Eκπαιδευτικές Δράσεις στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

image001To Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης οργανώνει και φέτος, για τη σχολική χρονιά 2016-2017, εκπαιδευτικές δράσεις και δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας στα πλαίσια του προγράμματος «Σαββατοκύριακα στο Μουσείο».
Οι προτεινόμενες δράσεις, που θα υλοποιούνται στους κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους του μουσείου κάθε Παρασκευή απόγευμα και κάθε πρωί Σαββάτου στη διάρκεια όλου του σχολικού έτους (με εξαίρεση τις επίσημες αργίες), έχουν σχεδιαστεί από εξειδικευμένους συνεργάτες του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης: παιδαγωγούς με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην οργάνωση εκπαιδευτικών μονάδων, στις καινοτόμες δράσεις, στην Ιστορία και τέχνη, στην Φιλαναγνωσία, στα Εικαστικά, στο Θέατρο σε μουσειακό περιβάλλον. Παράλληλα, kkτα έμπειρα μέλη του ΣΕΑΘ για τέταρτη συνεχή χρονιά υλοποιούν ελκυστικά προγράμματα αστρονομίας στο μουσείο. Οι θεματικές ενότητες των εργαστηρίων ποικίλουν, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των παιδιών, και αφορούν:
1.Αστρονομία
2.Διαδραστικές ανακαλύψεις
3.Εικαστικά
4.Θεατρική Αγωγή
5.Κυκλοφοριακή Αγωγή
6.Παιχνίδια στην πόλη
7.Φιλαναγνωσία
Το πρόγραμμα των δράσεων (ημέρες και ώρες υλοποίησης), το βασικό περιεχόμενό τους, η ηλιακή ομάδα των συμμετεχόντων και οι υπεύθυνοι σχεδιασμού των προγραμμάτων είναι αναρτημένα στον πίνακα ανακοινώσεων του μουσείου, αλλά και στην ιστοσελίδα του μουσείου (www.ismo.gr). Ο ανώτερος αριθμός παιδιών είναι τα 15 άτομα και το μηνιαίο κόστος συμμετοχής σε κάθε εργαστήριο είναι 15 ευρώ (με ειδική έκπτωση στα αδέρφια). Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στη γραμματεία του Μουσείου, στο τηλέφωνο 2551028926, ή στο κινητό τηλέφωνο της υπεύθυνης σχεδιασμού Αγνής Λ. Καραγιάννη 6936569950.

