Fantasia Live in Concert

mickeybroom2Ένα μαγικό ταξίδι στη μουσική και τον κινηματογράφο
Η κορυφαία ταινία κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών, η θρυλική Φαντασία της Disney, συναντά στο Θέατρο Badminton την πρώτη ορχήστρα της χώρας, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μια μεγαλοπρεπή γιορτή εικόνων, χρωμάτων και βέβαια μουσικής: Φαντασία – Live in Concert!
Η Φαντασία – Live in Concert αποτελεί μια μοναδική σύμπραξη animation και κλασικής μουσικής: οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών –οι κορυφαίοι Έλληνες μουσικοί– ερμηνεύουν ζωντανά επιλεγμένα μέρη από τη μουσική επένδυση της Φαντασίας και της συνέχειάς της, της Φαντασίας 2000, παράλληλα με την προβολή των αντίστοιχων αποσπασμάτων από τις δύο ταινίες. Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο διεθνούς φήμης Έλληνας μαέστρος και Διευθυντής της ΚΟΑ, Στέφανος Τσιαλής.
Όταν ο ιδιοφυής WaltDisney ετοίμαζε την εμπνευσμένη Φαντασία (1940), σε συνεργασία με τον περίφημο μαέστρο Leopold Stokowski και με τη συνδρομή εκατοντάδων ταλαντούχων καλλιτεχνών, είχε κάτι πολύ συγκεκριμένο κατά νου: σκοπός του ήταν να συνδυάσει τις πιο προχωρημένες τεχνικές animation αλλά κι ένα υψηλών προδιαγραφών εικαστικό αποτέλεσμα, με τη διαχρονική αξία της κλασικής μουσικής – κι όλα αυτά, σ’ ένα απολαυστικό φιλμ, γεμάτο χιούμορ και χάρη, που να απευθύνεται σε όλη την οικογένεια. Και το πέτυχε απόλυτα:η επιτυχία της ταινίας εδώ και επτά δεκαετίες υπήρξε τόση, που σήμερα η Φαντασία αναγνωρίζεται ως ένα αριστούργημα όχι μόνο των κινουμένων σχεδίων, αλλά της 7ης τέχνης συνολικά, σφραγίζοντας την έννοια της οικογενειακής ψυχαγωγίας για έναν ολόκληρο αιώνα. Η Φαντασία γνώρισε μια εφάμιλλη συνέχεια το 1999, με τη Φαντασία 2000, ένα φιλμ που επιμελήθηκε προσωπικά ο ανιψιός του Walt, ο Roy Disney, και που συνδύασε το παραδοσιακό «χειροποίητο» animation με την ολοκαίνουρια, τότε, ψηφιακή τεχνολογία.
Για τη μουσική επένδυση της Φαντασίας, ο Disney κι ο Stokowski επέλεξαν, πολύ σοφά, ορισμένα από τα γνωστότερα και πιο αγαπητά μέρη σπουδαίων κλασικών έργων: έργα των Bach, Beethoven, Tchaikovsky, Stravinsky, Schubert κ.ά. έντυσαν τις, απαράμιλλης αισθητικής, σκηνές της ταινίας, ενώ για τη Φαντασία 2000 επιλέχθηκαν εξίσου σημαντικοί συνθέτες, όπως ο Shostakovich, ο Elgar, αλλά και ο George Gershwin.
Bach, Beethoven, Tchaikovsky και… κινούμενες σκούπες, μονόκεροι και φλαμίνγκο: η ιστορία της Φαντασίας
Η πρεμιέρα της Φαντασίας του Walt Disney στο Broadway Theater της Νέας Υόρκης το 1940 έγραψε μια νέα, λαμπρή σελίδα κινηματογραφικής ιστορίας, καθώς όρισε εκ νέου τη σχέση ανάμεσα στη μουσική και στο κινούμενο σχέδιο, πηγαίνοντάς τη ένα βήμα –ή μάλλον πολλά βήματα– παρακάτω.
Αρχικά, η σκέψη τουDisney ήταν να γυρίσει ένα σύντομο φιλμ, προκειμένου να ενισχύσει τη δημοτικότητα του Μίκι Μάους, του πιο αγαπητού χαρακτήρα του. Έτσι προέκυψε η πασίγνωστη σκηνή του «Μαθητευόμενου Μάγου». Και τότε, μια τυχαία συνάντηση σ’ ένα εστιατόριο με τον θρυλικό μαέστρο Leopold Stokowski, διευθυντή της Ορχήστρας της Φιλαδέλφειας, άλλαξε τον ρου των κινουμένων σχεδίων: ο Disney μίλησε στον Stokowski για την ιδέα του κι εκείνος ενθουσιάστηκε τόσο, που προσφέρθηκε να διευθύνει δωρεάν τη μουσική της ταινίας. Μετά από προτροπή του Stokowski, άλλα έξι αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου επιλέχθηκαν για την ταινία και ηχογραφήθηκαν από τη σπουδαία Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας.
Η Φαντασία ήταν για την εποχή της κάτι το ασύλληπτο, καθώς έσπασε τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο «υψηλό» (την κλασική μουσική) και το «χαμηλό» (τα κινούμενα σχέδια), απελευθερώνοντας τη δημιουργικότητα των πιο ταλαντούχων σχεδιαστών της Disney και οδηγώντας το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα σε επίπεδα που και σήμερα ακόμα προκαλούν δέος: μονόκεροι, κινούμενες σκούπες, στρουθοκάμηλοι, μια πανδαισία χρωμάτων και σχεδίων συνδυάστηκαν αρμονικά με κορυφαία έργα κλασικής μουσικής, σε μια εμπνευσμένη, μαγική ταινία που συνεχίζει να κατακτά μικρούς και μεγάλους εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την πρώτη της επαφή με το κοινό.
Το 1999, μετά από εννέα χρόνια εντατικής όσο και προσεκτικής προετοιμασίας, η Disney ολοκλήρωσε τη συνέχεια του φιλμ, τη Φαντασία 2000. Η πολυαναμενόμενη ταινία, που αποτέλεσε μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός, στέκεται στο ύψος της πρώτης Φαντασίας, φέρνοντάς τη στην ψηφιακή εποχή και χαρίζοντας στους θεατές νέες, αλησμόνητες σκηνές στο πνεύμα της αρχικής δημιουργίας του 1940. Η Φαντασία 2000, που πρωτοπαρουσιάστηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1999 στο CarnegieHall και στη συνέχεια βγήκε στις αίθουσες, ήταν η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που προβλήθηκε σε IMAX– μια τιμή που δικαιωματικά άξιζε. Για τη Φαντασία 2000, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας, τη μουσική ερμήνευσε η Ορχήστρα του Σικάγου, υπό τη διεύθυνση του James Levine.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: η ιστορικότερη και σπουδαιότερη ελληνική ορχήστρα!
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών είναι το αρχαιότερο ορχηστρικό μουσικό σύνολο στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ως «Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών» κι έκτοτε πέρασε από διάφορα στάδια, τόσο ως προς την ονομασία, όσο και ως προς τον τρόπο λειτουργίας της. Από την ίδρυσή της ως σήμερα, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών προσφέρει στους Έλληνες την δυνατότητα επικοινωνίας με τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, ενώ ταυτόχρονα είναι ο κορυφαίος εκφραστής της εγχώριας συνθετικής παραγωγής. Εκτός από την Αθήνα, εμφανίζεται τακτικά σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, καθώς και σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ του εξωτερικού. Εξέχοντες αρχιμουσικοί –ανάμεσά τους οι Ρίχαρντ Στράους, Βάινγκαρτνερ, Κνάπερτσμπους, Βάλτερ, Μητρόπουλος– και κορυφαίοι σολίστ, όπως οι Ρούμπινσταϊν, Κεμπφ, Ροστροπόβιτς, Μπρέντελ και Μπάρενμποϊμ, έχουν συμπράξει με την Ορχήστρα κατά την πολύχρονη ιστορία της.
Μερικές χρήσιμες πληροφορίες
Κεντρική Σκηνή Θεάτρου Badminton : Άλσος Στρατού – Γουδή Τηλ.: 210 8840600.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
• Κυριακή 15 Μαρτίου, 12.00 και 15.00
• Σάββατο 21 Μαρτίου,12.00 και 15.00
• Κυριακή 22 Μαρτίου, 12.00 και 15.00
• Τρίτη 24 Μαρτίου, 20.00
• Σάββατο 28 Μαρτίου, 12.00 και 15.00
• Κυριακή 29 Μαρτίου, 12.00 και 15.00
• Τρίτη 21 Μαρτίου, 20.00

