Eργαστήρι Δημιουργικής Γραφής για Αρχάριους

eeeeeeeeerrrrrrrrggggggggggggaaaaaaaaaaaaasssssssssEργαστήρι Δημιουργικής Γραφής για Αρχάριους: Ποίηση Οι εκδόσεις Vakxikon.gr διοργανώνουν σεμινάριο δημιουργικής γραφής (ποίηση) με την ποιήτρια Ασημίνα Ξηρογιάννη, τρίμηνης διάρκειας – δέκα τρίωρων συναντήσεων συνολικά, στο βιβλιοκαφέ Έναστρον (Σόλωνος 101 Αθήνα), κάθε Πέμπτη απόγευμα 5.30 – 8.30, από τις 5 Νοεμβρίου 2015 έως τις 21 Ιανουαρίου 2016. Οι εγγραφές ξεκίνησαν, οι θέσεις είναι περιορισμένες! Για να δηλώσετε συμμετοχή καλείτε στο τηλέφωνο 210 3637867 (Βιβλιοπωλείο του Βακχικόν, καθημερινά 10.00 – 18.00, Σάββατα 10.00 – 15.00) ή στο e-mail: info@vakxikon.gr. Παρακαλούμε η δήλωση συμμετοχής να συνοδεύεται με την αποστολή ενός σύντομου βιογραφικού και ενός δείγματος γραφής. Καταληκτική ημερομηνία συμμετοχών: 26 Οκτωβρίου. Kόστος συμμετοχής: 200 ευρώ.  Μια επιλογή των ποιημάτων που θα παραχθούν θα δημοσιευτούν στο περιοδικό Vakxikon.gr και θα συγκεντρωθούν σε μια συλλογική έκδοση που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Vakxikon.gr.Στόχος του εργαστηρίου: μια πρώτη επαφή με την τέχνη της ποίησης, μια διερεύνηση λογοτεχνικών όρων, αλλά και μια απόπειρα παραγωγής κειμένου σε μια ομαδική προσπάθεια κατανόησης του ποιητικού φαινομένου, με την παράλληλη εξασφάλιση της βιωματικότητας.
Θεωρητικό μέρος
α. Eισήγηση-διερεύνηση των όρων: λογοτεχνία/λογοτεχνικότητα/ποίηση/ποιητική/πρόσληψη/ανάγνωση/κριτική.
β. Αναγνωση ποιημάτων/δημιουργική προσέγγιση/ξεκλειδώνοντας το ποίημα (Θα διαβαστούν ποιήματα των: Καβάφη, Μαρκίδη, Ρουκ, Λειβαδίτη, Πατρίκιου, Αναγνωστάκη, Αλεξάνδρου, Χριστιανόπουλου, Πλαθ, Στραντ, Μίλοζ, Ελύτη, Κάρολ Ανν Ντάφυ, Χατζηλαζάρου κ.ά).

Πρακτικό μέρος

α. Δημιουργικές ασκήσεις/το εργαστήρι της γλώσσας/οι λέξεις που γεννούν τις άλλες λέξεις/από την ιδέα στη λέξη/από τη λέξη στο ποίημα.

β. Διορθωση ποιημάτων/Αποδόμηση/Δημιουργική Ανάπλαση

Βιογραφικό Ασημίνας Ξηρογιάννη

Η Ασημίνα Ξηρογιάννη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Kλασσική Φιλολογία και Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Υποκριτική στο Θέατρο-Εργαστήριο. Διδάσκει Θεατρική Αγωγή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και εργάζεται ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού. Παράλληλα παραδίδει μαθήματα Γλώσσας και Λογοτεχνίας καθώς και Θεωρίας και Ιστορίας Θεάτρου. Έχει παρακολουθήσει διάφορα θεατρικά σεμινάρια, υποκριτικής, σκηνοθεσίας και θεατρικού παιχνιδιού. Έχει σκηνοθετήσει και ανεβάσει με τους μαθητές της αρκετά έργα, δικά της και ξένα. Το 2009 δημιούργησε το ιστολόγιο Varelaki – Σελίδες Τέχνης και Πολιτισμού. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές: Η προφητεία του ανέμου (εκδόσεις Δωδώνη 2009), Πληγές (εκδόσεις Γαβριηλίδης 2011), Εποχή μου είναι η ποίηση (εκδόσεις Γαβριηλίδης 2013), ενώ κυκλοφορεί δωρεάν στο διαδίκτυο το e-book Ποιήματα από τις εκδόσεις Ενδυμίων (2014). Το 2010 κυκλοφόρησε η νουβέλα της Το σώμα του έγινε σκιά από τις εκδόσεις Ανατολικός (έπαινος από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και Α’ Βραβείο Βιβλίου στα Σικελιανά 2011). Το 2015 κυκλοφόρησαν το βιβλίο της 23 μέρες από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης και το θεατρικό μονόπρακτο Οντισιόν από τις εκδόσεις Vakxikon.gr (έπαινος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών – 2013). Με ποιήματά της έχει συμμετάσχει σε πέντε συλλογικές εκδόσεις. Ποιήματά, διηγήματά, κριτικές και άρθρα της δημοσιεύονται σε διάφορα έντυπα, ηλεκτρονικά περιοδικά και ιστολόγια. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γαλλικά και τα Ισπανικά.

