Eκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η δική μου βιβλιοθήκη» της εικαστικού Κατερίνας Ζαχαροπούλου

Bauhaus 19

To Bauhaus συναντά τα Κοινά

 

ΔΙΑΛΕΞΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΑΥΡΙΔΗ

ΚΑΙ ΤΟΝ FLORIAN KÖHL

 

Τρίτη 16 Απριλίου 2019, 19:30

στο Goethe-Institut Athen

Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 3661000

Είσοδος ελεύθερη

Αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά

Πώς θα μπορούσαμε να συμβιώνουμε; Και πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε τις διαδικασίες παραγωγής στις ανάγκες που συνδέονται με το κοινό καλό; Οι στοχαστές του Bauhaus εξέτασαν τα ερωτήματα αυτά στο σημείο τομής του ντιζάιν, της αρχιτεκτονικής, της τέχνης και των εφαρμοσμένων τεχνών. Αναζητώντας το κοινό καλό, βρήκαν απαντήσεις, μεταξύ άλλων, στη λειτουργικότητα, την τυποποίηση και τον εξορθολογισμό.

Εκατό χρόνια μετά, ωστόσο, οι διαδικασίες αυτές φαίνεται να αποτελούν πηγή (νέων) προβλημάτων για όλη την κοινωνία: Αντί να προωθούν το κοινό όφελος, οι τεχνολογικές καινοτομίες, ο αυτοματισμός και ο εξορθολογισμός μοιάζουν πολύ περισσότερο να ευνοούν αφενός τη βελτιστοποίηση των καπιταλιστικών συνθηκών παραγωγής και αφετέρου την ανάπτυξη κοινωνικών κρίσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το δεδομένο, το κίνημα των Κοινών προσφέρει μια εναλλακτική λύση στα ζητήματα της συμβίωσης. Με βάση ποικίλα προϊόντα και πηγές μιας από κοινού παραγωγής και χρήσης, οι υπέρμαχοι των Κοινών βλέπουν σε μια «οικονομία των κοινών αγαθών» μια αντι-πρόταση στο τρέχον οικονομικό μοντέλο μας.

Ποιες είναι οι γνώσεις που μπορούν να ανταλλαγούν ανάμεσα στις εμπειρίες του Bauhaus, τις κοινωνικές διαστάσεις του ντιζάιν, και το κίνημα των Κοινών σχετικά με τα θέματα της συμβίωσης και της κοινής δημιουργίας;

Η εκδήλωση θέτει τα ερωτήματα αυτά και ξεκινά με σκέψεις για τα αποτελέσματα και τις εμπειρίες του πρακτικού εργαστηρίου στο LUDD Makerspace

https://www.goethe.de/ins/gr/el/sta/ath/ver.cfm?fuseaction=events.detail&event_id=21509125

Εδώ θα επανεφεύρουμε, με βάση την ιδέα των Κοινών, τις βασικές αξιώσεις του Bauhaus όσον αφορά τη δημιουργική παραγωγή λειτουργικών και εργονομικών κοινών αγαθών (εν προκειμένω, στο παράδειγμα ενός καθίσματος εμπνευσμένου από το Bauhaus!).

Ερεθίσματα στα θέματα αυτά θα δώσουν οι διαλέξεις του Florian Köhl με τίτλο “come on architecture, make space more common“και του Σταύρου Σταυρίδη με τίτλο «Bauhaus and the Architecture of the Commons».
Η εκδήλωση θα κλείσει με μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την προσέγγιση του Bauhaus και των Κοινών.

Η εκδήλωση θα κλείσει με μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την προσέγγιση του Bauhaus και των Κοινών.

Ο Δρ Σταύρος Σταυρίδης είναι αρχιτέκτονας, ακτιβιστής και καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στις τελευταίες δημοσιεύσεις του Common Space: The City as Commons και Common Spaces of Urban Emancipation (υπό έκδοση), εστιάζει στις μορφές χειραφετητικών πρακτικών του χώρου και στην ιδέα των Κοινών στο αστικό πλαίσιο.

O Florian Köhl ίδρυσε μετά από πολλά χρόνια έρευνας και διδασκαλίας το 2002 το γραφείο fatkoehl architekten. Το σημερινό επίκεντρο του γραφείου είναι η ανάπτυξη συνεργατικών αρχιτεκτονικών μοντέλων τόσο για την οικονομική διαβίωση και εργασία όσο για την κοινή χρήση των δημόσιων χώρων στην πόλη. Για το σκοπό αυτό το γραφείο fatkoehl architekten αναπτύσσει μαζί με την νεοϊδρυθείσα πλατφόρμα Quest και ομάδων ακτιβιστών του Βερολίνου εναλλακτικά μοντέλα για τις υφιστάμενες διαδικασίες αστικής ανάπτυξης.

Με την παράκληση της αναφοράς

Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό, Βίκυ Τραχανή,

Τηλ. 210 3661043, vicky.trachani@goethe.de

www.goethe.de/athen

You may also like...