EMΣΤ-Καλοκαίρι 2017

Το ΕΜΣΤ στην documenta 14-ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ. Η Συλλογή του ΕΜΣΤ
Fridericianum, Κάσελ
10 Ιουνίου – 17 Σεπτεμβρίου 2017
Επιμέλεια: Κατερίνα Κοσκινά
Βοηθοί Επιμελητές:
Τίνα Πανδή, Σταμάτης Σχιζάκης
O Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κύριος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ εγκαινίασαν στις 10.06.17 στο Κάσελ το δεύτερο τμήμα της documenta 14.Το Μουσείο Fridericianum θα φιλοξενεί μέχρι τις 17.09.2017 ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς μόνιμης συλλογής του ΕΜΣΤ. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται δημόσια ένα τόσο σημαντικό τμήμα της συλλογής του Μουσείου, και μάλιστα εκτός Ελλάδας, με 180 έργα από 82 καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους παρουσιάζονται πολλά νέα αποκτήματα της τελευταίας τριετίας καθώς και ένας μικρός αριθμός δανεισμένων έργων για την καλύτερη παρουσίαση της σύγχρονης εικαστικής παραγωγής στην Ελλάδα από το ’60 μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας καλλιτεχνικές τάσεις ή μεμονωμένες φωνές σε συνδυασμό με τα ιστορικά, και κοινωνικοπολιτικά γεγονότα στη χώρα αλλά και γενικότερα.
Η εκτεταμένη και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ της documenta 14 και του ΕΜΣΤ, οδήγησε σε μια διπλή μετατόπιση μεταξύ της Αθήνας και του Κάσελ, που κατέστησε τη νέα στέγη του ΕΜΣΤ, το ιστορικό κτήριο του ΦΙΞ, κεντρικό εκθεσιακό χώρο της documenta 14 στην Αθήνα, και το Fridericianum, τον κατά παράδοση κεντρικό εκθεσιακό χώρο της κάθε documenta, σε προσωρινή στέγη της πρώτης έκθεσης της μόνιμης συλλογής του EMΣT. Το εγχείρημα αυτό εμπεδώνει τον τίτλο της διοργάνωσης Learning from Athens και ταυτόχρονα τον τίτλο της νέας ετήσιας σειράς εκθέσεων του Μουσείου Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο, προσθέτοντας το 2017 μια ακόμη έκθεση.
Η έκθεση ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ. Η Συλλογή του ΕΜΣΤ καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο το εμβληματικό κτήριο του Fridericianum και γίνεται με την επιμέλεια της Διευθύντριας του ΕΜΣΤ, κυρίας Κατερίνας Κοσκινά. Αποτελεί μια προσαρμοσμένη εκδοχή της μουσειολογικής μελέτης που εκπονήθηκε για να εφαρμοστεί, όταν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την πλήρη λειτουργία του ΕΜΣΤ, στους χώρους της μόνιμης συλλογής. Η προετοιμασία της έκθεσης έγινε με την πολύτιμη υποστήριξη των βοηθών επιμελητών του ΕΜΣΤ κ.κ. Σταμάτη Σχιζάκη και Τίνας Πανδή και με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της κυρίας Ηρώς Νικολακέα.Οι δύο Πρόεδροι επισκέφθηκαν μετά τα επίσημα εγκαίνια το Fridericianum και την έκθεση και ξεναγήθηκαν μαζί με τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Έσσης κύριο Φόλκερ Μπούφιε, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας κυρία Λυδία Κονιόρδου, την Υπουργό Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κυρία Μόνικα Γκρούτερς, τον Δήμαρχο του Κάσελ κύριο Μπέρτραμ Χίλγκεν και τον Δήμαρχο της Αθήνας κύριο Γιώργο Καμίνη από τη διευθύντρια του ΕΜΣΤ κυρία Κατερίνα Κοσκινά.
O Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος δήλωσε αποκλειστικά στην Deutsche Welle ότι “…για την Ελλάδα, εδώ η έκθεση στο Κάσελ σημαίνει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι αυτές τις δύσκολες ώρες με αφετηρία τον κοινό μας πολιτισμό, θα υπερασπιστούμε αρχές με παγκόσμια αξία σε μια εποχή που η ανθρωπότητα κινδυνεύει…”.
Μέχρι σήμερα την documenta 14 στο Κάσελ και την έκθεση του ΕΜΣΤ στο Fridericianum, όπου καθημερινά σχηματίζονται ουρές, έχουν επισκεφθεί 445.000 άτομα.
Η documenta 14 απλώνεται σε 35 χώρους στο Κάσελ και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2017.
Πληροφορίες για την έκθεση: http://www.emst.gr/exhibitions/current-exhibitions/to-emst-stin-documenta-14
Το ΕΜΣΤ στον Τύπο: http://www.emst.gr/press-2/press-reference
Η documenta 14 στο ΕΜΣΤ
Ολοκλήρωση της έκθεσης στην Αθήνα
Στην Αθήνα, η documenta 14 ολοκλήρωσε το ταξίδι της στις 16 Ιουλίου. Από τα προ-εγκαίνια μέχρι και το τέλος της έκθεσης, σε όλους τους χώρους όπου παρουσιάστηκε η documenta 14, οι επισκέψεις έφθασαν τις 339.000.
Στο ΕΜΣΤ έχουν ξεκινήσει οι εργασίες απεγκατάστασης, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 20 Αυγούστου 2017.
ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι εργασίες εγκατάστασης της επόμενης έκθεσης που θα παρουσιαστεί στο κεντρικό χώρο των Περιοδικών εκθέσεων του ΕΜΣΤ με τίτλο Κινέζικη Ζωγραφική Xie Yi – Αριστουργήματα από το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας.
Η έκθεση που αποτελεί μέρος της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Κίνας, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Έτους Ελλάδας – Κίνας 2017 είναι μια παραγωγή του Εθνικού Μουσείου Τέχνης NAMOC της Κίνας (National Art Museum of China) και θα φιλοξενηθεί στο ΕΜΣΤ από τις 21 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου 2017.
Ταυτόχρονα, προγραμματίζεται έκθεση με πολλά από τα νέα αποκτήματα της συλλογής του ΕΜΣΤ, που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, κυρίως από δωρεές.
Παράλληλα με τις διαδικασίες και τις εργασίες για την εγκατάσταση της μόνιμης συλλογής του ΕΜΣΤ θα συνεχιστούν τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Μουσείου, ενώ προγραμματίζονται και παράλληλες δράσεις.
ΤΟ ΕΜΣΤ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το ΕΜΣΤ είναι παρόν στη Βενετία ως Εθνικός Επίτροπος της Ελληνικής συμμετοχής στην 57η Διεθνή Έκθεση – La Biennale di Venezia, στην οποία την Ελλάδα εκπροσωπεί ο καλλιτέχνης Γιώργος Δρίβας με την βιντεοεγκατάσταση Εργαστήριο Διλημμάτων, σε επιμέλεια του Ορέστη Ανδρεαδάκη.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.emst.gr/exhibitions/ergastirio-dilimmaton-57-bienale-venetias
Στο Επίσημο Παράλληλο Πρόγραμμα της 57ης Διεθνούς Έκθεσης – La Biennale di Venezia, παρουσιάζεται η ατομική έκθεση Jan Fabre. Glass and Bone Sculptures 1977-2017, σε επιμέλεια των Giacinto Di Pietrantonio, Διευθυντή του Μουσείου Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης του Μπέργκαμο – GAMeC, Κατερίνας Κοσκινά, Διευθύντριας του ΕΜΣΤ και Dimitri Ozerkov, Επικεφαλής του Τμήματος Σύγχρονης Τέχνης στο Κρατικού Μουσείου Ερμιτάζ (Hermitage) της Αγίας Πετρούπολης.
Περισσότερες πληροφορίες:

