FAST FORWARD FESTIVAL 4 PEREGRINUS Ζωή Δημητρίου

10 – 14 Μαΐου 2017 | Σημείο εκκίνησης: Κεντρική είσοδος Στέγης | 18:30 & 20:30
Πέντε χρόνια μετά το “You May!”, η αναγνωρισμένη και εγκατεστημένη στο Λονδίνο Ελληνίδα χορογράφος επιστρέφει στη Στέγη  με μια site-specific περφόρμανς-εγκατάσταση, που ξεκινάει από ένα φορτηγάκι, με εμάς συνεπιβάτες στο άγνωστο.
Το Peregrinus της Ζωής Δημητρίου κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από τις 10 έως 14 Μαΐου στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 4. Έχει για τίτλο μια λατινική λέξη που έχει επιδεχτεί πλήθος ερμηνειών: «προσκυνητής» αλλά και «περιηγητής», «ξένος» αλλά και «ταξιδιώτης», «αυτός που έρχεται από κάπου αλλού» αλλά και «προσωρινός κάτοικος». Με τη σειρά του, ο όρος peregrinatio περιγράφει τη συνθήκη του «να είσαι ή να ζεις μακριά από τον τόπο σου».
Κι ενώ στο You May! η Δημητρίου ανίχνευσε τα περιθώρια ρίσκου μέσα στην αυστηρή δομή της σημερινής κοινωνίας, τώρα διερευνά ζητήματα φυγής και ξενιτιάς, ακούσιας περιπλάνησης και επιβεβλημένου νομαδισμού. Γιατί τέτοιες ιστορίες-μαρτυρίες, τις οποίες η χορογράφος κατέγραψε μέσα από συνεντεύξεις και έρευνα, ακούγονται στο σκοτεινό φορτηγάκι μέχρι αυτό να φτάσει στον προορισμό του, που είναι μια εγκατάσταση-λαβύρινθος. Εκεί, θεατές και περφόρμερ, μέσα από περίπλοκες διαδρομές και αδιέξοδα, γίνονται συνοδοιπόροι σε μια περιπατητική εμπειρία άμεσα συνυφασμένη με το μετέωρο βηματισμό του ατόμου σε εποχές μεγάλων κρίσεων.
Τι συμβαίνει όταν η άρνηση είναι το σημείο εκκίνησης ενός ταξιδιού; Τι σημαίνει «άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει» όταν κανένα θαύμα δεν διαφαίνεται να συμβεί εκεί όπου θα φτάσεις; Τι γίνεται όταν ζητείται από το σώμα σου να περπατήσει, μολονότι εκείνο το μόνο που θέλει είναι να μείνει ακίνητο;
Ο Βρετανός ερευνητής του θεάτρου και της περφόρμανς, Joe Kelleher, υπογράφει τη δραματουργία της παράστασης και τρεις εξαιρετικοί Έλληνες καλλιτέχνες συμμετέχουν στο εγχείρημα: Εύα Μανιδάκη (σκηνικά και κοστούμια), Ελευθερία Ντεκώ (φωτισμοί) και Coti K (ηχητικό περιβάλλον).
Συντελεστές
Σύλληψη, Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Χορογραφία & Performance: Ζωή Δημητρίου
Δραματουργία: Joe Kelleher
Σκηνικά & Κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Σχεδιασμός Ήχου: Coti K.
Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Peter Von Salis
Έρευνα & Συνεντεύξεις: Μπετίνα Παναγιωταρά, Ζωή Δημητρίου
Προεπισκόπηση Χώρου: Δημήτρης Χαλκιαδάκης
Συνεργάτης Αρχιτέκτονας: Ευθύμιος Δούγκας
Βοηθός Χορογράφου: Ανδρονίκη Μαραθάκη
Βοηθός Σκηνογράφου: Μυρτώ Μεγαρίτου
Συνεργάτης Παραγωγής: Λία Πρεντάκη
Εκτέλεση Παραγωγής: Άννα Τσαπάρα
Σχεδιασμός Παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς
Οργάνωση Παραγωγής: Delta Pi
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward Festival
Με την υποστήριξη: Firkin Crane (Ιρλανδία), Laban Theatre (Λονδίνο), Metal Southend (Λίβερπουλ), Κέντρο Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν (Αθήνα)
Παγκόσμια πρεμιέρα: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward Festival
Διαβάστε περισσότερα
Η Ζωή Δημητρίου, αριστούχος απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, συνέχισε τις σπουδές της με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση στη σχολή της Trisha Brown στη Νέα Υόρκη.
Στο You May!, που ήταν η προηγούμενη δουλειά της στη Στέγη, το 2012, η Δημητρίου ανίχνευε τα όρια της ανοχής και τα περιθώρια ρίσκου μέσα στην αυστηρή δομή της σημερινής κοινωνίας, αντλώντας έμπνευση από την αριστουργηματική ταινία La Jetée (1962) του πρωτοπόρου Γάλλου κινηματογραφιστή Chris Marker.