**

Eργαστήρι Δημιουργικής Γραφής: Μικρή φόρμα (διήγημα, μονόλογος)

Οι εκδόσεις Vakxikon.gr διοργανώνουν σεμινάριο δημιουργικής γραφής (μικρή φόρμα – διήγημα, μονόλογος) με την συγγραφέα Ελένη Φουρνάρου, τρίμηνης διάρκειας – δώδεκα τρίωρων συναντήσεων συνολικά, στο βιβλιοκαφέ Έναστρον (Σόλωνος 101 Αθήνα), κάθε Δευτέρα απόγευμα 18.00 – 21.00, από τις 2 Νοεμβρίου 2015 έως τη 1 Φεβρουαρίου 2016.

Οι εγγραφές ξεκίνησαν, οι θέσεις είναι περιορισμένες! Για να δηλώσετε συμμετοχή καλείτε στο τηλέφωνο 210 3637867 (Βιβλιοπωλείο του Βακχικόν, καθημερινά 10.00 – 18.00, Σάββατα 10.00 – 15.00) ή στο e-mail: info@vakxikon.gr. Παρακαλούμε η δήλωση συμμετοχής να συνοδεύεται με την αποστολή ενός σύντομου βιογραφικού και ενός δείγματος γραφής. Καταληκτική ημερομηνία συμμετοχών: 26 Οκτωβρίου. Kόστος συμμετοχής: 240 ευρώ.

Μια επιλογή των κειμένων που θα παραχθούν θα δημοσιευτούν στο περιοδικό Vakxikon.gr και θα συγκεντρωθούν σε μια συλλογική έκδοση που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Vakxikon.gr.

Περιγραφή του εργαστηρίου

“Η ελάχιστη υπηρεσία που ένας συγγραφέας μπορεί να προσφέρει στα έργα του: να σκουπίζει ολόγυρά τους”.
Η τέχνη του μυθιστορήματος, Μίλαν Κούντερα

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει ένας συγγραφέας δεν είναι να γράφει. Είναι να σβήνει. Δεξιότητα απαραίτητη, ειδικά όταν πρόκειται για μικρή φόρμα.

Δεξιότητα που διδάσκεται

Στα πλαίσια του εργαστηρίου θα δούμε πώς ξεκίνησε και πορεύεται αυτό που λέμε σύγχρονη λογοτεχνία από τον 18ο αιώνα ως σήμερα, τους μεγάλους συγγραφείς και τα μεγάλα έργα-ορόσημα.

Θα συζητήσουμε και θα δουλέψουμε τις αφηγηματικές τεχνικές, τα είδη των αφηγήσεων, τη σημασία και τη διαφορά του αφηγηματικού από τον αφηγούμενο χρόνο. Θα μάθουμε να δείχνουμε αντί να λέμε, ποιο είναι το σημείο της ιστορίας που θα συνιστούσε τη δυνατότερη αρχή για το κείμενό μας, την αναγκαιότητα της στιβαρής πλοκής και των αληθινών χαρακτήρων.

Θα αποδείξουμε πως η συγγραφή δεν είναι ψυχανάλυση κι ότι καλύτερα να αναδεικνύουμε και να αγαπάμε τους ήρωές μας αντί τον εαυτό μας. Θα βρούμε πώς να απευθυνόμαστε στον αναγνώστη.

Θα ερευνήσουμε την αφετηρία της έμπνευσης, πώς την εντοπίζουμε, την κυνηγάμε, την πετυχαίνουμε. Σε αυτήν την αναζήτηση θα μας βοηθήσουν σύγχρονοι ποιητές και πεζογράφοι που θα προσκληθούν στο εργαστήριο, φέρνοντας και τα δικά τους φώτα.

Και τέλος, θα διαβάσουμε αρκετά. Και θα γράψουμε πολύ. Θα αναγκαστούμε να εκτεθούμε στον συνάδελφο / συμμαθητή, θα τον κρίνουμε και θα κριθούμε.

Βιογραφικό Ελένης Φουρνάρου

Η Ελένη Φουρνάρου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία, Επικοινωνία και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: Microαστές (εκδόσεις Vakxikon.gr 2015) και Το πλήρωμα του χρόνου και ο Μήτσος (Εμπειρία Εκδοτική 2002). Έχει συμμετάσχει στις συλλογικές εκδόσεις: Μονόλογοι συγγραφέων (εκδόσεις Vakxikon.gr 2015), Φίλων Σοφίες (εκδόσεις IslandOfMan 2014), Μαθαίνοντας ποδήλατο (εκδόσεις Κέδρος 2013), Tweet Stories (εκδόσεις OpenBook.gr 2012). Διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και sites.

You may also like...