Goethe-Institut Athen

IMG_2524_0304cΑναζητώντας τον νέο ήχο και την ποιητικότητα της βωβής κινούμενης εικόνας
MOVING SILENCE ΑΘΗΝΑ 2014
27+28+30 Μαρτίου 2014
3 Cinema Concerts,
αφιερωμένα στη βωβή κινούμενη εικόνα και στον πειραματικό ήχο, προσφέρουν νέες οπτικοακουστικές εμπειρίες σε μια ασυνήθιστη και απροσδόκητη συνάντηση ήχου και εικόνας.
Τα cinema concerts παίρνουν το όνομά τους από την πλατφόρμα κινηματογραφιστών και μουσικών moving silence www.movingsilence.net που ιδρύθηκε το 2009 στο Βερολίνο από τον μουσικό Marco Brosolo και τον κινηματογραφιστή Matthias Fritsch. Σκοπός της είναι συνδέσει τις ρίζες του κινηματογράφου με τη σύγχρονη αισθητική και τις νέες τεχνολογίες, αλλά και να δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο καλλιτεχνών. Το δίκτυο αυτό έχει ξεπεράσει εντωμεταξύ τα σύνορα της Ευρώπης, φτάνοντας μέχρι Ινδία και Κολομβία.
Η moving silence και το Goethe-Institut Athen διοργανώνουν τα cinema concerts, που κοινό και τύπος ονόμασαν «φεστιβάλ», από το 2011.
Το φεστιβάλ είναι μια παραγωγή του Goethe-Institut Athen και της πλατφόρμας moving silence σε επιμέλεια Matthias Fritsch, σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το , με τη συμμετοχή δυο διακεκριμένων διεθνών φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους από το Βερολίνο, του interfilm Festival και του Zebra Poetry Film Festival, και φυσικά με τη συμμετοχή πλήθους Ελλήνων μουσικών και .
Πειραματικά ντοκιμαντέρ και ταινίες εμπνεόμενες από την ποίηση είναι οι κινηματογραφικές προτάσεις του φετινού φεστιβάλ, τις οποίες συνεπιμελούνται ο Matthias Fritsch και τα δυο Βερολινέζικα φεστιβάλ.
Καλεσμένοι στην Αθήνα θα είναι ο Heinz Hermanns, Διευθυντής του Φεστιβάλ interfilm και ο Thomas Zandegiacomo Del Bel, Διευθυντής Προγράμματος του Zebra Poetry Film Festival.
To interfilm Festival ιδρύθηκε το 1982 στο Berlin-Kreuzberg ως φεστιβάλ ταινιών super-8. Σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης. Μετά το Oberhausen είναι το παλαιότερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Γερμανίας και μετά τη Μπερλινάλε το παλαιότερο και μεγαλύτερο φεστιβάλ του Βερολίνου.
www.interfilm.de
Το ZEBRA Poetry Film Festival πραγματοποιείται από το 2002. Είναι η πρώτη και μεγαλύτερη διεθνής πλατφόρμα για ταινίες μικρού μήκους που βασίζονται στην ποίηση – για κινηματογραφικά ποιήματα. Διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια και ανοίγει δρόμους τόσο για τις ταινίες που εμπνέονται από την ποίηση και γίνονται ποίηση όσο και για την ίδια την ποίηση.
www.zebra-award.org

Οι μουσικές προτάσεις, πάντα μια έκπληξη, προέρχονται φέτος αποκλειστικά από τον ελληνικό μουσικό χώρο. Εκτός από τους μεμονωμένους μουσικούς και τα μουσικά σύνολα, με την κινηματογραφική οθόνη θα «συνομιλήσει» και μια πρωτότυπης μορφής «ορχήστρας», η οποία σχηματίζεται ειδικά για τις κινηματογραφικές συναυλίες του moving silence. Πάνω από 20 νεαροί μουσικοί προτείνουν έναν νέο τρόπο προσέγγισης των οργάνων, της μουσικής συνοδείας των βωβών εικόνων, αλλά και της τοποθέτησης στο χώρο.
Την επιμέλεια και το συντονισμό του μουσικού σκέλους του φεστιβάλ moving silence έχει η Αναστασία Χρυσανθακοπούλου, μουσικός, παραγωγός και μέλος της πλατφόρμας moving silence.
Στις προτάσεις του το φεστιβάλ εντάσσει φέτος και μια master class με τον Heinz Hermanns
Χώροι – Θεματικές ενότητες
GOETHE INSTITUΤ-ATHEN
Ομήρου 14-16, Αθήνα, Τηλ. 210 3661000

