GEORGE

Ευθύμης Φιλίππου & Παναγιώτης Μελίδης (Larry Gus)

Ένα έργο σε διπλή πρεμιέρα: ως ζωντανή μουσική με αφήγηση για μια μόνο βραδιά και ως συλλεκτικό βινύλιο για πάντα.

Κατεβάστε δελτίο τύπου και φωτογραφίες

27 Ιανουαρίου 2023 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Έναρξη προπώλησης Φίλων Στέγης & Γενικού Κοινού: 10/01/2023 | 17:00

Ένα έργο-σουρεαλιστικό ξόρκι και, μαζί, αφήγηση με μουσικά ιντερλούδια κάνει διπλή πρεμιέρα: ως αφήγηση από την Αγγελική Παπούλια στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης για μία βραδιά, και ως συλλεκτικό βινύλιο με τη φωνή του Ben Whishaw για πάντα.

Ένας σουρεαλιστικός μονόλογος για τις τελευταίες ημέρες της ζωής ενός άντρα.

Ένας συλλεκτικός δίσκος από την αμερικανική εταιρεία FourFour Records, σε παραγωγή του Onassis Culture, γίνεται η αφορμή για μια μοναδική πρεμιέρα στις 27 Ιανουαρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Η ιδέα, η μουσική, το ύφος, η ιστορία και οι λέξεις έχουν την υπογραφή του συγγραφέα και σεναριογράφου Ευθύμη Φιλίππου και του συνθέτη Παναγιώτη Μελίδη (ή αλλιώς Larry Gus). «Κυρίες, κύριοι και αγαπητά μου παιδιά, έχουν περάσει δυο ολόκληρα χρονιά από την πρώτη φορά που άκουσα αυτήν εδώ την ιστορία. Όλα ξεκίνησαν ξαφνικά». Έτσι ξεκινά ο George. Πυρήνας της ιστορίας είναι οι τελευταίες ημέρες της ζωής ενός άντρα περίπου 65 ετών. Αυτές θα μας αφηγηθεί η Αγγελική Παπούλια, συνοδεία του συνθέτη Παναγιώτη Μελίδη (Larry Gus) στο εκκλησιαστικό όργανο, του Μανούσου Κλαπάκη στα κρουστά και της 18μελούς ανδρικής χορωδίας της Κέρκυρας στη Στέγη.

Έχει προηγηθεί, όμως, ένας άλλος αφηγητής των παθών του George. Γιατί το έργο των Ευθύμη Φιλίππου και Παναγιώτη Μελίδη ηχογραφήθηκε εν μέσω της πανδημίας στην Κέρκυρα και στο Λονδίνο, με τον βραβευμένο με BAFTA και Emmy Βρετανό ηθοποιό Ben Whishaw («Το Άρωμα», «The Lobster”) ως αφηγητή και κυκλοφορεί, σε μορφή συλλεκτικού δίσκου βινυλίου, σε σχεδιασμό του Βασίλη Μαρματάκη, από την ανεξάρτητη εταιρεία FourFour Records σε παραγωγή Onassis Culture. Ο δίσκος θα διατίθεται από τις 27 Ιανουαρίου 2023 στο πωλητήριο της Στέγης, ενώ παράλληλα θα κυκλοφορήσει σε όλες τις μουσικές ψηφιακές πλατφόρμες (Spotify, Apple Music, Bandcamp, Tidal, Qobuz, Deezer, Amazon Music, YouTube, Pandora, Napster, Boomplay).

Ο George αρρωσταίνει ξαφνικά, αναπολεί τη ζωή του ξαφνικά και χάνεται επίσης ξαφνικά. Με επίκεντρο μια νόσο, από το έργο παρελαύνουν πατέρες και μητέρες, σύντροφοι και παιδιά, καθώς και εξήντα άνδρες που επιβαίνουν σε ένα καράβι προς ένα νησί. Το έργο αναπτύσσεται σαν ένα σουρεαλιστικό ξόρκι για το αναπόφευκτο του θανάτου. Διακόπτεται από μουσικά ιντερλούδια. Και τραγουδιέται από μια πολυμελή ανδρική χορωδία. Κάπου στα όρια spoken word ποίησης και αφήγησης μετά μουσικής.

