Eκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εφήβους, οικογένειες και ενήλικες

illust_Φεβρουάριος 2016 στη Στέγη
Αποστολή μας η εκπαίδευση. Για παιδιά και για ανθρώπους κάθε ηλικίας, σε ένα χώρο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους. Φέτος, η Στέγη, μέσα από τους κύκλους πολλαπλών συναντήσεων εντός και εκτός των τειχών της, θα συνομιλήσει με την ελληνική παράδοση και τη μυθολογία. Θα επιμείνει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω προγραμμάτων γραφιστικής, κινηματογράφου, φωτογραφίας, δημοσιογραφίας και θα ανοιχτεί σε νέες θεματικές, όπως η υγεία και η διατροφή. Θα αγκαλιάσει παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και ομάδες με και χωρίς αναπηρία. Θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, θα σμίξει βουνό και θάλασσα.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Η Αθήνα των ονείρων σου, με ένα μαγικό ραβδί!
Εικαστικό εργαστήριο για παιδιά με θέμα την Αθήνα
Από 6 Φεβρουαρίου έως 5 Μαρτίου 2016
Παιδιά 5-7 ετών που δεν έχουν ξανασυμμετάσχει σε ανάλογο εργαστήριο στη Στέγη
45 € (και για τις πέντε συναντήσεις του κύκλου)
Αν ήσουν αρκούδα, πού θα έμενες στην Αθήνα; Αν ήσουν ελιά, πού θα φύτρωνες; Φαντάζομαι και σχεδιάζω την πόλη μου από την αρχή! Σου αρέσει η Αθήνα; Πώς μυρίζει, με τι μοιάζει; Ποιο είναι τα αγαπημένο σου σημείο στην πόλη; Αν είχες ένα μαγικό ραβδάκι, τι θα άλλαζες;
Στο εργαστήριο αυτό, τα παιδιά σχεδιάζουν τη δική τους Αθήνα. Εξερευνούν την πόλη, συλλέγουν πληροφορίες και ανταλλάσσουν ιδέες για να αποτυπώσουν δημιουργικά την Αθήνα της φαντασίας τους!
Σε κάθε συνάντηση, τα παιδιά καταπιάνονται και με μια διαφορετική πλευρά της πόλης: τα κτίρια, τις συγκοινωνίες, τους ανθρώπους, τα πάρκα. Διαφέρει η παλιά Αθήνα από την Αθήνα του σήμερα; Και αν ναι, ως προς τι; Πώς είναι η αρχιτεκτονική της πόλης; Ποια υλικά χρησιμοποιούνται στα σημερινά κτίρια και ποια στα παλιότερα;
Μέσα από βίντεο και φωτογραφίες, έργα τέχνης και ιστορίες, τα παιδιά ανακαλύπτουν την παλιά Αθήνα και εξερευνούν τη νέα. Αφουγκράζονται τον παλμό της πόλης, παρατηρούν και σχολιάζουν. Μπορούμε να ηχογραφήσουμε τους ήχους της πόλης; Ποια διαφορά υπάρχει ανάμεσα στους ήχους των κεντρικών λεωφόρων και σε αυτούς της γειτονιάς; Ποιοι είναι οι κάτοικοι της πόλης μας; Πώς ντύνονταν παλιά; Υπάρχουν άγρια ζώα στην Αθήνα; Πού κρύβεται η φύση στην πόλη;
Ένα εργαστήριο που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να ερευνήσουν, να συζητήσουν και να βάλουν στο μικροσκόπιο τη σημερινή Αθήνα. Τα παιδιά αποτυπώνουν αυτά που αγαπούν και προτείνουν μια νέα πόλη, φτιαγμένη από ποικίλα υλικά μέσα από τη δική τους ματιά. Μέσα από φωτογραφίες, κολάζ και ζωγραφική, φτιάχνουν ομαδικά και ατομικά έργα και ένα λεύκωμα της πόλης τους.
Συντελεστές
Christina Mabger: εικαστικός και δασκάλα καλλιτεχνικών
Ημερομηνίες και ώρες:
Τα Σάββατα, 6, 13, 20 & 27 Φεβρουαρίου και 5 Μαρτίου 2016, 11:00-14:00
http://www.sgt.gr/gre/SPG1586/
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Πες το με ένα παραμύθι
Ένα εργαστήριο για να ξεδιπλώσουμε τα συναισθήματα και τους φόβους των παιδιών
Από 21 Φεβρουαρίου έως 15 Μαΐου 2016
Παιδιά 4-7 ετών με τους γονείς τους
20 € για το κάθε παιδί και 20 € για τον κάθε ενήλικα (και για τις 2 συναντήσεις)Μικροί και μεγάλοι, ελάτε να διώξουμε το τέρας που κρύβεται στην ντουλάπα!
