ElaiΩnas Festival 2017

Το ElaiΩnas Festival σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, έρχεται για τρίτη χρονιά παρουσιάζοντας θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, διαλέξεις, προβολές ντοκιμαντέρ και εκθέσεις εμπνευσμένες από την ίδια την ιστορία αυτής της πόλης. Στις δυο πρώτες διοργανώσεις (2015 & 2016), χτίστηκε πάνω σε θεματικές που αφορούσαν στην αρχαία Αθήνα, τον Ελαιώνα, την Οδύσσεια, την έννοια της αρχαίας πόλης και την εξέλιξη της στο σύγχρονο αστικό τοπίο.
Φέτος, το φεστιβάλ επικεντρώνεται στην Αθήνα από τον 19ο αιώνα ως σήμερα.
Ξένοι περιηγητές και φιλέλληνες, από τον Μπάιρον μέχρι τον σύγχρονό μας Λακαριέρ, όλοι βιώνουν το ταξίδι στην Αθήνα σαν επιστροφή στις δικές τους αληθινές ρίζες και προβάλουν πάνω της την αναζήτηση μιας εσώτερης νοητής Ιθάκης – την ίδια την πηγή του ανθρωπισμού.
Τα δύο τελευταία χρόνια το ElaiΩnas Festival δημιούργησε ένα δίκτυο αφύπνισης με τον κόπο και τη συνεισφορά πολλών ανθρώπων του πνεύματος, καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών. Φέτος, σκοπός είναι να δοθεί ξανά η δυνατότητα σε μουσικούς και σκηνοθέτες να πειραματιστούν με τις ομάδες τους και να ανεβάσουν πρωτότυπες παραστάσεις για το φεστιβάλ, εμπνευσμένες από διαχρονικά ελληνικά και όχι μόνο κείμενα, δοκίμια, μονογραφίες, έργα τέχνης και μελέτες που αφορούν στο φυσικό και το αστικό τοπίο και ό,τι έρχεται σε διάλογο με αυτά.
Οι δράσεις του φεστιβάλ θα εξελιχθούν από την Πέμπτη 1 Ιουνίου εώς την Τετάρτη 7 Ιουνίου στο πάρκο της Ακαδημίας του Πλάτωνα και από την Πέμπτη 8 Ιουνίου και μέχρι την Κυριακή 11 Ιουνίου, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στο ιστορικό Υπόγειο της Πεσμαζόγλου. Η λήξη του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 12 Ιουνίου, στο πάρκο της Ακαδημίας του Πλάτωνα σε μια ανοιχτή για όλους, κοινή ‘’τράπεζα αγάπης’’, με Αμοργιανή κουζίνα και προϊόντα. Παράλληλα, καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα παρέχεται μια σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους νέους της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Το πρόγραμμα του ElaiΩnas Festival 2017:
Πέμπτη 1 Ιουνίου
19:00 Μουσική – Bloco Swinguera
Βραζιλιάνικα κρουστά και ρυθμοί.
20.00 Θεατρικό δρώμενο – “Περί έρωτος”- Πλάτων, “Συμπόσιον”.
Με αφορμή ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας φιλοσοφίας, το Συμπόσιο του Πλάτωνα, επτά σύγχρονοι καλλιτέχνες προερχόμενοι από διαφορετικά πεδία τέχνης (αρχιτεκτονική, μουσική, υποκριτική, σκηνοθεσία, χορός- ακροβασία), καλούνται στο ίδιο μέρος που ο φιλόσοφος συνέγραψε το έργο του να ερευνήσουν το ζήτημα του έρωτα.
Σκηνική σύνθεση/ Σκηνοθετική Επιμέλεια- Εύα Οικονόμου Βαμβακά. Σκηνογραφική επιμέλεια: Όλγα Μπρούμα.
Συμμετέχουν- Συνδημιουργούν: Στέλλα Αυγουστίδου, Κατερίνα Δημάτη, Λυδία Δημητριάδη, Όλγα Μπρούμα, Δήμητρα Τάμπαση, Ελεάννα Φινοκαλιώτη. Ερμηνεύουν: Ευθύμης Χαλκίδης, Χρυσαλένα Χριστοπούλου. Λυδία Δημητριάδη, Ελεάννα Φινοκαλιώτη, κ.α.
21:00 Μουσική – Frog String Quartet
Θέματα από την παράδοση της τζαζ και των Βαλκανίων, με τον κλασσικό ήχο ενός κουαρτέτου εγχόρδων.
Γιάννης Ζαριάς – Βιολί, Θέμης Νικολούδης – Βιολί, Μιχάλης Καταχανάς – Βιόλα, Κώστας Αρσένης – κοντραμπάσο
Παρασκευή 2 Ιουνίου
20:00 Περφόρμανς – Μικρό Σχόλιο για την Ιφιγένεια εν Αυλίδι.
Στο αρχαίο Γυμνάσιο του πάρκου, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς θα διαβάσει μέρος του έργου “Μικρό Σχόλιο για την Ιφιγένεια εν Αυλίδι”, ενώ η χορεύτρια Μυρτώ Δελημιχάλη θα στήσει ένα αυτοσχεδιαστικό solo performance βασισμένο στη μεταστροφή της Ιφιγένειας.
21:00 Μουσική – Εύα Ατματζίδου
Η κιθαρίστρια και συνθέτης Εύα Ατματζίδου, αναζητώντας διαρκώς νέους ήχους και τρόπους έκφρασης, παρουσιάζει τις συνθέσεις της για σόλο ακουστική και δωδεκάχορδη κιθάρα.
Σάββατο 3 Ιουνίου
20:00 Μουσική – POLYPALA
Με αυτή την πρώτη συνεργασία τους ως POLYPALA, ο τρομπετίστας Αντρέας Πολυζωγόπουλος και ο μπασίστας Γιώργος Παλαμιώτης, προσκαλούν σε ένα ταξίδι σε μέρη και χρόνους, που ο ίδιος ο ακροατής είναι ελεύθερος να ορίσει όπως θέλει.
Κυριακή 4 Ιουνίου
19:00 Θεατρικό δρώμενο – Εντός εκτός και επί της Πολιτείας.