«Μονόλογο επιστημονικής φαντασίας με μουσικά ιντερλούδια» χαρακτηρίζει ο συγγραφέας Ευθύμης Φιλίππου το George και διευκρινίζει: «Είναι ένα έργο για τη φύση, την αιτία και την αισθητική μιας κτηνώδους, θανατηφόρου νόσου». Ο συνθέτης Παναγιώτης Μελίδης, που έχει εμπνευστεί τη μουσική του George από τα κοντσέρτα για όργανο του Handel, τις σονάτες του Scarlatti, τα έργα της Violetta Parra, του Moondog, του Sohail Rana και του Νίκου Ξυδάκη, το αποκαλεί «ιστορία κατασκόπων», συμπληρώνοντας: «Μόνο που εδώ ο δολοφόνος είναι εντός σου. Είναι μια άσκηση στην αυτοεπίθεση, με οδηγίες επιβίωσης για το τι κάνεις όταν σου επιτίθεται μαζικά ο εαυτός σου σε διάφορες πιθανές παραλλαγές του, σαν ένας Γιώργης πολλαπλασιασμένος επί 60!»

Φωτογραφία: Γιώργος Καπλανίδης

Συντελεστές

Κείμενο: Ευθύμης Φιλίππου

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ευθύμης Φιλίππου, Αγγελική Παπούλια, Παναγιώτης Μελίδης (Larry Gus)

Μετάφραση: Κυριάκος Καρσεράς

Μουσική: Παναγιώτης Μελίδης (Larry Gus)

Αφήγηση: Αγγελική Παπούλια

Κρουστά: Μανούσος Κλαπάκης

Με τη συμμετοχή της Ανδρικής Χορωδίας Κέρκυρας

Επιμέλεια φωτισμού: Θύμιος Μπακατάκης

Επιμέλεια κοστουμιών: Βασιλεία Ροζάνα

Επιμέλεια ήχου: Μπράιαν Κουν

Κομμώσεις & Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου

Casting: Σοφία Δημοπούλου

Βοηθητικός Ηθοποιός: Γιώργος Λουρωτός

Mέλη Χορωδίας: Παναγιώτης Μεταλληνός, Προκόπης Καφαράκης, Δημήτρης Πούλος, Γιώργος Γουναρόπουλος, Γαβριήλ Χειρδάρης, Κωνσταντίνος Χειρδάρης, Παύλος Παπαθεμιστοκλέους, Κωνσταντίνος Μακρής, Θάνος Παπαιωάννου, Σπύρος- Κωνσταντίνος Παγκράτης, Σταμάτης Σκορδίλης, Ανδρέας Δουκάκης, Γιώργος Γλυκιώτης, Σπύρος Τσουκαλάς, Σταμάτης Οικονόμου, Κωνσταντίνος Γανγαδής, Θεόδωρος Δήμας, Σπύρος Μέξας

Διεύθυνση Χορωδίας: Χριστίνα Καλλιαρίδου, Αλκίνοος Θεόδωρος Παπαγιανέλλης

Εκτέλεση Παραγωγής: Φανή Σκαρτούλη

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Ευχαριστίες: Γιώργος Στεφανάκος, Γιώργος Λάνθιμος, Αριάν Λαμπέντ, Κατερίνα Παναγιώτου, Βασίλης Κατσούπης, Κ.Δ. Αντωνόπουλος, Νικόλας Αλαβάνος, Ισιδώρα Χαρμπίλα, Γιώργος Γαρεφαλάκης, Κώστας Τσιούκας, Αντώνης Αντωνόπουλος, Σίμος Αντωνιάδης, Άυλερ Μελίδης, Ορνέλα Πέκα, Βασιλική Βλάχου, Κούλα, Γιώργος Κωλέτσος