Μια ιστορία είναι ένα ταξίδι, μια γνωριμία με καινούριους ανθρώπους και κόσμους. Ένα παραμύθι για πράγματα που γνωρίζουμε ή που νομίζουμε ότι γνωρίζουμε, για ιδέες και συναισθήματα που έχουμε ξεχάσει ή έχουμε κρύψει βαθιά μέσα μας. Δεν έχει σημασία αν θα το ονομάσουμε «παραμύθι» ή «ιστορία». Σημασία έχει ότι κάθε ιστορία έχει μια αρχή, μια πορεία και ένα τέλος. Και εσείς, αν θέλετε, την πιστεύετε…
Στο εργαστήριο αυτό, οι γονείς μαζί με τα παιδιά παρακολουθούν θεατρικά δρώμενα από νέες ομάδες καλλιτεχνών, εμπνευσμένα από διαφορετικά παραμύθια. Μέσα από τις ιστορίες τίθενται ερωτήματα που απασχολούν τα παιδιά σε αυτή την τρυφερή ηλικία. Εσείς γνωρίζετε ότι η προσχολική ηλικία είναι η πρώτη ενηλικίωση; Κι όμως. Κατά τη διάρκειά της αναπτύσσεται η συναισθηματική νοημοσύνη, η ενσυναίσθηση, η συμπόνια… Και το θέατρο είναι η τέχνη της συμπόνιας. Σε καλεί να μάθεις να ακούς, να προσέχεις και να αλληλεπιδράς με ανθρώπους που δεν είναι σαν και σένα.
Με αφορμή αλληγορικά παραμύθια για παιδιά, που μιλάνε για τα συναισθήματα –όπως θυμό, απώλεια, λύπη, φόβο κ.ά.–, τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους προτείνουν λύσεις για τη συνέχεια της ιστορίας, συμμετέχουν βιωματικά σε συναρπαστικές ιστορίες και όλοι μαζί, σαν ομάδα, υποδύονται διαφορετικούς ρόλους, δημιουργούν τους δικούς τους ήρωες και γράφουν το δικό τους τέλος στο παραμύθι.
Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν τα συναισθήματά τους, να αναπτύξουν κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, αλλά και να αφήσουν πίσω τους προσωπικές δυσκολίες, όπως έλλειμμα αυτοπεποίθησης, φοβίες, άγχη, στερεότυπα και μηχανισμούς άμυνας απέναντι στο καινούριο ή το άγνωστο.
Συντελεστές:
Τρεις νέες θεατρικές ομάδες, οι 4Frontal, Cheek Bones και Ubuntu, και η Δρ. Χάρις Καρνέζη, Υπεύθυνη του Κέντρου Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος.
Ημερομηνίες:
1ο Παραμύθι | Τις Κυριακές 21 & 28 Φεβρουαρίου 2016
2ο Παραμύθι | Τις Κυριακές 27 Μαρτίου και 3 Απριλίου 2016
3ο Παραμύθι | Τις Κυριακές 8 & 15 Μαΐου 2016
Οι οικογένειες μπορούν να παρακολουθήσουν ένα, δύο ή και τα τρία παραμύθια.
http://www.sgt.gr/gre/SPG1493/
Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό
Ένα πανελλαδικό πρόγραμμα για παιδιά που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και τους γονείς τους
Από 17 Φεβρουαρίου έως 23 Μαρτίου 2016, κάθε Τετάρτη
Παιδιά 5-7 ετών: 16:00-18:00
Παιδιά 8-11 ετών: 18:00-20:00
Για παιδιά 5-7 ετών και 8-11 ετών που ανήκουν στου ευρύ φάσμα του αυτισμού και τους γονείς τους
Δωρεάν
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύει για δεύτερη χρονιά σε δέκα πόλεις ανά την Ελλάδα, με το εργαστήριο «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», σε παλιούς και νέους προορισμούς, φέτος με την υποστήριξη της ΟΠΑΠ. Α.Ε.