Επτά νέοι άνθρωποι αφηγούνται, αναρωτιούνται, προβληματίζονται για την αξία της δικαιοσύνης και την εξέλιξη της μέχρι σήμερα. Συνωμοτούν «σε κύκλο» και απευθύνονται στο κοινό/θεατές σε μια ενεργή συνομιλία μεταξύ του τότε και του τώρα.
Ερευνούν και συμμετέχουν: Αλέξανδρος Αμπράζης, Ειρήνη Ζήκα, Ιάσωνας Καστόρης, Γιάννης Κουρμπάνης, Δανάη Μουτσοπούλου, Σταμάτης Μπάκνης. Σύλληψη/σκηνοθεσία: Ναταλία Στυλιανού.
Βοηθοί σκηνοθέτη/συντονιστές ερευνητικής ομάδας: Δήμητρα Δρακοπούλου, Ιάκωβος Μηνδρινός. Ευχαριστούμε πολύ την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης ‘’Δήλος’’ και ιδιαίτερα την κα Δήμητρα Χατούπη για την πολύτιμη προσφορά και την βοήθεια της για αυτήν την εκπαιδευτική δράση.
21:00 Μουσική – Μυταράκης/Σκούτας
Ένα ιδιαίτερο ντουέτο που επανατοποθετεί στο σήμερα το ρεμπέτικο.
Βασίλης Σκούτας – Μπουζούκι, Δημήτρης Μυταράκης – Κιθάρα
Δευτέρα 5 Ιουνίου
20:00 Μουσική – Πνοές, χορδές και ήρωες του αρχαίου μύθου.
Θα ακουστούν έργα των Απόστολου Ντάρλα, Κλωντ Ντεμπυσύ, Γουίλιαμ Άλγουην, Άλαν Χοβχάνες.
Γωγώ Ξαγαρά-άρπα, Νίκος Νικόπουλος-φλάουτο
21:30 Σινεμά – Οι μέρες της λίμνης (2016)
Το βραβευμένο από την wwf ντοκυμαντέρ της Χαράς Φράγκου και της Πανδώρας Μουρίκη, για την λίμνη Κερκίνη μέσα από μια ανθρώπινη ιστορία.
Τρίτη 6 Ιουνίου
20:00 Μουσική – Αλέκος Βρέττος quartet
Jazz με Αραβικά, Ελληνικά και Αρμένικα στοιχεία παίζουν οι: Αλέκος Βρέττος – ούτι, Δημήτρης Σεβδαλής – πιάνο, Ντίνος Μάνος – κοντραμπάσο, Δημήτρης Κλωνής – τύμπανα
21:30 Σινεμά – Guardians Of The Aegean (2016)
Το αιγαίο, οι ψαράδες του και η συνύπαρξή τους με την θάλασσα. Πολυβραβευμένο ντοκυμαντέρ του Όμηρου Ευαγγελινού, με τους Pierre-Yves Cousteau και Πέτρο Νικολαίδη
Tετάρτη 7 Ιουνίου
20:30 Μουσική – Στάθης Άννινος
Προσωπικές συνθέσεις αλλά και διασκευές αγαπημένων του συνθετών, επιλεγμένες για σόλο πιάνο.
Εκτός από όσα αναφέρονται στο παραπάνω πρόγραμμα, θα υπάρχουν παράλληλα δρώμενα, αλλά και θα γίνουν αρκετές ακόμα δράσεις στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα, σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο Πολιτεία. Αναλυτικές πληροφορίες στο www.elaionasfestival.com
ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ–ΥΠΟΓΕΙΟ /8 – 11 ΙΟΥΝΙΟΥ
Πέμπτη 8 Ιουνίου
21.00 Θέατρική παράσταση – Εξόριστοι εις τας Αθήνας
Δύο πρόσωπα. Ένας άνδρας και μια γυναίκα αφηγούνται με τη βοήθεια ενός λαούτου, τη ζωή στην Αθήνα στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Τη δραματουργική βάση της παράστασης θα αποτελέσουν διηγήματα της «αλογιάριαστης γενιάς» των πεζογράφων της Ελλάδας του 1920. Η σύνθεση του κειμένου και η δραματουργική επεξεργασία θα πραγματοποιηθεί από το σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς σε συνεργασία με τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Δ. Τζαμιώτη. Σκηνοθεσία: Ορέστης Τάτσης. Ηθοποιοί: Ναταλία Στυλιανού, Στάθης Κόκκορης. Στο λαούτο η Μαρία Πλουμή.
22:30 Μουσική – Δημήτρης Καλαμαράς quartet
Ένα από τα πιό νέα σχήματα της Αθηναικής jazz σκηνής σε προσωπικές συνθέσεις.
Δημήτρης Καλαμαράς – κιθάρα, Δημήτρης Καματερός – πιάνο, Σωτήρης Τσόλης – ντραμς, Λαμπρός Παπανικολάου – μπάσο
Παρασκευή 9 Ιουνίου
21:00 Θεατρικό δρώμενο – Μεράκι που το’χω να υπάρξω ακόμη
Βασισμένο σε ποιήματα του Ν. Καρούζου. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Γεωργουδάκη. Δραματουργική Συνεργασία: Έλενα Τριανταφυλοπούλου. Παίζουν: Ειρήνη Κότσιφα, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Χάρης Φλέουρας.
22:30 Μουσική – Tricoolore (συμμετέχει και ο Παντελής Στόικος)
Μέσα στον παγκόσμιο χαρακτήρα της τζαζ, από την αφρικάνικη «ψυχή» της νέας Ορλεάνης και τους γαλλικούς πειραματισμούς, ως τα μακάμια της ανατολής, ενσωματώνεται η ελληνική έκφραση και παράδοση. World jazz.
Άγγελος Δούκας – Πιάνο, Νίκος Δούκας – Μπάσσο, Βασίλης Βασιλείου – Τύμπανα,Κρουστά
Σάββατο 10 Ιουνίου
20:00 Μουσικό αναλόγιο – Στα σκοτεινά πηγαίνουμε, στα σκοτεινά προχωρούμε.
Βασισμένο στο ποίημα “Ο τελευταίος σταθμός” του Γ. Σεφέρη. Η Μάνια Παπαδημητρίου διαβάζει το γνωστό ποίημα του Γ. Σεφέρη που αποτελεί την αφορμή για την δημιουργία αυτού του δρώμενου. Η Φ. Παπαδόδημα μελοποιεί αποσπάσματα του ποιήματος αλλά και άλλων ποιημάτων του σπουδαίου ποιητή με παρόμοιο θεματικό άξονα.

