Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015, 18.30
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΑUDITORIUM THEO ANGELOPOULOS
Είσοδος ελεύθερη. Ταυτόχρονη μετάφραση
To Focus Φιλοσοφία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος επικεντρώνεται σε μια νέα έννοια και τις σχετικές μ’ αυτήν θεωρίες, που εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’80: η σκέψη γύρω από τη « μέριμνα» προκάλεσε πολλές συζητήσεις, έρευνες και δημοσιεύσεις στους τομείς της ψυχολογίας, της ηθικής,
της κοινωνιολογίας, της εργασίας και των πολιτικών και οικονομικών επιστημών.
Οι συζητήσεις αυτές ξεκίνησαν στους πανεπιστημιακούς χώρους στη Γαλλία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και στη συνέχεια, το 2010, στο δημόσιο χώρο, εισβάλλοντας μάλιστα και στον πολιτικό διάλογο.
Το «care», έννοια πολύσημη και δύσκολα μεταφράσιμη, πηγάζει από την έγνοια που έχουμε για τους άλλους. Δηλώνει τη συμπόνια και την αλληλεγγύη που χαρακτηρίζουν τις προσωπικές σχέσεις, αφορά ωστόσο και το σύνολο των ανθρώπινων σχέσεων, φανερώνοντας έτσι την ανάγκη επανεξέτασης της κοινωνικής πρόνοιας, των εργασιακών σχέσεων, του ζητήματος του φύλου… και αλλάζοντας ριζικά εδώ και μια εικοσαετία τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ηθική και την πολιτική.
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει μια συζήτηση με τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους αυτού του νέου ρεύματος ιδεών στη Γαλλία.
Πρώτη ανάμεσα στους ομιλητές η Sandra Laugier, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Paris 1 Panthéon-Sorbonne, που εισήγαγε την έννοια της «μέριμνας» στη Γαλλία. Είναι συγγραφέας πολλών έργων για την ηθική, την πολιτική, την αισθητική και τα θέματα του φύλου. Συμμετέχει ενεργά στις δημόσιες συζητήσεις με τα άρθρα της στην εφημερίδα Libération και τις τοποθετήσεις της υπέρ της Ελλάδας. Στην συζήτηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα μιλήσει για το θέμα «Νέες προκλήσεις της μέριμνας, υπευθυνότητα και εκδημοκρατισμός».
Για την Sandra Laugier « η ηθική και η πολιτική της μέριμνας επιδιώκουν να φέρουν στην επιφάνεια την παράβλεψη, την μη-αναγνώριση της πείρας, των συναισθημάτων, των γνώσεων όλων των κατηγοριών των ανθρώπων» και έτσι η μέριμνα παίρνει πλέον «μια διάσταση δημοκρατική».
Θα συμμετέχουν επίσης οι :
– Fabienne Brugère, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Paris 8, η οποία θα θέσει το ερώτημα: είναι δυνατή η ύπαρξη μιας κοινωνίας μέριμνας σ’ ένα νεοφιλελεύθερο καθεστώς; Πως, ενώ ο νεοφιλελευθερισμός επεκτάθηκε παντού στον κόσμο, βασισμένος σε ένα μύθο, αυτόν του αποδοτικού ατόμου, του ιδιοτελή και ικανού να ξεδιπλώσει σε μια κοινωνία της αγοράς το προσωπικό του συμφέρον, θα μπορούσε σήμερα μια κοινωνία της «μέριμνας» να έχει ευεργετικό ρόλο στη δημιουργία ισότητας των φύλων, των τάξεων, της ράτσας και στην οργάνωση νέων μορφών προστασίας των πιο αδύναμων.
– – Estelle Ferrarese, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, όπου και διδάσκει κοινωνική και πολιτική θεωρία, και βρίσκεται με απόσπαση στο Κέντρο Marc Bloch του Βερολίνου για την ακαδημαϊκή χρονιά 2014-2015. Η ομιλία της έχει ως θέμα : Μέριμνα και πολιτική, πολιτική της μέριμνας.
O Στέλιος Βιρβιδάκης, Καθηγητής στο τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα κάνει μια εισαγωγική παρέμβαση η οποία θα ενσωματώσει την έννοια της μέριμνας στην ιστορία της ηθικής φιλοσοφίας και την εξέταση των διαφορετικών της όψεων και θα συντονίσει τη συζήτηση.