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ
Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2016
Παρασκευή
17.00-20.30: Διαδραστικές ανακαλύψεις, αφορά μαθητές Δημοτικού, υπεύθυνη εργαστηρίου: Όλγα Ραπτοπούλου
Το νέο εκπαιδευτικό εργαστήρι με τίτλο «Διαδραστικές ανακαλύψεις» σχεδιασμένο για μαθητές Δημοτικού θα υλοποιείται κάθε απόγευμα Παρασκευής από τις 17.00-20.30 στον χώρο του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης από την παιδαγωγό- με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Ιστορία και Τέχνη – Ραπτοπούλου Όλγα. Οι μαθητές θα συμμετέχουν ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα σε τρεις κύκλους. Ο πρώτος κύκλος (17.00-18.00) απευθύνεται σε μαθητές Α΄ και Β΄ τάξης, ο δεύτερος κύκλος (18.15-19.15) στην Γ΄ και Δ΄ τάξη και ο τρίτος (19.30-20.30) στην Ε΄ και Στ΄ τάξη Δημοτικού. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, αλλά και πειράματα για παιδιά, οι μικροί φίλοι θα γνωρίσουν την ιστορία, τους ανθρώπους, τον τόπο, τον χρόνο, τη γοητεία των αριθμητών και των σχημάτων, σε ένα παιχνίδι ανακαλύψεων που δεν έχει μόνο στόχους, αλλά και …οράματα.
Σάββατο
10.30-12.00 Ποδηλατώντας με ασφάλεια, αφορά μαθητές προσχολικής αγωγής, υπεύθυνη εργαστηρίου: Κοσμίδου Αντιγόνη
Το νέο εκπαιδευτικό εργαστήρι με τίτλο «Ποδηλατώντας με ασφάλεια» σχεδιασμένο για μαθητές προσχολικής ηλικίας (4-6 ετών) θα υλοποιείται κάθε Σάββατο στις 10.30-12.00 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης από την παιδαγωγό- με μεταπτυχιακή ειδίκευση στις καινοτόμες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις – Κοσμίδου Αντιγόνη. Μέσα από εικόνες, φωτογραφίες από το παρελθόν και από το παρόν της πόλης μας, μέσα από τις δύο ρόδες του ποδηλάτου, από τα σήματα οδικής κυκλοφορίας και τους κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής, οι μικροί φίλοι θα γνωρίσουν την ιστορία του ποδηλάτου και την ομορφιά της βόλτας με ποδήλατο σε μια πόλη που αγαπά το ποδήλατο και το περιβάλλον.
12.15-13.30 Γνωρίζοντας το σύμπαν, πρόγραμμα Αστρονομίας, αφορά μαθητές Δημοτικού, υπεύθυνοι εργαστηρίου: μέλη του ΣΕΑΘ
Το εκπαιδευτικό εργαστήρι του ΣΕΑΘ με τίτλο «Γνωρίζοντας το σύμπαν», για τέταρτη συνεχή χρονιά λαμβάνει χώρα με επιτυχία στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, σχεδιασμένο εκ νέου για μαθητές Δημοτικού. Θα υλοποιείται κάθε πρωί Σαββάτου από τις 12.15-13.30 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης από τα μέλη του ΣΕΑΘ. Το σύμπαν, το μυστήριο, οι μύθοι, ο χρόνος, η ανακάλυψη, η γνώση θα συντροφεύσουν τα παιδιά με τρόπο διασκεδαστικό και απόλυτα βιωματικό.
Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2017
Παρασκευή
17.00-20.30: Διαδραστικές ανακαλύψεις, αφορά μαθητές Δημοτικού, υπεύθυνη εργαστηρίου: Όλγα Ραπτοπούλου
Σάββατο
10.30-12.00 Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας, αφορά μαθητές Δημοτικού (7-11 ετών), υπεύθυνη εργαστηρίου: Μαρία – Έλλη Μπακλατζή
Το νέο εκπαιδευτικό εργαστήρι με τίτλο «Εσύ..εγώ..όλοι μαζί» σχεδιασμένο για μαθητές Δημοτικού θα υλοποιείται κάθε πρωί Σαββάτου στις 10.30-12.00 στο χώρο του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης από την παιδαγωγό- με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Παιδαγωγική σε μουσειακό περιβάλλον- Μαρία-Έλλη Μπακλατζή. Το συγκεκριμένο εργαστήρι Φιλαναγνωσίας θίγει ορισμένα ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας και είναι ιδιαίτερα καίρια ώστε τα παιδιά που θα ασχοληθούν με λογοτεχνικά κείμενα, να εξετάσουν το φαινόμενο της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, της αποδοχής της διαφορετικότητας και της καχυποψίας με την οποία αντιμετωπίζονται όσοι ξεχωρίζουν από το σύνολο είτε για λόγους φυλετικούς είτε για λόγους υγείας. Τα παιδιά, με αυτόν τον τρόπο, εξοικειώνονται με το βιβλίο, συμφιλιώνονται με τη διαφορετικότητα και συμμετέχουν σε ποικίλες δραστηριότητες προφορικής έκφρασης, δημιουργικής γραφής και καλλιτεχνικής έκφρασης.
12.15-13.30 Λογοτεχνία και δημιουργία, αφορά μαθητές προσχολικής ηλικίας (4-6 ετών), υπεύθυνη εργαστηρίου: Θεοδώρα Κουκουρίκου
Το νέο εκπαιδευτικό εργαστήρι με τίτλο «Διαβάζω και Δημιουργώ» σχεδιασμένο για μαθητές προσχολικής ηλικίας θα υλοποιείται κάθε πρωί Σαββάτου στις 12.15-13.30 στο χώρο του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης από την παιδαγωγό Κουκουρίκου Θεοδώρα. Ένα λογοτεχνικό κείμενο, μία ιστορία, ήρωες, ρόλοι, εικόνες: μία πρόκληση των αισθήσεων σε ένα εργαστήριο που έχει στόχο την ψυχαγωγία, τη γνώση, την δημιουργική σκέψη, την εμπειρία. Μέσα από το παραμύθι τα παιδιά δημιουργούν, κατασκευάζουν, δραματοποιούν, αλλά και τα ίδια τα παραμύθια αποκτούν ζωή. Με αφορμή την ανάγνωση της ιστορίας, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν, να ζωγραφίσουν και να κατασκευάσουν τους ήρωες του βιβλίου, καθώς επίσης θα τους δοθεί η δυνατότητα να υποδυθούν, να μιμηθούν και να αισθανθούν τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε παραμύθι θα πραγματοποιείται συζήτηση που θα αφορά το “μαγικό” μήνυμα του βιβλίου, ώστε να αφομοιωθεί καλύτερα από τους μικρούς μας φίλους το διδακτικό μήνυμα της ιστορίας”.

