Ergon Ensemble Alternativa στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

by Ioanna_Hatziandreou28 Μαρτίου 2015
Ροκ, τζαζ, αυτοσχεδιασμός, νέα τεχνολογία και η γοητεία της εικόνας σε μία συναυλία «Alternativa» από το Ergon Ensemble στη Στέγη.
Πέντε πρώτες εκτελέσεις στη Στέγη, από 5 συνθέτες που αξίζει να ακούσετε από το μουσικό σύνολο Ergon Ensemble.
Όταν οι Ergon Ensemble έρχονται στη Στέγη, ακούμε από Στηβ Ράιχ, έως και το τραγούδι ενός αστέγου του Λονδίνου που έχει παίξει ο Τομ Γουέιτς.
Το Ergon Ensemble, σε ένα πρόγραμμα με πέντε πρώτες εκτελέσεις στην Ελλάδα, προτείνει συνθέτες και έργα που διαπερνούν στυλιστικά σύνορα και καθιερωμένες αντιλήψεις για τις σύγχρονες μορφές μουσικής σύνθεσης και εκτέλεσης.
Ο διάσημος Αμερικανός Τζων Ζορν, που κινείται στα όρια μεταξύ jazz-fusion και σύγχρονης μουσικής, καταθέτει τη δική του οπτική στη σύγχρονη γαλλική αισθητική. Το Bateau Ivre είναι εμπνευσμένο από την ποίηση του συμβολιστή Arthur Rimbaud.
Ο Ολλανδός Μισέλ φαν ντερ Άα, από τους σπουδαιότερους συνθέτες της νέας γενιάς και κάτοχος του βαρυσήμαντου Grawemeyer Award (2013), είναι η επιτομή του «πολυμεσικού» συνθέτη. Στο Transit, η βιντεοπροβολή και η δεξιοτεχνική εκτέλεση του πιανίστα συνδυάζονται με τους προηχογραφημένους και επεξεργασμένους ήχους μιας ταινίας που έχει σκηνοθετήσει ο ίδιος ο συνθέτης.
Η πρωτοπόρος και πολυδιάστατη Αμερικανίδα Μέρεντιθ Μονκ (συνθέτης, τραγουδίστρια, χορογράφος, σκηνοθέτης, δημιουργός έργων όπερας και μουσικού θεάτρου) έχει αποσπάσει πολλές διεθνείς τιμητικές διακρίσεις για τη συνολική της προσφορά. Στο Realm Variations, οι βουδιστικές αντιλήψεις για τα στάδια της πραγματικότητας δίνουν την έμπνευση για μια πολυεπίπεδη συνδιαλλαγή φωνών και μουσικών οργάνων.
Ο Βρετανός Γκάβιν Μπράυαρς, που υπήρξε επαγγελματίας τζαζίστας και πρωτοπόρος του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, έγινε γνωστός ως συνθέτης όπερας και μουσικής δωματίου, αλλά και μέσα από τις σημαντικές συνεργασίες του με σκηνοθέτες και χορογράφους (Robert Wilson, William Forsythe, Lucinda Childs, Jiri Kylián, Merce Cunnigham). Το συναισθηματικά φορτισμένο Jesus’ Blood Never Failed Me Yet είναι επεξεργασία του τραγουδιού ενός ανώνυμου αστέγου στο Λονδίνο το 1971 (στη δισκογραφημένη εκδοχή του συμμετέχει ο Tom Waits).
Τέλος, ο Αμερικανός Στηβ Ράιχ, από τους σημαντικότερους συνθέτες της εποχής μας, παρουσιάζεται με το πιο πρόσφατο έργο του. Στο Radio Rewrite, που έχει γίνει πολύ δημοφιλές, επεξεργάζεται για πρώτη φορά υλικό της ποπ μουσικής και, πιο συγκεκριμένα, εμπνέεται από δύο τραγούδια του συγκροτήματος Radiohead (“Jigsaw Falling into Place” και “Everything in its Right Place”).
Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:30
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
John Zorn (γενν. 1953)
Bateau Ivre (2011) για ensemble

Michel van der Aa (γενν. 1970)
Transit (2009) για πιάνο και video

Meredith Monk (γενν. 1942)
Realm Variations (2012)
για έξι φωνές και ensemble
Gavin Bryars (γενν. 1943)
Jesus’ Blood Never Failed Me Yet (1971)
για tape και ensemble

Steve Reich (γενν. 1936)
Radio Rewrite (2012)
για ensemble

Συντελεστές
Νίκος Νικόπουλος: φλάουτο
Κώστας Τζέκος: κλαρινέτο
Δημήτρης Ντακοβάνος: φαγκότο
Μάνος Βεντούρας: κόρνο
Μπάμπης Ταλιαδούρος: κρουστά
Ανδρέας Φαρμάκης: κρουστά
Γωγώ Ξαγαρά: άρπα
Στέφανος Νάσος: πιάνο
Χρήστος Σακελλαρίδης: πιάνο
Κώστας Παναγιωτίδης: βιολί
Παναγιώτης Τζιώτης: βιολί
Ali Basegmezler: βιόλα
Δημήτρης Τραυλός: τσέλο
Νίκος Τσουκαλάς: μπάσο

Φωνητικό Σύνολο
Νατάσσα Αγγελοπούλου: σοπράνο
Άρτεμις Μπόγρη: σοπράνο
Μαργαρίτα Συγγενιώτου: μέτζο σοπράνο
Τώνια Τζίτζικα: μέτζο σοπράνο
Σταύρος Νικολάου: βαρύτονος
Κώστας Μαυρογένης: μπάσος

Διδασκαλία φωνητικού συνόλου: Δημήτρης Μπουζάνης
Διεύθυνση Ορχήστρας: Ανδρέας Τσελίκας

Σχεδιασμός Ήχου: Κατερίνα Βάμβα
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αλέξανδρος Μούζας

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σάββατο 28 Μαρτίου 2015
Συζήτηση μετά τη συναυλία με τους Ergon Ensemble

Το Ergon Ensemble, σε ένα πρόγραμμα με πέντε πρώτες εκτελέσεις στην Ελλάδα, προτείνει συνθέτες και έργα που διαπερνούν στυλιστικά σύνορα και καθιερωμένες αντιλήψεις για τις σύγχρονες μορφές μουσικής σύνθεσης και εκτέλεσης.
Συντονισμός: Χρήστος Καρράς, Εκτελεστικός Διευθυντής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μουσικής της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών

Τιμές εισιτηρίων: 15 – 18 – 28 € | Μειωμ. 10 – 12 – 15 € | Άνεργοι 5 €
Mε την ευγενική υποστήριξη:

You may also like...