10ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη

Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής

Ιούνιος – Αύγουστος 2018   10η περίοδος

«η Ξάνθη αφουγκράζεται ήχους της ανατολής»

Υπαίθριος εσπερινός
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018 Πολύστυλο Αβδήρων
[18.00] Περίπατος με αρχαιολόγο της ΕΦΑ Ξάνθης στο βυζαντινό Πολύστυλον
[19.00] Υπαίθριος εσπερινός
Με φόντο το Θρακικό πέλαγο θα τελεστεί Εσπερινός στα ερείπια του Επισκοπικού Ναού ΠΟΛΥΣΤΥΛΟ, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμωνος και τη συμμετοχή του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ν. Ξάνθης ¨Γρηγόριος ο πρωτοψάλτης» με χοράρχη τον κ. Ιωάννη Κατσούλη.
Σχετικά με το Πολύστυλο
O βυζαντινός οικισμός του Πολυστύλου καταλαμβάνει μικρό τμήμα της αρχαίας πόλης των Αβδήρων. Περιορίζεται στο χαμηλό παραθαλάσσιο γήλοφο, όπου ήταν η ακρόπολη της αρχαίας πόλης και οριοθετείται από δικό της περίβολο. H βυζαντινή οχύρωση ακολουθεί σε γενικές γραμμές το περίγραμμα του λόφου. H περίμετρός της υπολογίζεται σε 800 μ. και θεμελιώνεται είτε επάνω στο βράχο ή επάνω στο αρχαιότερο τείχος. Tο πάχος της ποικίλλει από 2,40 μ. έως 3,50 μ., ανάλογα με το αν το τείχος είναι απλό, όπως συμβαίνει στη βόρεια και νότια πλευρά ή διπλό, όπως συμβαίνει στη βορειοδυτική πλευρά. Κατά τόπους ενισχύεται με τετράγωνους πύργους, ενώ η βορειοδυτική πλευρά της οχύρωσης, που ήταν και πιο ευάλωτη, ενισχύεται με προτείχισμα. Δύο πύλες στη βόρεια πλευρά και μια μικρή πυλίδα στη δυτική εξασφάλιζαν την επικοινωνία της πόλης με τον έξω χώρο. … Βόρεια της ακρόπολης, έξω από τα τείχη και κοντά στη δυτική πύλη της κλασικής οχύρωσης των Αβδήρων, έχουν βρεθεί λείψανα του παλαιότερου νεκροταφείου της βυζαντινής πόλης, που χρονολογείται πριν από τον 9ο αι. μ.Χ. Είναι ορατοί αρκετοί από τους τάφους του, κυρίως κιβωτιόσχημοι, καθώς και η κοιμητηριακή τρίκλιτη βασιλική, που παρουσιάζει τέσσερις περιόδους λειτουργίας.
Περισσότερα : http://odysseus.culture.gr/h/3/gh352.jsp?obj_id=5928
Συνδιοργάνωση: ΦΕΞ / Δήμος Αβδήρων / Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου / Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης
Είσοδος ελεύθερη

«Από την Ήπειρο στην Κωνσταντινούπολη»
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018/ Μπεκτασίδικος Tεκές «Κιουτουκλού Μπαμπά» στο Σέλινο Ξάνθης
ώρα 20.00 Ξενάγηση από αρχαιολόγο της ΕΦΑ Ξάνθης
ώρα 21.00 «Από την Ήπειρο στην Κωνσταντινούπολη»
Με αφορμή το μυθιστόρημα «ο Δερβίσης» του Αδαμαντίου Α. Βακαλόπουλου, έκδοση του 1884, στο οποίο ο πρωταγωνιστής μετά από μια σειρά γεγονότων καταλήγει να χάνει τους αγαπημένους του στα πλαίσια των εσωτερικών μετακινήσεων πληθυσμών της οθωμανικής περιόδου, ο ίδιος ξεκινάει μια πορεία αναζήτησής τους. Κινητήρια δύναμη αποδεικνύεται και πάλι η αγάπη η οποία τον οδηγεί στο να μεταμφιεστεί σαν δερβίσης της εποχής με σκοπό την ελεύθερη μετακίνηση του στην οθωμανική ύπαιθρο. Κάτω από το πρίσμα της συγγραφικής επαναδημιουργίας αλλά και της μουσικής δραματοποίησης-περιγραφής η συγγραφέας Δήμητρα Πυργελή και ο μουσικολόγος Γιάννης Κατσούλης συνθέτουν μια νέα μυθοπλασία με κεντρική ιδέα την υπόθεση του «Δερβίση» στην οποία η πορεία αυτή αποκτά «σάρκα και οστά» μέσα από την γλαφυρή αφήγηση της συγγραφέως αλλά και των τραγουδιών τα οποία σκιαγραφούν την πορεία του πρωταγωνιστή από την Ήπειρο προς την Κωνσταντινούπολη. Συνοδοιπόροι μουσικοί σ’ αυτό το ταξίδι ο Χρήστος Μπαρτζόπουλος και ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης που ο καθένας με το δικό του προσωπικό στυλ συμπληρώνει το ηχογεωλογικό τοπίο της αναζήτησης.
Σχετικά με τον τεκέ
Ο τεκκές βρίσκεται στη δυτική όχθη της λίμνης Βιστονίδας, στο μέσον μεγάλης καλλιεργήσιμης έκτασης (θέση Καλάμι), κοντά στο χωριό Σέλινο. Από το συγκρότημα του τεκκέ σήμερα σώζεται και έχει αποκατασταθεί ο τουρμπές (μαυσωλείο), ενώ τα άλλα οικοδομήματα του τεκκέ έχουν καταστραφεί. Πρέπει να βρισκόταν σε μαγευτική τοποθεσία, μέσα σε δάσος από φτελιές, όπως μαρτυρούν περιηγητές του 19ου αιώνα. Ο τουρμπές είναι ένα λιθόκτιστο οκταγωνικό οικοδόμημα με επιμελημένη τοιχοποιΐα από πελεκητούς δόμους της περιοχής, με θολωτή οροφή και δύο εισόδους, στην ανατολική και νότια πλευρά του. Στον κυρίως θάλαμο βρίσκεται τάφος με κατεστραμμένα τα υλικά δομής του που σκεπάζεται με πράσινα υφάσματα, ενώ διακρίνονται και μισοκατεστραμμένα μπεκτασικά σύμβολα, όπως ο πέλεκυς και το κιουλάχι (μπεκτασική μίτρα). Στην ανατολική είσοδο υπάρχει θολωτός προθάλαμος.
Περισσότερα: http://www.ipet.gr/cultureportalweb/print.php?article_id=146&lang=gr&print_mode=article
Συνδιοργάνωση: ΦΕΞ / Δήμος Αβδήρων / Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης
Είσοδος ελεύθερη