Μάρτιος 2017
Παρασκευή
17.00-20.30: Διαδραστικές ανακαλύψεις, αφορά μαθητές Δημοτικού, υπεύθυνη εργαστηρίου: Όλγα Ραπτοπούλου
Σάββατο
10.30-12.00 Παιχνίδι στους δρόμους της πόλης, αφορά μαθητές Δημοτικού, υπεύθυνες εργαστηρίου: Αθανασία Κουρτελάκη – Μαρία Σύρρου
Το νέο εκπαιδευτικό εργαστήρι με τίτλο «Εξερευνώντας την πόλη του σιδηροδρόμου» σχεδιασμένο για μαθητές Δημοτικού (9-11 ετών) θα γίνεται κάθε Σάββατο στις 10.30-12.00 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης από τις ιστορικούς Δ.Π.Θ Αθανασία Κουρτελάκη και Μαρία Σύρρου. Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στήνεται μέσα από περιπλανήσεις, ανακαλύψεις και περιπέτεια σε μια πόλη, στη πόλη του σιδηροδρόμου…
12.15-13.30 Λογοτεχνία και δημιουργία, αφορά μαθητές προσχολικής ηλικίας (4-6 ετών), υπεύθυνη εργαστηρίου: Θεοδώρα Κουκουρίκου

Απρίλιος 2017
Παρασκευή
17.00-20.30: Διαδραστικές ανακαλύψεις, αφορά μαθητές Δημοτικού, υπεύθυνη εργαστηρίου: Όλγα Ραπτοπούλου
Σάββατο
10.30-12.00 Παιχνίδι στους δρόμους της πόλης, αφορά μαθητές Δημοτικού, υπεύθυνες εργαστηρίου: Αθανασία Κουρτελάκη-Μαρία Σύρρου
12.15-13.30: Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας, αφορά μαθητές Δημοτικού (7-11 ετών), υπεύθυνη εργαστηρίου: Νεκταρία Ακίδου
Το νέο εκπαιδευτικό εργαστήρι με τίτλο «Μουσειο-συγγραφείς της πόλης μας» σχεδιασμένο για μαθητές Δημοτικού θα υλοποιείται κάθε πρωί Σαββάτου από τις 12.15-13.30 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης από την παιδαγωγό- με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην άτυπη εκπαίδευση – Νεκταρία Ακίδου. Μέσα από το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας με τίτλο «Οι μουσειο-συγγραφείς της πόλης μας», παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας έρχονται σε επαφή με τα εκθέματα του μουσείου και την ιστορία της πόλης συμμετέχοντας σε εμψυχωτικές δραστηριότητες, όπου με αφορμή παιδικά βιβλία και αφηγήσεις παραμυθιών, μπορούν να μεταμορφωθούν με μαγικό τρόπο σε μουσειο-συγγραφείς και να «μεταφερθούν» στην παλιά Αλεξανδρούπολη.

Μαίος 2017
Παρασκευή
17.00-20.30: Διαδραστικές ανακαλύψεις, αφορά μαθητές Δημοτικού, υπεύθυνη εργαστηρίου: Όλγα Ραπτοπούλου
Σάββατο
10.30-12.00 Πειραματίζομαι με τις τέχνες, Πρόγραμμα εικαστικών, αφορά μαθητές Δημοτικού, υπεύθυνη εργαστηρίου: Μαρία Χατζηκυριάκου

Το νέο εκπαιδευτικό εργαστήρι εικαστικών με τίτλο «Πειραματίζομαι με τις τέχνες» σχεδιασμένο για μαθητές δημοτικού (9-11 ετών) θα γίνεται κάθε Σάββατο στις 10.30-12.00 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης από την εκπαιδευτικό-εικαστικό Μαρία Χατζηκυριάκου. Με αφορμή την τέχνη και τις τεχνικές της, τα χρώματα και τα σχήματα, τις αισθήσεις και την αισθητική, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με την τέχνη, όχι μόνο ως εικαστική δημιουργία, αλλά ως μία μορφή έκφρασης: η εικόνα, η ποίηση, η έμπνευση.
12.15-13.30 Παίζουμε θέατρο;; Θεατρικό εργαστήρι, αφορά μαθητές Δημοτικού (9-11 ετών), υπεύθυνη εργαστηρίου: Αγνή Λ. Καραγιάννη
Το νέο δημιουργικό εργαστήρι με τίτλο «Παίζουμε θέατρο;;, » με οδηγό τη φαντασία και την αγάπη για το θέατρο, θα γίνεται κάθε Σάββατο στις 12.15-13.30 από την Ιστορικό- Αρχαιολόγο, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Οργάνωση εκπαιδευτικών μονάδων και Θεωρητικό Θεάτρου, Αγνή Λ. Καραγιάννη. Απευθύνεται σε παιδιά 9-11 ετών, που θα γίνουν συγγραφείς δημιουργώντας μόνα τους το σενάριο μιας ιστορίας, μέσα από ένα κυνήγι θησαυρού στο χώρο του μουσείου, ένα χώρο όπου οι φωτογραφίες μιλούν, τα παλιά αντικείμενα έχουν να διηγηθούν κάτι μοναδικό..

Από: info@ismo.gr <info@ismo.gr>

You may also like...