Τιμές εισιτηρίων:
18€ (Ζώνη Α), 13€ (Ζώνη Β), 9€ (Ζώνη Γ).
Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις

Σημεία προπώλησης:
Ταμεία Θεάτρου Badminton
Αλσος Στρατού – Γουδή
Τηλ.: 210 8840600
Δευ – Παρ: 09:00 – 21:00
Σαβ: 10:00 – 18:00
Κυρ: 10:00 – 18:00

Κατάστημα Viva.gr
“The Mall Athens”, Α. Παπανδρέου 35,
ΤΚ 15122, Μαρούσι
Τηλέφωνο: 11876 και 211 7700 000
Ωράριο: Καθημερινά 10:00 – 09:00, Σάββατο: 09:00 – 20:00, Κυριακή: κλειστά
FAX: 210 614 9504
Εmail: support@viva.gr

Κεντρικά Γραφεία Viva.gr
Λεωφόρος Καποδιστρίου 2 & Λεωφόρος Κηφισίας,
TK 15123, Μαρούσι
Τηλέφωνο: 11876 και 211 7700 000
Ωράριο: Καθημερινά 08:00 – 23:00, Σαββατοκύριακα & αργίες!
FAX: 210 614 9504
Εmail: support@viva.gr

Online αγορές
Στο website www.viva.gr

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Τ. 210 7257601-3
www.koa.gr

Θέατρο Badminton
www.badmintontheater.gr/music/badminton/fantasia/

You may also like...