Με ιδιαίτερη επιτυχία και αισιόδοξα μηνύματα πραγματοποιήθηκε το πρώτο φεστιβάλ νεοφυούς επιχειρηματικότητας GR Bossible, που διοργάνωσε η Skywalker.gr στις 26 και 27 Νοεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο HELEXPO στο Μαρούσι.
Κόσμος από το ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα αλλά και εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής συμμετείχαν στο συνέδριο που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του φεστιβάλ υπό τον τίτλο: «Ο αξιακός επαναπροσδιορισμός της ελληνικής επιχειρηματικότητας».
Το μήνυμα σαφές: Παρ’ όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον οι νέοι θέλουν να επιχειρήσουν και να καινοτομήσουν. Η κρίση έφερε στη χώρα μας νέα δεδομένα, ανέτρεψε χρόνιες και παγιωμένες αντιλήψεις αρνητικά διακείμενες απέναντι στο επιχειρείν και έδωσε στη δράση και στην ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ρόλο πρωταγωνιστικό.
Τους συνέδρους καλωσόρισε ο κ. Δημήτρης Φυντάνης, Διευθυντής Επιχειρησιακής Συνέχειας Skywalker.gr. Ακολούθησε χαιρετισμός και η εναρκτήρια ομιλία από τον κύριο Νίκο Ξυδάκη, βουλευτή της Β΄ Αθήνας, πρώην υπουργό, ο οποίος υπογράμμισε ως τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις την υπερβολική φορολόγηση, αποτέλεσμα της πολιτικής δημοσιονομικής περιστολής που υπαγορεύεται από τη δανειακή σύμβαση, και τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες. Αναφέρθηκε ακόμα στον δυναμισμό που προσέθεσε στην ελληνική οικονομία η άφιξη των προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οποία συνδυάστηκε με μια συστηματική προσπάθεια βιομηχανοποίησης. Ανέδειξε τις ομοιότητες της περιόδου του Μεσοπολέμου και της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης, θέτοντας μήνυμα αισιόδοξο: «Οι πρόγονοί μας με γνώση, θέληση και υπομονή κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους».
Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής της Β΄ Αθήνας, στην ομιλία του τόνισε την ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στην επιχειρηματικότητα και ανέπτυξε οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση με βασικούς πυλώνες την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την προσέλκυση επενδύσεων, τη διατήρηση της κοινωνικής αλληλεγγύης, την παγίωση πολιτικής σταθερότητας και την επιστροφή στην ανάπτυξη με έξοδο στις αγορές. Επεσήμανε ως τα δύο βασικά ζητήματα που συνιστούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας την ύπαρξη εκτεταμένης γραφειοκρατίας και διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση, καθώς και τα προβλήματα στη δικαιοσύνη. Επιπλέον υποστήριξε ότι η μεταβίβαση κεφαλαίων προς την ελληνική οικονομία αποτελεί ήσσονος σημασίας ζήτημα, ενώ η πάταξη της γραφειοκρατίας, προκειμένου να απελευθερωθούν οι υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας, πρέπει να είναι άμεση και η πρώτη προτεραιότητα της εκάστοτε κυβέρνησης.
Το πρώτο πάνελ «Αποτυπώνοντας την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα του σήμερα» συντόνισε ο κ. Νίκος Σακελλαρίου, Οικονομικός – Επιχειρηματικός Συντάκτης στην «Ημερησία», και συμμετείχαν ως ομιλητές ο Δρ. Κυριάκος Ποζρικίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Εκθεσιακού φορέα ΔΕΘ – HELEXPO A.E., ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος στα «Αγρονέα», η κα Μίνα Φειδά, πρόεδρος Δ.Ι. ΦΕΙΔΑΣ Α.Ε., ο Δρ. Χρήστος Διαμαντόπουλος, Καθηγητής, Σύμβουλος Δ.Σ. της Endeavor Greece, Επιστημονικός Υπεύθυνος της «Συνθέσεως», μόνιμο μέλος του Ακαδημαϊκού Σώματος Ludwigvon Mises Institute, o κ. Νίκος Καραγεωργίου, πρόεδρος Ε.Σ.Β.Ε.Π., αντιπρόεδρος Σ.Β.Α.Π., και η κα Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (Ε.Κ.