Στο In the Process of (2010), μια από τις προηγούμενες δουλειές της Ζωής Δημητρίου, ένας άνδρας και μία γυναίκα διαπραγματεύονταν τις πολλαπλές εκδοχές του τέλους της σχέσης τους, με εξήντα ξύλινα στεφάνια ρυθμικής να παρεμβαίνουν στη δράση, άλλοτε βοηθώντας, άλλοτε δυσχεραίνοντας τη σχέση του ζευγαριού και άλλοτε πάλι αποτελώντας τους μοναδικούς πρωταγωνιστές της σκηνικής δράσης.
Ένα από τα πρόσφατα έργα της, με τίτλο The Chapter House (2014), είναι βασισμένο σε πέντε προηγούμενες χορογραφίες της, «πειραγμένες» όμως με ψηφιακά μέσα και βάσει ενός σύνθετου αλγοριθμικού λογισμικού. Το έργο εγκωμιάστηκε ως ένα σύγχρονο τελετουργικό και μια άκρως πρωτότυπη εκδοχή του τι σημαίνει ρετροσπεκτίβα για έναν καλλιτέχνη.
Το πρώτο στάδιο του Peregrinus αναπτύχθηκε μέσα από residencies στο Blank Canvas Residency του Firkin Crane της Ιρλανδίας και στο Κέντρο Χορού Ντάνκαν στην Αθήνα.
Δραματουργός στο Peregrinus είναι ο Βρετανός ερευνητής του θεάτρου και καθηγητής του πανεπιστημίου Roehampton, Joe Kelleher, συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του The Illuminated Theatre: Studies on the Suffering of Images (Routledge 2014) και, σε συνεργασία με τον Nicholas Ridout, τους Claudia και Romeo Castellucci, καθώς και την Chiara Giudi, του The Theatre of Societas Raffaello Sanzio (Routledge 2007).
Σε ό,τι αφορά τον αινιγματικό τίτλο του έργου, στα πρώτα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (30 π.Χ. – 212 μ.Χ.), με τον όρο peregrini (πληθ. του peregrinus, ετυμ. “per” +“ager”, δηλ. «εξωτερικό, από έξω» + «αγρός, χώρα») χαρακτηρίζονταν οι κάτοικοι της Ρώμης που δεν ήταν Ρωμαίοι πολίτες. Λόγω του μεγάλου αριθμού τους, δημιουργήθηκε ο θεσμός του praetor peregrinus (πραίτορας των ξένων), που ήταν αρμόδιος για διαφορές είτε μεταξύ Ρωμαίων και ξένων κατοίκων είτε μεταξύ αποκλειστικά και μόνο ξένων.
FAST FORWARD FESTIVAL 4
Σύλληψη & Καλλιτεχνική Διεύθυνση Φεστιβάλ: Κάτια Αρφαρά
Γενική Διεύθυνση Παραγωγής: Δήμητρα Δερνίκου
Γενική Τεχνική Διεύθυνση: Λευτέρης Καραμπίλας
Εκτέλεση Παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος
Γενικός Συντονισμός: Μαρίνα Τρουπή
Συντονισμός Συζητήσεων και Εργαστηρίων: Μυρτώ Λάβδα, Ελεάννα Σεμιτέλου
Βοηθοί Εκτέλεσης Παραγωγής: Δέσποινα Σιφνιάδου, Ειρηλένα Τσάμη
Πληροφορίες
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
Πληροφορίες: 210 900 5 800
10 – 14 Μαΐου 2017 | Εκτός Στέγης,
Σημείο εκκίνησης: Κεντρική είσοδος Στέγης
90 λεπτά
Ώρες παράστασης: 18:30 & 20:30
Η δράση πραγματοποιείται σε μη θεατρικό χώρο ο οποίος δεν είναι προσβάσιμος σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες.
Εισιτήρια
Κανονικό: 10 €
Φίλος, Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 8 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 7 €
Μειωμένο, ΑΜΕΑ, Συνοδός ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Γραμμή εισιτηρίων
Τ.: 210 900 5 800
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00
Γραμμή Φίλων της Στέγης
Τ.: 213 017 8200
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-20:00
Οι Φίλοι της Στέγης πραγματοποιούν τις αγορές των εισιτηρίων τους μέσα από το ηλεκτρονικό προφίλ τους, κάνοντας login με τον προσωπικό τους κωδικό χρήστη και το password τους, για να ξεκλειδώσουν τις εκπτώσεις και τις προπωλήσεις τους.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.
ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ
Συγγρού 107
Ωράριο λειτουργίας: ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00
Γίνονται δεκτές πιστωτικές – χρεωστικές κάρτες Amex,Visa, MasterCard & Diners.
ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ
•    ΓΕΡΜΑΝΟΣ & COSMOTE σε όλο το δίκτυο καταστημάτων
•    IANOS στο κατάστημα οδού Σταδίου

You may also like...