21:00 Θεατρικό δρώμενο – Μετά την επιστροφή της Ιφιγένειας.

Βασισμένο στην Επιστροφή της Ιφιγένειας, του Γιάννη Ρίτσου και άλλα κείμενα.
Ιδέα-Σκηνοθεσία: Μαρία Ξανθοπουλίδου. Κίνηση: Μαριέλα Νέστορα. Συμμετέχουν (αλφαβητικά): Στέλλα Αντύπα, Μυρτώ Δελημιχάλη, Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Θοδωρής Οικονόμου, Κατερίνα Φωτιάδη.

Κυριακή 11 Ιουνίου

19:00 Θέατρική παράσταση – “Murder in the Cathedral. “ – church reading version

Murder in the Cathedral. «Το φονικό στην εκκλησιά». Δύο κορυφαίοι ποιητές του 20ου αιώνα, δυο νομπελίστες, παραδίδουν στην ελληνική γλώσσα ένα σπουδαίο έργο. Το πρώτο ολοκληρωμένο κείμενο του Τόμας Έλιοτ για το θέατρο, ένα ποιητικό όραμα που γράφτηκε για τις γιορτές του Καντέρμπουρι το 1935 και που μεταφράστηκε το 1963 από τον Γιώργο Σεφέρη, λίγους μήνες πριν την βράβευσή του από τη Σουηδική Ακαδημία.
Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη. Μετεγγραφή για δύο πρόσωπα: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης.
Σκηνογραφική Επιμέλεια: Δήμητρα Λιάκουρα.. Επιμέλεια φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα. Ερμηνεύουν η Ρούλα Πατεράκη και ο Νίκος Ψαρράς
21:00 Μουσική – Orquesta Nostalgia
Ελληνοκουβανική σύμπραξη με τους: Φωτεινή Παπαδόδημα – φωνή, Γιώργο Παλαμιώτη – ακ.κιθάρα, Yoel Soto – μπάσο, Anjo – κρουστά
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ/ 1-7 ΙΟΥΝΙΟΥ
Δευτέρα 12 Ιουνίου
19:00 Αμοργιανή κοινή τράπεζα αγάπης.
Πατατάτο, παξιμάδια, ζυμαρικά και άλλα παραδοσιακά Αμοργιανά προιόντα, σε ένα ανοιχτό γεύμα/γιορτή, για το κλείσιμο του φεστιβάλ, με παράλληλα δρώμενα.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Φωτεινή Παπαδόδημα & Γιώργος Παλαμιώτης
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης

https://www.elaionasfestival.com/

You may also like...