www.goethe.de/athen

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014
Διεθνές πρόγραμμα πειραματικών ντοκιμαντέρ.
Μια επιλογή από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Βερολίνου interfilm
Παρουσίαση: Heinz Hermanns
Επιμέλεια προγράμματος: Matthias Fritsch, Heinz Hermanns
«Η ιδιαιτερότητα αυτών των ντοκιμαντέρ μικρού μήκους είναι το ότι περιγράφουν κι αφηγούνται χωρίς λόγια. Είναι η δύναμη των εικόνων, η δουλειά της κάμερας, η συνένωση καινοτροπίας, εφέ, τεχνικών μοντάζ, animation και ήχου – που εδώ δημιουργείται επί τόπου. Πρόκειται για την αρμονική σύμπραξη φύσης και χρόνου, ανθρώπου κι εργασίας, για παραδείγματα ασυνήθιστων ντοκιμαντέρ που δείχνουν ότι γίνεται κι αλλιώς.»
Heinz Hermanns
Συνοδευουν ζωντανά οι μουσικοί:
Σοφία Κουμπλή https://vimeo.com/sofiakoubli
Κωστής Καριτζής, Βιολί /Δημήτρης Κοτταρίδης, Τσέλλο
Χριστόφορος Μίτζας, Πιάνο / Σοφία Κουμπλή, Τape Θοδωρής Λαζόπουλοςhttps://soundcloud.com/theodore-lazopoulos
Berlin Brides https://myspace.com/berlinbrides
Νατάσσα Γιανναράκη, φωνή/Μαριλένα Ορφανού, πλήκτρα Ζήσης Ανδριόπουλος, κιθάρες  /  Ερμής, Τύμπανα
Θοδωρής Ζιούτος https://soundcloud.com/thodoris-zioutos
Άκης Σίνος romvos.org Etten https://vimeo.com/15025642
Βύρωνας Κατρίτσης (Byron, Neon) πιάνο  / Κωσταντίνος Κωστακόπουλος (Dead Buildings) τύμπανα  /Hλίας Κωστακόπουλος  (Dead Buildings) synth  /  Etten φωνή, laptop

EXILE ROOM Αθήνας 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι, Τηλ. 210-3223395www.exileroom.gr

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014
O Heinz Hermanns μιλά για την «Τέχνη της Ταινίας Μικρού Μήκους» καθώς και για νέους τρόπους διάδοσης και διανομής ταινιών μικρού μήκους. Master Class για ενδιαφερόμενους από το χώρο του σινεμά και των πολυμέσων, αλλά και για το κινηματογραφόφιλο και μουσικόφιλο κοινό. Στη master class θα παρουσιαστεί και η ταινία μικρού μήκους «Mute City» του Γιάννη Γεωργιουδάκη, η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό moving silence 2013. Η παραγωγή της ολοκληρώθηκε με την υποστήριξη του Goethe-Institut και της moving silence.
Σύνθεση Μιχάλης Ανδριτσόπουλος  http://www.andritsopoulos.com

Κατερίνα Δεληγιαννίδου, πιάνο Σόνια Κούμα, φλάουτο
ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΕΜΣΤ)Βασ. Γεωργίου Β’ 17-19 & Ρηγίλλης, Αθήνα, Τηλ. 210 9242111-3www.emst.gr

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014
αλλά και από την ελληνική κινηματογραφική δημιουργία
Παρουσίαση: Thomas Zandegiacomo Del Bel
Επιμέλεια προγράμματος: Matthias Fritsch, Thomas Zandegiacomo Del Bel, Αναστασία Χρυσανθακοπούλου.
Thomas Zandegiacomo Del Bel
Συνοδεύουν ζωντανά οι μουσικοί:natrYX, https://myspace.com/natryx
Ισίδωρος & Τάσος Τσαλαπάτης, ‘Αρτεμις Βασιλοπούλου
Κτίρια την Νύχτα www.buildingsatnight.com

Sancho
Σοφία Κουμπλή  https://vimeo.com/sofiakoubli

Γεωργία Μπαλαμπίνη , Αφήγηση /  Χαράλαμπος Καρασαββίδης, Βιολί Αντιγόνη Σεφερλή, Τσέλλο / Χριστόφορος Μίτζας Πιάνο / Σοφία Κουμπλή, Τape Αχιλλέας Κεντώνης & natrYX Άκης Σίνος romvos.org Etten & Μάτα Κούρτη tOy ARKestra
Ηχητικός σχεδιασμός :  Δημήτρης Δημητριάδης
Ιδέα-πρόταση-ηχητικός σχεδιασμός : Αναστασία Χρυσανθακοπούλου Ευρεση και συντονισμός συμετεχόντων:  Βέρα Αρμένη (μουσικός)Σχεδιασμός κίνησης και ηχητικών δράσεων : Μαριλένα Πετρίδου
—Ονόματα συμμετεχόντων θα ανακοινωθούν σύντομα—
Ώρα έναρξης για όλες τις εκδηλώσεις: 20:30
Είσοδος ελεύθερη
Το πρόγραμμα βρίσκεται στην τελική φάση της ολοκλήρωσής του και θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα μ’ ένα δεύτερο δελτίο τύπου.
H πλατφόρμα movingsilence και η Ελλάδα
Το δίκτυο της moving silence μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας διευρύνεται ολοένα και πιο πολύ. Κι αυτό δεν θα ‘ταν εφικτό χωρίς το κέφι, τη δημιουργικότητα και τον επαγγελματισμό των καλλιτεχνών, κινηματογραφιστών, μουσικών, τεχνικών – και από τις δυο χώρες. Δεν θα ήταν επίσης εφικτό χωρίς τους συνεργαζόμενους χώρους τέχνης.
Φέτος cinema concerts θα πραγματοποιηθούν και στη Θεσσαλονίκη. Σε συμπαραγωγή πλατφόρμας moving silence με το Goethe-Institut Thessaloniki και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ).
Περισσότερες πληροφορίες για την πλατφόρμα και τα προηγούμενα φεστιβάλ moving silence στην Αθήνα:

www.movingsilence.net

http://www.goethe.de/ins/gr/lp/kul/dug/flm/el7704299.htm

http://www.goethe.de/ins/gr/ath/ver/acv/flm/2011/el7374573v.htm

http://www.goethe.de/ins/gr/ath/ver/acv/flm/2012/el9009709v.htm

 

 

 

You may also like...