Τ.). Το βασικό μήνυμα που προέκυψε ήταν η αλλαγή της γενικής αίσθησης όσον αφορά στο τι εστί επιχειρηματίας. Ο επιχειρηματίας δεν παράγει μόνο για τον εαυτό του αλλά και για το κοινωνικό σύνολο και συνδέεται με τον παραγωγικό ιστό της κοινωνίας. Επιπλέον, η ασφάλεια που χαρακτήριζε τον δημόσιο τομέα ως επαγγελματικό περιβάλλον κλονίστηκε. Απαραίτητο συστατικό για την επιχειρηματική επιτυχία αποτελεί το όραμα, η διάθεση για ρίσκο και η σκληρή δουλειά, ενώ η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό μιας επιχείρησης και η συνεργατικότητα αποτελούν εφόδια για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Η κα Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής της Α’ Αθήνας, πρώην Υπουργός, κεντρική ομιλήτρια του συνεδρίου, στην ομιλία της με θέμα τις «Αναγκαίες στρατηγικές ανάπτυξης και στήριξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας» χαρακτήρισε ως βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας το έλλειμμα εμπιστοσύνης και επεσήμανε ότι η ύπαρξη εμπιστοσύνης αποτελεί απαραίτητη βάση για την επιστροφή της ανάπτυξης. Ανέφερε ακόμα την υπερβολική φορολόγηση ως ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της οικονομίας, που έχει ως συνέπεια τη μετανάστευση τόσο των νέων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, όσο και των επιχειρήσεων. Επεσήμανε ότι, αν και η υφιστάμενη κρίση υπαγορεύει την εφαρμογή μιας υφεσιακής πολιτικής, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν. Έθεσε ως πρωταρχικό στοίχημα την ανοικοδόμηση της αξιοπιστίας της χώρας και υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις μείωσης της φορολογίας, όπως τη μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α., του φόρου μερισμάτων του Φ.Π.Α. για τα αγροτικά εφόδια με στόχο την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, του φόρου επιχειρήσεων και την αύξηση του ορίου εφαρμογής του Φ.Π.Α.
Η κα Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, στην ομιλία της με θέμα: «Επιχειρείν: από το τοπικό στο παγκόσμιο» υπογράμμισε θετικά την αλλαγή που επήλθε στη νοοτροπία των νέων με την αλλαγή των οικονομικών δεδομένων. Το όραμα του δημόσιου υπαλλήλου είναι παρελθόν, ενώ οι νέοι θεωρούν τη σκληρή δουλειά προϋπόθεση της επιτυχίας, δεν φοβούνται να ρισκάρουν και επιζητούν δυνατότητες δημιουργίας και ανεξαρτησίας. Επιπλέον αναφέρθηκε στη συνεργατικότητα ως αξία η οποία τιμάται σε μικρό βαθμό στη χώρα μας. Όσον αφορά στις startups, έδωσε έμφαση στην καινοτομία ως απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία και οριοθέτησε το κοινό τους ως διεθνές. Απέδωσε ευθύνες στο κράτος όσον αφορά στη γραφειοκρατία, που δυσχεραίνει την έναρξη και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να διευκολυνθούν με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών δεδομένων. Υποστήριξε ότι η ένταξη στην ψηφιακή εποχή και στην κοινωνία της πληροφορίας είναι και θέμα πολιτικών επιλογών και παρέθεσε ως θετικό παράδειγμα αυτό της Εσθονίας.
Το δεύτερο πάνελ «Ανάγκη, πόλος και αξιακός μετασχηματισμός», συντόνισε ο κ. Σταύρος Μονεμβασιώτης, Επικεφαλής Οικονομικού Ρεπορτάζ Alpha TV και συμμετείχαν ως οι ομιλητές κα Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα & την Ευρώπη, ο κ. Αντώνης Γκορτζής, Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής & Πρόεδρος Ευρώπης του Δικτύου Επιχειρηματικής Ηθικής, η κα Νάνσυ Παπαλεξανδρή, Ομ. Καθηγήτρια Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η κα Κατερίνα Κατσούλη, CSR & Sustainability Director, Grant Thornton Greece και ο κ. Γιάννης Σύρρος, Γενικός Διευθυντής ΣΕΠΕ, Μέλος ΔΣ Digital Europe, Αντιπρόεδρος για την Ευρώπη Witsa. Κατά κοινή παραδοχή των ομιλητών το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον χαρακτηρίζουν η κρίση, που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και αξιών, και οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις. Κρίνεται κατά συνέπεια απολύτως αναγκαία η ανάπτυξη επιχειρηματικής ηθικής, η μέριμνα για το ανθρώπινο δυναμικό σε κάθε επιχείρηση και η έμφαση στην εταιρική υπευθυνότητα.
Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, δεύτερη ημέρα του GR Bossible, στο συνέδριο με θέμα «Το μέλλον των Νεοφυών Επιχειρήσεων», τους συνέδρους καλωσόρισε ο κ. Φυντάνης και χαιρετισμούς απηύθυναν η κα Ελένη – Άννα Θεωνά, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης και Ενημέρωσης Europe Direct City of Athens, και ο κ. Ορέστης Ματσούκας, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών (Ε.ΣΥ.Ν.Ε.). Η κα Θεωνά στον σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στους άξονες στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας από την Κομισιόν και ο κ. Ματσούκας επεσήμανε τη δυναμική που σημειώνεται στο επίπεδο των startups και τόνισε την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για τη στήριξή τους.
Tο πρώτο πάνελ με θέμα το «Μετέωρο βήμα των startups» συντόνισε η κα Μαρία Γεωργαλά, Επικοινωνιολόγος – Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, D.E.A. Communication & Information, Global Career Development Facilitator (GCDF). Συμμετείχαν ως ομιλητές η κα Ερμίνα Γάκη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος (ΜΑ), η κα Άννα Χλούρια, Co Founder – Marketing Manager της Elektronio, ο κ. Δημήτρης Τσούχλος, Master Executive Coach & Organizational Developer, και ο κ. Παναγιώτης Οικονόμου, Managing Partner της S.T.E.P. Στο πλαίσιο αυτού του πάνελ επιχειρήθηκε η ολιστική προσέγγιση του περιβάλλοντος όπου οι νέοι επιχειρηματίες καλούνται να δράσουν. Η επιχειρηματικότητα απευθύνεται στον άνθρωπο και αποτελεί συνδυασμένο πεδίο εφαρμογής της ιστορίας, της οικονομίας, της φιλοσοφίας, της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας. Κατά κοινή παραδοχή των συμμετεχόντων η έλλειψη σταθερότητας και θετικού επιχειρησιακού κλίματος αποτελεί το βασικό πρόβλημα για τους νεοφυείς επιχειρηματίες, ενώ σημεία-κλειδιά για το ξεκίνημα συνιστούν η επιχειρηματική ιδέα, το όραμα, η δυνατή συνεργατική ομάδα, η ανεύρεση χρηματοδότησης, η σωστή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.
Στη θεματική ενότητα «Υποστήριξη στην ελληνική νεοφυή επιχειρηματικότητα» συμμετείχαν ο κ. Ανδρέας Στεφανίδης, Επικεφαλής της Aephoria.net, ο κ. Νίκος Δημάκης, Project Manager of της Aephoria.net και της Blue Growth, ο κ. Ξενοφών Κάππας, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» και η κα Κατερίνα Παρίζα, Web Designer / Developer του Ινστιτούτου Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας. Οι ομιλητές παρουσίασαν ο καθένας ξεχωριστά τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις των φορέων που εκπροσωπούν για την υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Στη θεματική ενότητα «Περί καινοτομίας» συμμετείχαν ως οι ομιλητές ο κ. Ορέστης Ματσούκας, η κα Χριστίνα Μπιρλιράκη, Assistant Manager της Orange Grove, ο κ. Αθανάσιος Νασιόπουλος, Καθηγητής Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, Eπιστημονικός Yπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Τ.Ε.Ι. Αθήνας, ο κ. Αντώνης Οικονόμου, Διευθυντής του Innovathens, και ο κ. Ευάγγελος Σιώκας, Δρ Μηχανικός ΕΜΠ Συντονιστής θερμοκοιτίδας ΕΠΙ.νοώ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι ομιλητές προσέγγισαν την έννοια της καινοτομίας αλλά και τους τρόπους εφαρμογής της είτε σε ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις είτε σε νέες επιχειρήσεις. Το καινοτομικό προϊόν, όπως αποτυπώθηκε, αφομοιώνει τις τεχνολογίες αιχμής, έχει μικρό χρόνο παραγωγής, υψηλή αξιοπιστία και ικανοποιεί τις ανάγκες του χρήστη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε ακόμα στην υποστήριξη της καινοτομίας από τα Α.Ε.Ι. και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
Στη θεματική ενότητα «Κοινωνική επιχειρηματικότητα» συμμετείχαν ο κ. Σωτήρης Πετρόπουλος, Διευθυντής του HIGGS, η κα Ολίβια Κυριακίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης. Εξετάστηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης νεοφυών κοινωνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τους ομιλητές υπάρχουν σημαντικά περιθώρια δράσης νέων επιχειρηματιών και στον τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Το διήμερο του GR Bossible οι επισκέπτες παρακολουθήσαν δωρεάν workshops, που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα σε δύο αίθουσες, με την εξής θεματολογία: Branding – USP, Δημιουργία Ε-shop στη Χειροτεχνία, Design Thinking, Χρηματοδότηση, Τρόποι Προσέγγισης Επενδυτών, Κοστολόγηση – Τιμολόγηση για μη Οικονομικούς, Business Model Canvas, Αποτελεσματική Διαχείριση Mικρής Ομάδας, Κατασκευή Ιστοσελίδων στον Τουρισμό, Δομές και Προγράμματα για την Υποστήριξη των Νέων Επιχειρήσεων.
