. Το 2015 η παγκοσμίου εμβέλιας εταιρία κιθάρων Godin guitars επέλεξε να τον σπονσοράρει με το μοντέλο Multiac Grand Concert 7 SA – την πρώτη 7 χορδη ηλεκτροκλασσική της κιθάρα.
Γεννήθηκε στη Ναύπακτο το 1980. Ήρθε σε επαφή με τη μουσική στα 10 του χρόνια, γνωρίζοντας τον κιθαρίστα-συνθέτη Κώστα Ηλιάδη με τον οποίο άρχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην κλασική κιθάρα.
Με πολύχρονη μαθητεία δίπλα στον διεθνούς φήμης συνθέτη/ κιθαρίστα/ αυτοσχεδιαστή Ανδρέα Γεωργίου , διδάχθηκε jazz κιθάρα και jazz αρμονία , ανώτερα θεωρητικά, αυτοσχεδιασμό, αναλύσεις μουσικών μορφών και δομών, συνθετικές προσεγγίσεις κ.α. Υπό την καθοδήγησή του, δέχθηκε ένα ευρύ φάσμα γνώσεων, ερεθισμάτων και κατευθύνσεων ως προς την αισθητική και φιλοσοφία της μουσικής.
Την ίδια περίοδο μελέτησε κλασικό πιάνο και φωνητική με την πιανίστα και soprano Κωνσταντίνα Μάτζιαρη.
Παράλληλα με τη μελέτη στις κιθάρες, πειραματίζεται με έγχορδα και πνευστά από διάφορες χώρες, όπως sitar και sarod -συμμετέχοντας σε σεμινάρια στην Ινδία-didgeridoo, Tibetan horn κ.α. παρουσιάζοντάς τα σε συναυλίες και παραστάσεις.
Συνεργάζεται με κορυφαίους μουσικούς από τον ευρύτερο χώρο της jazz και δημιουργικής μουσικής, συμμετέχοντας σε ποικίλα projects, συναυλίες και ηχογραφήσεις.
Έχει συνθέσει μουσική για video καλλιτεχνικής φωτογραφίας (Athens photo festival 2007), για σύγχρονο χορό/performance (GaiaArtGroup), για τα μουσικά σχήματα που έχει δημιουργήσει και συμμετέχει (The Multiverse ensemble, Solar, Impulse trio). Το debute cd του εκδόθηκε από την Ekfrassis Productions το 2015 (Giorgos Tabakis trio – Inter Mundos).

Βασίλης Κετεντζόγλου

Ο Βασίλης Κετεντζόγλου γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Ρόδο. Οι μουσικές του σπουδές περιλαμβάνουν τα εξής πτυχία: Master of Music (MMus) από το Royal College of Music με ειδίκευση στη σύνθεση μουσικής για οθόνη (κινηματογράφο, τηλεόραση), Bachelor of Music (BMus) από το Royal Holloway University of London, όπως και τα πτυχία Φούγκας, Αντίστιξης, Ειδικού Αρμονίας και Κλασικής Κιθάρας από το Ελληνικό Ωδείο . Έχει επίσης παρακολουθήσει το Berklee Summer School at Umbria Jazz Clinics in Perugia (Ιταλία), μαθήματα κλασικής κιθάρας με τον Mr. Michael Lewin, διευθυντή της Σχολής Κιθάρας του Royal Academy of Music και μαθήματα φλαμένκο κιθάρας στην Αλμερία και τη Σεβίλλη (Ισπανία).
Έχει βραβευθεί σε διάφορους διαγωνισμούς σύνθεσης:
– συμμετέχοντας με δυο συνθέσεις του στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης με χρήση υπολογιστή που οργανώθηκε από το περιοδικό RAM και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ τον Οκτώβριο του 2002, απέσπασε ένα Πρώτο, ένα Δεύτερο Βραβείο και μια Ανώτατη
Διάκριση
– Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, βραβεύτηκε για τη σύνθεσή του «Παιδικό» στο διαγωνισμό σύνθεσης «Άρση Φωνών 2004» που διοργάνωσε η Ορχήστρα των Χρωμάτων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Προγράμματος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» για την περίοδο των Παραολυμπιακών Αγώνων. Το τραγούδι παρουσιάστηκε, μαζί με άλλα, σε δύο συναυλίες που δόθηκαν από την Ορχήστρα των Χρωμάτων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
– το Νοέμβριο του 2004 πήρε το 2ο Βραβείο στην κατηγορία Remix στον Πανελλήνιο μουσικό διαγωνισμό Makemusic Contest που διοργάνωσε το www.makemusic.gr και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ.
Έχει συμμετάσχει σε διάφορους μουσικούς δίσκους ως κιθαρίστας και ενορχηστρωτής και έχει ενορχηστρώσει τον χρυσό δίσκο “Γρήγορα η ώρα πέρασε” του Νίκου Ξυδάκη και της Ελευθερίας Αρβανιτάκη (2006). Τραγούδια του και συνθέσεις του βρίσκονται σε δίσκους των: Α. Τουμπανάκη, Σ. Παπάζογλου, Α. Ραζέλη και Ν. Ξυδάκη.
Έχει συνεργαστεί με τις ιδιότητες του κιθαρίστα, ενορχηστρωτή, συνθέτη και υπεύθυνου ορχήστρας με πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες όπως: Γ. Νταλάρα, Ν. Ξυδάκη, Ε. Αρβανιτάκη, Μ. Λιδάκη, Σ. Παπάζογλου, Χ. Τσιαμούλη κ.α., κι έχει συμπράξει με ορχήστρες όπως: Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, Ossipov State Russian Folk Orchestra, Istanbul State Symphony Orchestra, CityMusic Cleveland Orchestra, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Συμφωνική Ορχήστρα του Βόλου.
Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Ηρώδειο , στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, καθώς και σε διακεκριμένους χώρους συναυλιών στο εξωτερικό: Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισπανία, Ισραήλ, Κύπρο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Τουρκία και Τσεχία.