Επόμενος σταθμός είναι η Αθήνα. Η Στέγη διοργανώνει ένα μουσικό εργαστήριο, με μουσικές δραστηριότητες ειδικά μελετημένες προκειμένου να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών.
Οι ευκαιρίες αισθητικής αγωγής και ανάδειξης του αισθητικού κριτηρίου των παιδιών με διαταραχή αυτιστικού φάσματος εξακολουθούν να είναι ελάχιστες. Οι ανάγκες για αισθητική εκπαίδευση των παιδιών αυτών είναι μάλλον παραγνωρισμένες. Το εργαστήριο αποσκοπεί πρωτίστως στην κάλυψη αυτής της ανάγκης, που θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής εμπειρίας κάθε παιδιού.
Στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί κίνητρο για το παιδί, προκειμένου να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον, να αναπτύξει επικοινωνιακές δεξιότητες και να αποκτήσει θετικές εμπειρίες μέσω της μουσικής, σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο. Η μουσική αποτελεί ένα από τα πλέον βασικά εργαλεία μάθησης και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και λειτουργεί ως μέσο για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και τη συναισθηματική ωρίμανση των ατόμων με αυτισμό. Το εργαστήριο προσκαλεί τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη μουσική και το ρυθμό, μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι και τις μουσικοκινητικές δραστηριότητες. Αρχικά, τα παιδιά γνωρίζουν το χώρο και τους μουσικούς και, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, πειραματίζονται με τα μουσικά όργανα και παράγουν ήχους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι μικροί μουσικοί, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές, συμμετέχουν σε διάφορα παιχνίδια αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα με βάση τη μουσική.
Στο εργαστήριο αυτό, η μουσική γίνεται η «γλώσσα» επικοινωνίας, ακόμα και όταν απουσιάζει ο λόγος. Μέσα από τους ήχους, το παιχνίδι και τις εναλλαγές ρόλων, τα παιδιά καλούνται να αισθανθούν την ύπαρξή τους, να εκφράσουν τι νιώθουν και να γνωρίσουν πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής.
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από μια ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών με υπεύθυνη τη μουσικολόγο και μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Παναγιωτάκου.
http://www.sgt.gr/gre/SPG1484
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ
Zoom στο παρασκήνιο
Οι έφηβοι μπαίνουν στα παρασκήνια της Στέγης για να κάνουν ρεπορτάζ: Κύκλος Χορού
Από 16 Φεβρουαρίου έως 12 Απριλίου 2016, 17:30-20:30
Έφηβοι 13-16 ετών
72 € (για όλο τον κύκλο)
Οι έφηβοι μπαίνουν στα παρασκήνια της Στέγης για να κάνουν ρεπορτάζ!
Σε αυτό το εργαστήριo, που πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά, οι έφηβοι παρακολουθούν τις πρόβες παραστάσεων, συναυλιών και καλλιτεχνικών δρώμενων, για να αποτυπώσουν την εμπειρία τους, ως δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και γραφίστες, στην εφημερίδα που δημιουργούν οι ίδιοι!
Το εργαστήριo περιλαμβάνει τρεις κύκλους, για καθεμία από τις αντίστοιχες τέχνες: Θέατρο, Χορό και Μουσική. Οι έφηβοι εξοικειώνονται με τις τέχνες, τρυπώνοντας στις πρόβες και τα παρασκήνια, συνομιλώντας με τους συντελεστές και φωτογραφίζοντας κάθε στάδιο της διαδικασίας, με το δικό τους βλέμμα. Οι εικόνες, οι σκέψεις και οι λέξεις τους γίνονται ένα… free press, ένα εφημεριδάκι που περιέχει τη δική τους ύλη!
Τα παιδιά παίρνουν συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές και τους συντελεστές και γράφουν τα δικά τους άρθρα και ρεπορτάζ. Μαθαίνουν για τα διαφορετικά είδη φωτογραφίας, όπως και για το έργο διάσημων φωτογράφων. Το πεδίο της έκφρασής τους διευρύνεται περαιτέρω, με ασκήσεις δημιουργικής γραφής και καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Φέτος, έρχεται να προστεθεί ένας επιπλέον τομέας, αυτός της γραφιστικής. Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν το υλικό τους να «στήνεται» ζωντανά, θα δουν δηλαδή τις εικόνες και τις λέξεις τους να μετατρέπονται σε άρθρα. Θα γνωρίσουν εφαρμογές της γραφιστικής και θα διαπιστώσουν πως όλα τα τμήματα –σύνταξη, φωτογραφία και ατελιέ– πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
To καλύτερο όλων; Στο φετινό κύκλο των εργαστηρίων, για πρώτη φορά οι συμμετέχοντες θα καλύψουν δημοσιογραφικά τη δουλειά των συνομηλίκων τους! Οι έφηβοι που συμμετέχουν στον κύκλο του Χορού θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα χορού για εφήβους «Χορεύω άρα Επικοινωνώ».