Επιπλέον, οι επισκέπτες συναντήθηκαν με τους εκθέτες και παρευρέθηκαν στα κάτωθι networking events:
Inspiration: Έγιναν οργανωμένες αλλά και αυθόρμητες, ανοικτές συζητήσεις με το κοινό υπό τον συντονισμό εκπροσώπων του επιχειρηματικού οικοσυστήματος με στόχο την έμπνευση για το επόμενο βήμα.
Success stories: Νεοφυείς επιχειρήσεις παρουσίασαν τη διαδρομή τους και έδωσαν τη σκυτάλη σε εν δυνάμει επιχειρηματίες.
Experience: Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο υποστήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας παρουσίασαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.
Youth creativity: Μαθητές και φοιτητές που καινοτομούν παρουσίασαν δράσεις που σκιαγραφούν το αύριο του ελληνικού επιχειρείν.
Μονοπάτια Skywalker – Reunion: Συμμετέχοντες και εισηγητές των Μονοπατιών της Skywalker ξαναβρέθηκαν, συζήτησαν και διασκέδασαν.O κος Κωνσταντίνος Καρυπίδης Σύμβουλος Επιχειρήσεων, επιχειρηματίας και καλλιτέχνης πλαισίωσε τη δράση με βιωματική παρουσίαση και προκάλεσε το ενδιαφέρον του κοινού.
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε επίσης η τελετή απονομής των βραβείων και των τιμητικών διακρίσεων του Φεστιβάλ Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας GR Bossible.
Υπήρχαν 16 υποψηφιότητες για τα βραβεία σε 6 κατηγορίες.
Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις της 6μελούς επιτροπής, που απαρτίστηκε από τον κ. Ορέστη Ματσούκα, Πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών (Ε.ΣΥ.Ν.Ε.), την κα Βίκυ Ντάλλας, New Technologies & Project Coordinator Startup.gr, τον κ. Αργύρη Τζικόπουλο, Γενικό Διευθυντή Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (Σ.Ε.Ν.), τον κ. Ιωάννη Τσιτσόπουλο, Υπ. Προγράμματος Νέας Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας, Υπ. Δημοσιότητας και Πληροφόρησης Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης Κ.Ε.Π.Α., τον κ. Αθανάσιο Σαββάκη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε. )και τον κ. Γιώργο Μέγα, Σύμβουλο Διαχείρισης Καινοτομίας και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.
Απονεμήθηκαν:
Το Αργυρό Βραβείο Βιωσιμότητας από τον κ. Ιωάννη Τσιτσόπουλο στην εταιρεία Messinian Hub, στον κ. Νίκο Καδόγλου, COO και Co Founder της Mesinnian Hub Herbal.
Το Βραβείο Ρεαλιστικού Business Plan από τον Ορέστη Ματσούκα στην εταιρεία Isostevia, στον κ. Αντώνη Παναγώτα, CEO της Isostevia.
Το Χρυσό Βραβείο Κοινωνικού Προσανατολισμού από τον κ. Γεώργιο Μέγα στην εταιρεία Ingredio, το οποίο παρέλαβαν η κα Ζωή Κούρνια, President της Ingredio και ο κ. Αναξαγόρας Φωτόπουλος, Co Founder της Ingredio.
Το Αργυρό Βραβείο Επιχειρηματικής Ηθικής από την κα Ιωάννα Μίχου, HR Director της Skywaker.gr, στην εταιρεία Fraud Line, το οποίο παρέλαβε ο κ. Βασίλης Σταματόπουλος, Συνιδρυτής Fraud Line.
Το Χρυσό Βραβείο Παράδοσης απένειμε η κα Ιωάννα Μίχου, HR Director της Skywaker.gr στην εταιρεία Greeking.me, το οποίο παρέλαβε ο κ. Νίκος Θεοδωρής, Co Founder και CEO της εταιρείας.
Τα βραβεία στην κατηγορία της Καινοτομίας απένειμε η κα Μαίρη Κατσαπρίνη, Event Marketing Director της Skywalker.gr, στις εταιρείες:
Doggo – Αργυρό Βραβείο, το οποίο παρέλαβε ο κύριος Κώστας Πλακάκης, City Manager Αθήνας του Doggo.