Γιώργος Λιμάκης

Ο Γιώργος Λιμάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1980 οπου σε ηλικια 6 ετών ξεκίνησε τις σπουδές του στην κλασική κιθάρα και στα 14 ασχολήθηκε παράλληλα με το ηλεκτρικό μπάσο .Το 1998 πήρε πτυχίο στην Κλασική κιθάρα και στην κλασική Αρμονία και το 2000 μετακόμισε στο Λονδίνο για να συνεχίσει τις σπουδές του στη σύγχρονη κλασική μουσική στο Middlesex University of London οπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του με Bachelor of Arts (Music) και Μaster of Arts (Music).
Απο το 1999 μεχρι το 2001 υπήρξε μαθητής του συνθέτη και ενορχηστρωτή Christopher Littlewood.
Παρακολούθησε μαθήματα σύνθεσης με τον Francois Evans και τον Eddie Parker,και μαθήματα σύγχρονης κλασικής κιθάρας με τον καθηγητή Peter Ruffer.
Εχει διετέλεσει ως καθηγητής κιθάρας και ηλ.μπασου στο Βενιζέλειο Ωδειο απο το 2010-2012,στο Ωδειο Μανιουδάκη 2007-2009 και σε άλλες μουσικες σχολές στα Χανιά.
Το 2010 του απονεμήθηκε το 1ο βραβείο στη κατηγορία σύγχρονα μουσικά σύνολα,με το Natural Sound Trio,στον πανελλήνιο διαγωνισμό Χ.Ο.Ν στο Ν. Φάληρο.
Εχει συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς οπως Lyn Dobson, Ilse Houizinga, Eddie Parker, Αντώνη Ανδρέου, Βαγγέλη Καρίπη, Αχιλλέα Περσίδη, Τάκη Φαραζή, Πέτρο Κλαμπάνη, Μιχάλη Καπηλίδη, David Lynch, Γιώτη Κιουρτσόγλου και άλλους.
Επίσης, εχει συνεργαστεί με τους τραγουδιστές Έλλη Πασπαλά, Μάριο Φραγκούλη και αυτήν την περίοδο με την Χάρις Αλεξίου.
Το 2015 συνδιοργάνωσε μαζί με την μουσικό Μαρία Μανουσάκη το 2ο Cretan World Music Festival-ιδέα της Μαρίας Μανουσάκη-στα Χανιά όπου συμμετείχε με το δικό του μουσικό σχήμα.
Ζει στην Αθήνα όπου διδάσκει ηλεκτρικό μπασο στο ωδείο Φ.Νάκας,συμμετέχει ως session μουσικός σε διάφορα projects αλλα παράλληλα εμφανίζεται με το δικό του κουιντέτο οπου αποτελείται απο τους διακεκριμένους μουσικούς : Γιώτη Κιουρτσόγλου (μπάσο),David Lynch (σαξόφωνο),Γιάννη Κυριμκυρίδη (πιάνο) και Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη (τύμπανα).

You may also like...