Eφαρμογή και ξεναγήσεις-Γερμανικά ίχνη στην Ελλάδα

Εφαρμογή και ξεναγήσεις-Γερμανικά ίχνη στην Ελλάδα
www.goethe.de/athen/germanikaixni
Επόμενη ξενάγηση: Σάββατο 24 Ιουνίου 2017, 11:00
Σημείο συνάντησης: Bιβλιοθήκη του Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16,
Τηλ. 210 36 61 000
Προϋπόθεση για να πάρετε μέρος στην ξενάγηση είναι να έχετε κατεβάσει προηγουμένως την εφαρμογή «Γερμανικά Ίχνη».
Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα δοθούν με σειρά προτεραιότητας.
Έχετε αναρωτηθεί αν υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στο πλουσιότερο ιδιωτικό μέγαρο του 19ου στην Αθήνα και τη θρυλική ερωτική ιστορία του Μιμίκου και της Μαίρης; Ποια σχέση έχει το πρώτο νοσοκομείο της πρωτεύουσας με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων; Ποια βίλα της Κηφισιάς φέρει το όνομα της  πρώτης ελληνικής εφημερίδας της Νέας Υόρκης; Και που βρίσκεται το μνήμα του γιατρού, o οποίος βρέθηκε στο πλευρό του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι o οποίος προσπάθησε μάταια να σώσει τον θανάσιμα τραυματισμένο Καραϊσκάκη και συνέταξε τη νεκροψία του δολοφονημένου Καποδίστρια;
Η εφαρμογή «Γερμανικά ίχνη» για κινητά ήρθε όχι μόνο να σας δώσει τις απαντήσεις, αλλά να σας πείσει να βγείτε μια βόλτα στους δρόμους της Αθήνας για να τις ανακαλύψετε. Μίτος που συνδέει όλα αυτά τα σημεία της πόλης και τις ιστορίες τους τόσο από τον 19ο
αι. όσο και από τον 20ο είναι η σχέση τους με τη Γερμανία.
Με την φορητή σας συσκευή στο χέρι είναι ευκαιρία να μάθετε όσα δεν ξέρετε για τη σχέση Ελλάδας – Γερμανίας στο παρελθόν, να μυηθείτε στην αρχιτεκτονική, να γνωρίσετε τους πρωταγωνιστές της εποχής και να δείτε μεταξύ άλλων εικόνες από το εσωτερικό κτιρίων που δεν είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό.
Πως λειτουργεί
Πίσω από τα 60 και πλέον σημεία – από κτίρια έως επιτύμβια μνημεία – που περιλαμβάνονται στην εφαρμογή, βρίσκονται αρχιτέκτονες ή ιδιοκτήτες με καταγωγή από τη Γερμανία, που ο καθένας με τον δικό του προσωπικό τρόπο άφησε το ανεξίτηλο αποτύπωμά του στην ελληνική πρωτεύουσα.
Με τη βοήθεια ενός διαδραστικού χάρτη όπου προβάλλονται τα μνημεία μπορείτε να ανακαλύψετε το “κρυμμένο” προφίλ του καθενός από αυτά με διαφορετικούς τρόπους: είτε μέσα από το επεξηγηματικό κείμενο και τις συνοδευτικές φωτογραφίες, είτε μέσα από μια ηχογραφημένη αφήγηση, που σας επιτρέπει να περιεργάζεστε το μνημείο ενόσω ακούτε τις πληροφορίες.
Εξάλλου, η εφαρμογή περιλαμβάνει πολυάριθμες φωτογραφίες, αρχεία και ηχητικές αφηγήσεις, ενώ παράλληλα με τη λειτουργία GPS ο χρήστης μπορεί να εντοπίσει τα κτίρια που βρίσκονται κοντά του (ή στον περιβάλλοντα χώρο).
Η εφαρμογή δε, διαθέτει τη δυνατότητα λειτουργίας και εκτός σύνδεσης στο διαδίκτυο, εφόσον βέβαια ο χρήστης έχει κατεβάσει τα δεδομένα στη συσκευή του. Κι αν το ταξίδι εξερεύνησης με την εφαρμογή «Γερμανικά ίχνη στην Ελλάδα» σας γοητεύσει, τότε δεν έχετε παρά να αναζητήσετε τον ψηφιακό ταξιδιωτικό οδηγό του παγκόσμιας δράσης πολιτιστικού ιδρύματος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στο Ισραήλ, τη Βραζιλία, τη Στοκχόλμη, την Ιρλανδία, την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας ή την Ουκρανία, όπου ήδη λειτουργεί με επιτυχία.
Η εφαρμογή «Γερμανικά Ίχνη στην Ελλάδα» χρηματοδοτήθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.
Ξεναγήσεις
Ανακαλύπτοντας την Αθήνα με την εφαρμογή «Γερμανικά Ίχνη»
Κάνοντας έναν περίπατο στο κέντρο της Αθήνας, θα εξερευνήσουμε τα κυριότερα σημεία της εφαρμογής «Γερμανικά ίχνη». Ξεναγός μας θα είναι ο δημοσιογράφος, με ειδίκευση σε αθηναϊκά θέματα Νίκος Βατόπουλος, που γνωρίζει καλά την πόλη και τα μυστικά της και θα εμπλουτίσει τις πληροφορίες της εφαρμογής.
Στόχος είναι αυτή η ξενάγηση γνωριμίας να προσφέρει στον επισκέπτη μια πληρέστερη συνολική εικόνα για το ύφος και την ατμόσφαιρα της νεότερης Αθήνας, στρέφοντας το βλέμμα στις προσόψεις των κτιρίων της Αθήνας και την αλληλεπίδραση των ιστορικών περιόδων και των αντιφάσεων που συγκροτούν τη φυσιογνωμία της πόλης.
Η διαδρομή αρχίζει και τελειώνει στο Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας και ακολουθεί τον άξονα ανάμεσα στις πλατείες Συντάγματος και Ομονοίας με ενδιάμεσες στάσεις.
Προϋπόθεση για να πάρετε μέρος στην ξενάγηση είναι να έχετε κατεβάσει προηγουμένως την εφαρμογή «Γερμανικά Ίχνη», καθώς και να έχετε δηλώσει συμμετοχή (online εγγραφή).
Προγραμματισμένες ξεναγήσεις: 18 Μαρτίου, 29 Απριλίου, 27 Μαΐου, 24 Ιουνίου,
22 Ιουλίου και αρχές Οκτωβρίου 2017
Οι ξεναγήσεις ξεκινάνε στις 11:00 και έχουν διάρκεια περίπου 2 ώρες..
Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό:
Βίκυ Τραχανή, Τηλ. 210 3661043, vicky.trachani@athen.goethe.org
www.goethe.de/athen

You may also like...