Κρίσιμοι Διάλογοι: Αμβέρσα-Αθήνα. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της έκθεσης που παρουσιάστηκε πρώτα στην Αθήνα, με τίτλο Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα- Αμβέρσα, σε συμπαραγωγή του ΕΜΣΤ και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας (M HKA). Η έκθεση στην Αμβέρσα εγκαινίασε τον χώρο των Περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου και θα παρουσιαστεί σε 4 διαδοχικές φάσεις μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2018.
Περισσότερες πληροφορίες:

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΜΣΤ
Ο κατάλογος Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα εκδόθηκε με την ευκαιρία της έκθεσης που διοργανώθηκε από το ΕΜΣΤ και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας (Μ ΗΚΑ) και παρουσιάστηκε στο ΕΜΣΤ από τις 31.10.2016 έως τις 05.02.2017. Ο κατάλογος περιέχει κείμενα των επιμελητών της έκθεσης, της Διευθύντριας του ΕΜΣΤ Κατερίνας Κοσκινά και του Διευθυντή του Μ ΗΚΑ Bart De Baere.
Ο κατάλογος για το έργο Εργαστήριο Διλημμάτων του Γιώργου Δρίβα, εκδόθηκε με την ευκαιρία της 57ης Διεθνούς Έκθεσης Τέχνης – La Biennale di Venezia. Το ΕΜΣΤ είναι Επίτροπος της Ελληνικής συμμετοχής. Ο κατάλογος περιέχει κείμενα της Κατερίνας Κοσκινά (Ιστορικού Τέχνης – Διευθύντριας του ΕΜΣΤ), του Γιώργου Δρίβα (Kαλλιτέχνη) και του Ορέστη Ανδρεαδάκη (Επιμελητή – Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), της Ευγενίας Γιαννούρη (Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Sorbonne Nouvelle Paris 3), του Πέτρου Μπαμπάσικα (Αρχιτέκτονα – Συγγραφέα), του Νίκου Παναγιωτόπουλου (Καθηγητή Κοινωνιολογίας του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών), της Δάφνης Βιτάλη (Ιστορικού Τέχνης – Επιμελήτριας του ΕΜΣΤ) και του Κρίστιαν Χατζημηνά (Πρόεδρου Εfa Ventures).
Ο κατάλογος της έκθεσης ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ. Η Συλλογή του ΕΜΣΤ είναι υπό έκδοση και θα περιλαμβάνει λίστα εκτιθέμενων έργων, φωτογραφίες των έργων και φωτογραφίες από την έκθεση.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Εκπαιδευτικό Φωτογραφικό Πρότζεκτ
Ύστερα από το πετυχημένο Εκπαιδευτικό Φωτογραφικό Πρότζεκτ και την έκθεση Διευρυμένοι Διάλογοι που οργανώθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης του ΕΜΣΤ Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα, οι σπουδαστές της Σχολής Φωτογραφίας Focus και το Φωτογραφικό Εργαστήρι 18 Άνω συναντώνται και πάλι στο ΕΜΣΤ σε μια κοινή εκπαιδευτική δράση. Αυτή τη φορά αφορμή της συνεργασίας και πηγή έμπνευσης για το νέο φωτογραφικό πρότζεκτ αποτέλεσε η ταινία του Naeem Mohaiemen, Tripoli Cancelled (Τρίπολη Ακυρώθηκε, 2017), που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της documenta 14, στο ΕΜΣΤ.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.emst.gr/educational-programmes/synergasia-emst-me-tin-scholi-fotografias-focus-ke-to-fotografiko-ergastiri-18-ano
Tαξίδι στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης, με το ΕΜΣΤ στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας 2017
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων, το ΕΜΣΤ συνεργάστηκε με το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας 2017.
Περισσότερες πληροφορίες:
http://www.emst.gr/educational-programmes/to-emst-sto-diethnes-festival-archaias-olympias-2017

 

You may also like...