Elaionas Festival 2016

main_logoΤο Elaionas Festival 2016 έρχεται τον Ιούνιο περιλαμβάνοντας καλλιτεχνικές δράσεις για την ιστορία της Αθήνας.
Μετά την περσινή, πρώτη επιτυχημένη διοργάνωσή του, το φεστιβάλ του Ελαιώνα επιστρέφει φέτος δριμύτερο για να μας επανασυνδέσει και πάλι με την ιστορία της Αθήνας και με την έννοια της μεταμόρφωσης της ευρύτερης περιοχής της Αττικής τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά και να μας υπενθυμίσει πως ο Ελαιώνας, που σήμερα δεν είναι παρά μία εκβιομηχανισμένη περιοχή και από τις πιο υποβαθμισμένες ζώνες του δήμου Αθηναίων, υπήρξε κάποτε το «ιερόν άλσος» της θεάς Αθηνάς, που απλωνόταν από την Ιερά Οδό μέχρι το Όρος Αιγάλεω, με την ωραιότητα του τοπίου του να εντυπωσιάζει.
Το Elaionas Festival 2016, μια ιδέα της Φένιας Παπαδόδημα και του Γιώργου Παλαμιώτη που θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και της Περιφέρειας Αττικής, θα λάβει χώρα 3 με 12 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66, στο Θησείο), 17 έως 19 Ιουνίου στο Ανοιχτό Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος και στις 18 Ιουνίου στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού. Στο πρόγραμμά του θα συμμετέχει μια πλειάδα νεότερων, αλλά και διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών από το χώρο του θεάτρου, της μουσικής και των εικαστικών τεχνών, που θα παρουσιάσει εντελώς δωρεάν στο αθηναϊκό κοινό, έργο εμπνευσμένο από τις τρεις βασικές θεματικές που διέπουν τη φετινή διοργάνωση: Πόλις και ψυχή – Από την αρχαία Ακρόπολη στη σύγχρονη Αθήνα, Οδύσσεια – Συμβολισμοί και ψυχαναλυτικές προεκτάσεις του μύθου και Σαλαμίνα – Η ιστορική σημασία της σήμερα.
Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει την Παρασκευή 3 Ιουνίου στις 19.30 με ανάγνωση αποσπάσματος του επιτάφιου του Θουκυδίδη από την Όλια Λαζαρίδου και συνοδεία των βραζιλιάνικων κρουστών BLOCO SWINGUERA. Θα λάβουν μέρος με τις μουσικές τους οι Σταύρος Λάντσιας, Λεωνίδας Σαραντόπουλος, Δημήτρης Σεβδαλής, Squid Trio, Θάνος Χατζηαναγνώστου quartet, Ampelopsis duet, Χάρης Λαμπράκης quartet, Γιώργος Κοντραφούρης, Γιώργος Παλαμιώτης, Αντρέας Πολυζωγόπουλος, Brice Wassy, Jean Jacques Elangue, Ross Daly, Κέλλυ Θωμά και Grace Flowers quintet. Με τις ομιλίες τους οι Βασίλης Καραποστόλης, Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Θοδωρής Αμπαζής, Χρήστος Καρακέπελης, Κώστας Βουρεκάς, Γιώργος Παλαμιώτης και Άρης Ασπρούλης. Ο Θίασος του Χαρήδημου, παίζοντας καραγκιόζη για μικρούς και μεγάλους. Οι εικαστικοί Νίκος Γιαβρόπολος, Παναγιώτης Καλαμαράς και Στέφανος Ζανής. Οι φωτογράφοι Alex Kat και Δημήτρης Ηλιάδης. Η video artist Έρη Σκυργιάννη. Οι performers Δήμητρα Τρυπάνη και Μαριέλλα Νέστορα. Οι σκηνοθέτες Μαριάννα Κάλμπαρη, Φένια Παπαδόδημα, Έλλη Παπακωνσταντίνου και Σίσσυ Παπαθανασίου. Και πολλοί ακόμα καλλιτέχνες. Τέλος, στον χώρο θα λειτουργεί μόνιμη έκθεση βιβλίου από την πλατφόρμα Fairead.com.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί προσεχώς. Η είσοδος για το κοινό σε όλες τις δράσεις θα είναι δωρεάν.

You may also like...