Goethe-Institut Athen

Έκθεση Φωτογραφίας
ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΑΒΡΙΑΣ: PLATOS CAVE
Τρίτη 22 Οκτωβρίου έως Σάββατο 30 Νοεβρίου 2013,
Goethe-Institut Athen,
Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 9:00 -21:00, Παρασκευή 9:00 -19:00,
Σάββατο 9:00 -13:00 .
Σε συνεργασία με το Athens Photo Festival 2013
30 πορτραίτα Ελλήνων που ζουν στη Γερμανία – φωτογραφημένων κυρίως εν ώρα εργασίας. Η σειρά φωτογραφιών του Γαβριά συνδυάζει την κοινωνιολογική έρευνα με την προσπάθεια να αποτυπώσει τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε εικονιζόμενου προσώπου μέσω του οικείου του εργασιακού περιβάλλοντος.
Επιμέλεια: Ηρακλής Παπαϊωάννου
Η σειρά πορτραίτων του Άγγελου Γαβριά, νέου ελληνογερμανού δημιουργού, αποτελεί ένα είδος φόρου τιμής στο έργο ζωής του σημαντικού φωτογράφου August Sander που μέσα από μια πολύ εκτεταμένη σειρά πορτραίτων το πρώτο μισό του 20ού αιώνα αποπειράθηκε να σκιαγραφήσει τα χαρακτηριστικά και την ιεραρχική δομή της γερμανικής κοινωνίας. Ο Γαβριάς κρατά σε πιο ελεύθερη μορφή το βασικό τυπολογικό σχήμα του Sander δημιουργώντας μετωπικά πορτραίτα στα οποία ο τίτλος προσδιορίζει το επάγγελμα κάθε εικονιζόμενου. Τα μοντέλα του όμως ανήκουν σε μια πολύ πιο εντοπισμένη ομάδα της σύγχρονης γερμανικής κοινωνίας: είναι όλα έλληνες μετανάστες, μέλη της ομογενειακής κοινότητας. Οι έγχρωμες φωτογραφίες του είναι τραβηγμένες συνήθως στους επαγγελματικούς χώρους των εικονισμένων, δίνοντας μια αίσθηση του προσωπικού τους γούστου και μετατρέποντας τα έργα σε περιβαλλοντικά πορτραίτα. Μέσω της παρουσίασης μιας ποικιλίας επαγγελμάτων, ο Γαβριάς καταρρίπτει αποτελεσματικά τα στερεότυπα που επικρατούν για τους έλληνες μετανάστες, πρώτης ή δεύτερης γενιάς: δάσκαλοι, επιστήμονες, δικηγόροι εναλλάσσονται με τεχνίτες και ελεύθερους επαγγελματίες. Κάποιοι είναι διπλωμάτες και πολιτικοί, ενώ στη νεότερη γενιά συχνά ανακύπτουν πιο σύγχρονα ή ασυνήθιστα επαγγέλματα όπως οδηγός αγώνων ταχύτητας, DJ ή στριπτιζέζ.
Ένα συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι αυτό της πλήρους ένταξης της ομογένειας στον ιστό της γερμανικής κοινωνίας. Η εργασία του Γαβριά όμως δεν σταματά εκεί, καθώς επιβεβαιώνει με ενδιαφέροντα τρόπο την υποχρέωση των μεταναστών να μετεωρίζονται ανάμεσα σε δυο πατρίδες: η καλλιτεχνική του μέθοδος έχει αναπτυχθεί στη Γερμανία, το θέμα που πραγματεύεται, ωστόσο, αφορά στην ελληνικές ρίζες του ίδιου του δημιουργού. Έτσι, η συγκεκριμένη σειρά πορτραίτων αποτελεί παράλληλα έναν ευφυή τρόπο έμμεσης επαναδιαπραγμάτευσης της δικής του ταυτότητας.
9-10/11 „ATHENS ID 2013”
Διήμερο workshop φωτογραφίας.
Διευθύνει ο Άγγελος Γαβριάς.
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να στείλουν στο photo@angelosgavrias.com ένα σύντομο βιογραφικό, ένα δείγμα προσωπικής τους δουλειάς (max. 20 έργων) σε μορφή αρχείου PDF, καθώς και μία σύντομη επιστολή, όπου θα εξηγούν τους λόγους για τους οποίους θέλουν να συμμετάσχουν στο εργαστήριο.
Γλώσσα εργαστηρίου: Ελληνικά και Γερμανικά
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους φωτογραφική μηχανή, φορητό υπολογιστή και το δείγμα δουλειάς τους.
Αιτήσεις συμμετοχής μέχρι 7/11.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.goethe.de/athen

You may also like...