«Σέρντιβαν- Μάνδρα σαν παραμύθι»
«Η βροχή έσβησε τα χνάρια σου κι έμεινε ο απόηχος των βημάτων, σφήνα στη μνήμη…»
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
[21.00] Μάνδρα Ξάνθης – πλατεία

Παρουσίαση στοιχείων της ιστορίας του προσφυγικού οικισμού Σέρντιβαν Μικράς Ασίας – Μάνδρας Ξάνθης, έτσι όπως αυτά αποκαλύπτονται από το αρχείο «Σέρντιβαν – Μάνδρα».
Η Δήμητρα Πυργελή μας ταξιδεύει στην Μικρά Ασία με ιστορίες και παραμύθια.
Συμμετέχουν μέλη της θεατρικής ομάδας της ΦΕΞ «οδός ονείρων» και της ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής της Φ.Ε.Ξ.
Σχετικά με τον Πολιτιστικός Σύλλογος Μάνδρας Ξάνθης ιδρύθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες, του χωριού Σέρντιβαν της περιφέρειας Αντάπαζαρ της Βιθυνίας. Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ευαισθητοποίηση των μελών του σε θέματα που αφορούν τη διάδοση και συνέχεια της ιστορικής μνήμης, ξεκίνησε μια εκστρατεία συγκέντρωσης κάθε είδους υλικού που σχετίζεται με την ιστορία του οικισμού.
Συνδιοργάνωση: ΦΕΞ – Πολιτιστικός Σύλλογος Μάνδρας Ξάνθης – Δήμος Αβδήρων
Είσοδος ελεύθερη

«Το Αρχείο της Αρμενικής Κοινότητα Ξάνθης» – παρουσίαση
ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018
[21.00] ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ

Η Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης παρουσιάζει το αποτέλεσμα της καταγραφής, ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης και αξιοποίησης του αρχειακού υλικού της.
Σε συνεργασία με το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ, που ενισχύθηκε με επιστημονικό προσωπικό μέσω ευγενικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για το έτος 2018-2019, η Κοινότητα έχει προβεί σε μια σειρά εργασιών που έχουν ως σκοπό την οργάνωση και διαχείριση των πολιτιστικών και ιστορικών της τεκμηρίων: ειδικότερα την έρευνα, μελέτη, καταγραφή, ταξινόμηση και αξιολόγηση του υλικού της, με σκοπό την ανάδειξη και προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς της εν λόγω εθνότητας.
Το Εργαστήριο παρέχει υπηρεσίες και υποστηρίζει επιστημονικά και τεχνικά τη συλλογή, οργάνωση και διαχείριση ιστορικών τεκμηρίων, συγκεκριμένα συλλογών εντύπου και οπτικοακουστικού υλικού. Αποσκοπεί στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στη δημιουργία υποδομών για τη διαχείριση της γνώσης.
Υπεύθυνη των εργασιών, τις οποίες θα διενεργήσει και η οποία εργάστηκε επί μακρόν στο εν λόγω Αρχείο, είναι η Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, Δρα Λαογραφίας στο Δ.Π.Θράκης.

Σχετικά με την Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης
Η πρώτη μαρτυρία για την ύπαρξη Αρμενίων στην Ξάνθη ανάγεται στο 1875-1880, οπότε μαρτυρούνται να υπάρχουν εγκατεστημένες 18-20 οικογένειες με συνολικά 52 μέλη. Η διαβίωσή τους στην τότε πόλη του καπνού και του πλούτου είναι κατά πάσα πιθανότητα προγενέστερη. Στην πλειοψηφία τους είναι τεχνίτες, καπνεργάτες, μικροέμποροι και υπάλληλοι καπνεμπόρων, ενώ δεν μαρτυρούνται άλλα στοιχεία για την εν γένει ζωή και δραστηριότητά τους. …

You may also like...