Goethe-Institut Athen

Έκθεση διαρκείας
Τι ονειρεύεσαι;
13/01/2014 – 31/12/2014
Goethe-Institut Athen,
Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 09:00–21:00, Παρασκευή 09:00–19:00,
Σάββατο 09:00–13:00

Πορτρέτα μαθητών της γερμανικής γλώσσας απ΄ όλο τον κόσμο, έργα της γνωστής φωτογράφου Herlinde Koelbl. 

Η φωτογράφος Herlinde Koelbl απαθανάτισε με το φακό της για το Ινστιτούτο Goethe μαθητές της γερμανικής γλώσσας από όλο τον κόσμο. Με αίσθημα μεγάλης συμπάθειας και απροκατάληπτο βλέμμα φωτογράφισε και πήρε συνεντεύξεις από έφηβους και ενήλικες 22 χωρών, οι οποίοι μαθαίνουν γερμανικά σε κάποιο Ινστιτούτο Goethe της Γερμανίας.

Στα έργα της Herlinde Koelbl αποτυπώνονται τα όνειρα ζωής που οι άνθρωποι αυτοί συνδέουν με την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας, αυτά που τους λείπουν και αυτά που τους αρέσουν ιδιαίτερα στη Γερμανία.

Herlinde Koelbl

Η γερμανίδα φωτογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ Herlinde Koelbl γεννήθηκε το 1939 στο Λίνταου της λίμνης Κωνσταντίας. Ζει και εργάζεται στο Νόιριντ, κοντά στο Μόναχο. Έχοντας σπουδάσει σχέδιο μόδας, μπήκε στο χώρο της φωτογραφίας το 1976, ως αυτοδίδακτη. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με γνωστά περιοδικά και εφημερίδες όπως το Stern, την Zeit και τους New York Times, ενώ μέσα από διάφορες εκθέσεις της στη Γερμανία και σε άλλες χώρες έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη θέση στο διεθνές φωτογραφικό στερέωμα.

«Ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματά της ήταν το “Jüdische Portraits“ [Εβραϊκά πορτρέτα], το 1989. Σε αυτό δεν περιορίστηκε μόνο στο να αναζητήσει, να βρει και να φωτογραφίσει προσωπικότητες εβραϊκής καταγωγής απ’ όλο τον κόσμο με σημαίνοντα ρόλο στην ιστορία του γερμανικού πνεύματος, αλλά έκανε μαζί τους ουσιαστικές συζητήσεις, που προϋπέθεταν μια εις βάθος μελέτη του έργου του εκάστοτε συνεντευξιαζόμενου».

Laureline Petit από το Παρίσι, 23 ετών, φοιτήτρια με Master στο Μάρκετινγκ:
«Το όνειρό μου είναι να γίνω συγγραφέας και να ζω σ’ ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα. Ξέρω πως πρόκειται για μια φαντασίωση που απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Μου αρέσουν επίσης τα όμορφα πράγματα που κάνουν καλό στην ψυχή, οι αντίκες, τα πολυτελή αντικείμενα, το ντιζάιν. Αγαπώ όμως και το φίλο μου – είναι Γερμανός. Στη Βαυαρία με έχουν εντυπωσιάσει πολύ τα παλάτια του Λουδοβίκου Β΄. Ο ρομαντισμός του όψιμου 19ου αιώνα με τους φιλοσόφους, τους συγγραφείς και τους συνθέτες του, αλλά και οι αρχές του 20ού αιώνα έθεσαν κατά τη γνώμη μου τις βάσεις του πνεύματος της σημερινής εποχής. Αυτό που δεν μου αρέσει εδώ είναι το χοιρινό στα κάρβουνα, τα λουκάνικα και το βαρύ φαγητό».

Mohammedreza Yousefi από την Τεχεράνη, 49 ετών, καθηγητής Κοινωνιολογίας:
«Στην Τεχεράνη εργάστηκα επί 25 χρόνια ως δάσκαλος. Στις διαδηλώσεις του 2009, όπου πήρα μέρος κι εγώ, άνθρωποι συνελήφθησαν, ορισμένοι μάλιστα θανατώθηκαν. Ύστερα από αυτό, έβγαλα βίζα και ήρθα στη Γερμανία με την οικογένειά μου, αλλά λόγω της πολιτικής κατάστασης δεν μπορώ πια να γυρίσω στο Ιράν. Οι δύο γιοι μου θέλουν να σπουδάσουν και να σταδιοδρομήσουν εδώ. Τους μιλάω γερμανικά και με βοηθάνε να γράφω γράμματα. Για να μπορέσω να εργαστώ στο Αμβούργο ως δάσκαλος, η προϋπόθεση είναι να βελτιώσω τα γερμανικά μου ως το επίπεδο C2. Μου αρέσει η ελευθερία στη Γερμανία, που δεν υπάρχει λογοκρισία και μπορείς να πεις τη γνώμη σου χωρίς περιορισμούς. Οι άνθρωποι εδώ σκέφτονται το μέλλον, έχουν μεγάλους στόχους και παρ’ όλα αυτά απολαμβάνουν τη ζωή».

Είσοδος ελεύθερη
www.herlindekoelbl.de
———————————————————————————————
Με την παράκληση της αναφοράς
Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό: Βίκυ Τραχανή, Τηλ. 210 3661 043
www.goethe.de/athen

 ΒίκυΤραχανή                                                               Vicky Trachani

ΓραφείοΤύπουκαιΕπικοινωνίας                            Presse und Öffentlichkeitsarbeit               

Goethe-Institut Athen                                                 Goethe-Institut Athen

Ομήρου 14-16                                                              Ομήρου 14-16                                              

P.O.B. 30383                                                                 P.O.B. 30383

10033 Αθήνα, Ελλάδα                                                 10033 Athen, Griechenland                                                              

Tel. ++30 210 3661043                                               Τηλ. ++30 210 3661043                                                         

Fax ++30 210 3643518                                                Fax  ++30 210 3643518

Vicky.Trachani@athen.goethe.org                          Vicky.Trachani@athen.goethe.org  

www.goethe.de/athen                                              www.goethe.de/athen

 

 

You may also like...