Φωτογραφία: Γιώργος Καπλανίδης

Διαβάστε περισσότερα

– Το George είναι ένας δίσκος που γεννήθηκε μέσα από μια συζήτηση του Ευθύμη Φιλίππου με τον Παναγιώτη Μελίδη τον Δεκέμβριο του 2018. Ο Μελίδης έδωσε έναν σκληρό δίσκο με πρωτότυπη μουσική στον Φιλίππου και εκείνος έγραψε το κείμενο, τον Νοέμβριο του 2019. Μια από τις πρώτες μουσικές ιδέες ήταν ένα κομμάτι με τον τίτλο “super soft guitar”. Στη συνέχεια, όμως, η αρχική μορφή της μουσικής εγκαταλείφθηκε και το έργο γράφτηκε ξανά από την αρχή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Το έργο άλλαξε πολλούς τίτλους. Το μοναδικό τραγούδι του δίσκου γράφτηκε ειδικά για την Ανδρική Χορωδία Κέρκυρας. Η διάρκεια του δίσκου είναι 40 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα. Την αφήγηση έκανε ο Ben Whishaw στο Λονδίνο.

– Ο βραβευμένος Βρετανός ηθοποιός Ben Whishaw, ο αφηγητής του George στο συλλεκτικό δίσκο, έγινε διάσημος από την αξέχαστη ερμηνεία του στην κινηματογραφική μεταφορά του λογοτεχνικού έργου «Το Άρωμα» του Patrick Süskind (2006), ενώ τον είδαμε ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του “The Lobster” (2015), της βραβευμένης ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, με συνσεναριογράφο τον Ευθύμη Φιλίππου. Στους θεατρόφιλους είναι γνωστός από την ερμηνεία του, σε ηλικία μόλις 24 ετών τότε, ως Άμλετ στην ομότιτλη παραγωγή του σαιξπηρικού έργου από το Old Vic Theatre (2004).

– Το έργο George σηματοδοτεί την τρίτη συνεργασία του Ευθύμη Φιλίππου με τη Στέγη, μετά τα έργα Αίματα και Rob/Ρομπ.

– Η ενορχήστρωση του έργου George αντιμετωπίζεται «μονολιθικά» σύμφωνα με τον συνθέτη της μουσικής. Αποφεύγεται η αντιμετώπιση δημιουργίας ενός μουσικού χαλιού κάτω ή δίπλα σε έναν προφορικό λόγο. Η πρωτότυπη σύνθεση του Μελίδη συγκροτείται γύρω από ένα και μόνο μουσικό όργανο –το εκκλησιαστικό– και μια ανδρική χορωδία.

– Οι αλλαγές ακόρντων και τονικότητας στο τραγούδι που ερμηνεύει η Ανδρική Χορωδία Κέρκυρας αντικατοπτρίζουν την ιδιότυπη, παλινδρομική φύση των στίχων. Η ερμηνεία της χορωδίας είναι απέριττη, χωρίς χρήση εφέ, ηχογραφημένη σε μια μικρή αίθουσα του Δημαρχείου της Κέρκυρας τον Ιούλιο του 2020.

Φωτογραφία: Γιώργος Καπλανίδης

Πληροφορίες παράστασης

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

27 Ιανουαρίου 2023 | 20:30

Κεντρική Σκηνή

Διάρκεια: 55’

Κατάλληλο: 16+

Εισιτήρια

Έναρξη προπώλησης Φίλων Στέγης & Γενικού Κοινού: 10/01/2023 |17:00

Κανονικό 7, 16, 20 €

Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα 12, 16 €

Παρέα 10+ άτομα 11, 15 €

Κάτοικος Γειτονιάς 7 €

Ανεργίας, ΑμεΑ 5 €

Συνοδός ΑμεΑ 10 €

Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@onassis.org

Με την υποστήριξη της Ticketmaster

Διαβάστε περισσότερα για την εκδήλωση

https://www.onassis.org/el/whats-on/george-efthimis-filippou-panagiotis-melidis

Διαβάστε περισσότερα για το βινύλιο

https://www.onassis.org/el/news/george-the-vinyl

You may also like...