Ingredio – Αργυρό Βραβείο, το οποίο παρέλαβαν η κα Ζωή Κούρνια, President της Ingredio, και ο κ. Αναξαγόρας Φωτόπουλος, Cofounder της Ingredio.
Messinian Hub – Αργυρό Βραβείο, το οποίο παρέλαβε ο κ. Νικόλαος Καδόγλου, COO, Cofounder της Messinian Hub.
Georing – Χάλκινο Βραβείο, το οποίο παρέλαβε ο κ. Χαράλαμπος Κοσμάς, Διευθυντής της Georing.
Tripinview – Αργυρό Βραβείο, το οποίο παρέλαβε ο κ. Αχιλλέας Χατζηνίκος, Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της Geotag Aeroview.
Owiwi – Χρυσό Βραβείο, το οποίο παρέλαβαν ο κ. Ηλίας Βαρθολομαίος, CEO και Co Founder της Owiwi και η κα Αθηνά Ντόβα COO και Co Founder.
Η τελετή έκλεισε με τις πέντε τιμητικές διακρίσεις από τη Skywalker.gr.
Η πρώτη τιμητική διάκριση «Skywalker – Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» ανήκε στον καθηγητή κ. Ιορδάνη Λαδόπουλο. Ο κ. Δημήτρης Φυντάνης, Διευθυντής Επιχειρησιακής Συνέχειας της Skywalker.gr, απένειμε το βραβείο στον εκπρόσωπο του κ. Λαδόπουλου, στον κ. Δημήτρη Σκούρτα, Υπεύθυνο Διοργάνωσης του Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας.
Στη συνέχεια απονεμήθηκε τιμητική διάκριση «Skywalker – Επιχειρηματικότητα» στην κα Μίνα Φειδά, Πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας Δ.Ι. ΦΕΙΔΑΣ Α.Ε.
Τις επόμενες τρεις τιμητικές διακρίσεις απένειμε η κα Γεωργία Κωνσταντίνου, Διευθύντρια Προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας και Project Manager του GR Bossible. Η τιμητική διάκριση «Αποτελεσματική Δράση για τη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα» απονεμήθηκε στην Ολλανδική Πρεσβεία για το Orange Grove. Το βραβείο παρέλαβε η κα Νατάσσα Αποστολίδη. Η τιμητική διάκριση «Ανθρωποκεντρική Προσέγγιση για τη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα» δόθηκε στη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας ΣΥΝ.Π.Ε. Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Βασίλης Μπέλης, Επιστημονικός Σύμβουλος της Τράπεζας, Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακής Καρδίτσας. Την τελευταία τιμητική διάκριση «Αξιοποίηση Ελληνικής Επιχειρηματικής Τεχνογνωσίας» δόθηκε στο Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος Κ.Ε.Μ.ΕΛ. Το βραβείο παρέλαβαν ο κ. Δημήτρης Καλογεράς, Πρόεδρος του Κ.Ε.Μ.ΕΛ. και ο κ. Γιάννης Κώτης, Μέντορας και μέλος του Κ.Ε.Μ.ΕΛ.
Το πρώτο φεστιβάλ Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την ουσιαστική συμβολή και τη βοήθεια των χορηγών, υποστηρικτών και των χορηγών επικοινωνίας, οι οποίοι ήταν αρωγοί της Skywalker.gr καθ όλη την διάρκεια των προετοιμασιών.
Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ (ΕΣΥΝΕ) και το ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ για την παροχή της αιγίδας τους.
Επιπλέον ευχαριστούμε θερμά τον Προϊοντικό Χορηγό, την εταιρεία REGUS αλλά και τους Υποστηρικτές, δηλαδή το ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΣΕΠΕ), το ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (EUROPE DIRECT CITY OF ATHENS), το ΚΕΝΤΡΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΕΜΕΛ), την SMART PRESS και την ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΥΝΘΕΣΙΣ.
Τέλος ευχαριστούμε όλους τους Χορηγούς Επικοινωνίας για τη στήριξή τους στις δράσεις προβολής. Τη διοργάνωση στήριξαν: ΗΜΕΡΗΣΙΑ, NEWS247, ΕΠΙΧΕΙΡΩ, INSIDER.GR, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, INFOCOM.GR, MAGDA’SNEWS.GR, STARTUP.GR, ECOZEN.GR , BUSINESS WOMAN, YOUTH ENTREPRENEURSHIP CLUB, SUPPORTBUSINESS.GR