Συντελεστές
Μαριλένα Σταφυλίδου: φωτογράφος
Μελίνα Σιδηροπούλου: δημοσιογράφος
Κωστής Σωτηράκος: γραφίστας
Κύκλος Χορού
Ημερομηνίες: Τις Τρίτες 16 & 23 Φεβρουαρίου, 1, 8, 15, 22 & 29 Μαρτίου και 5 & 12 Απριλίου 2016
Ώρες: 17:30-20:30
Επίσης, το Σάββατο 12 Μαρτίου και την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016
Οι ακριβείς ώρες για αυτές τις 2 ημέρες θα οριστούν σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτές κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.
http://www.sgt.gr/gre/SPG1480/
Κάνουμε σινεμά;
Εργαστήριο κινηματογράφου για εφήβους: Κύκλος Μοντάζ
Από 5 Φεβρουαρίου έως 11 Μαρτίου 2016, 17:30-20:30
Έφηβοι 14-17 ετών
54 € (και για τις έξι συναντήσεις του κύκλου)
Κύκλος Μοντάζ: Κόβουμε, ράβουμε… και έτοιμη η ταινία!
Πώς οι κινούμενες εικόνες θα αποκτήσουν νόημα, αν δεν μπουν σε σειρά; Το μοντάζ αποτελεί το κατεξοχήν εργαλείο της κινηματογραφικής αφήγησης. Σε αυτό τον κύκλο, οι έφηβοι εξερευνούν τις βασικές λειτουργίες του επαγγελματικού μοντάζ και πειραματίζονται με το σχεδιασμό ήχου και τη χρήση μουσικής. Στο τέλος, καλούνται με τις ομάδες τους να μοντάρουν τις δικές τους ταινίες.
Ημερομηνίες: Τις Παρασκευές 5, 12, 19 & 26 Φεβρουαρίου και 4 & 11 Μαρτίου 2016
Συντελεστές
Oliwia Twardowska: σκηνοθέτης
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: σκηνοθέτης
Προϋποθέσεις:
Στο εργαστήριο μπορούν να συμμετάσχουν έφηβοι που παρακολουθούν εργαστήριο κινηματογράφου για πρώτη φορά ή που έχουν παρακολουθήσει εργαστήριο κινηματογράφου της Στέγης ή κάποιο αντίστοιχο στο παρελθόν.
Κάθε έφηβος μπορεί να παρακολουθήσει έναν ή περισσότερους κύκλους.
Κάποια γυρίσματα στον κύκλο σκηνοθεσίας θα πραγματοποιηθούν Σαββατοκύριακα, μετά από συνεννόηση με τους συμμετέχοντες.
http://www.sgt.gr/gre/SPG1479/
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Νέοι εικαστικοί 65+
Τρισδιάστατο εργαστήριο:
Κατασκευές… Δημιουργούμε με τα χέρια μας έργα τέχνης με βάθος, μήκος και ύψος!
Από 26 Φεβρουαρίου έως 27 Μαΐου 2016
96 € (και για τις δώδεκα συναντήσεις του κύκλου)
«Δεν μας έβαλε κανόνες, μας άφησε ελεύθερους να βγάλουμε αυτό που είχαμε μέσα στην ψυχή μας. Μας έδειξε δρόμους δημιουργίας. Δοκιμάσαμε να κάνουμε τέχνη»… Ακούσαμε από εσάς υπέροχα σχόλια και γι’ αυτό συνεχίζουμε!
Φέτος, στο τρισδιάστατο εργαστήριο, θα δουλέψουμε με τα ίδια υλικά όπως και πέρυσι, με τη διαφορά ότι θα αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο σε κάθε υλικό, έτσι ώστε να μάθουμε και πώς να τα χειριζόμαστε καλύτερα, αλλά και διαφορετικές τεχνικές.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να μάθουν πώς να εκφράζονται καλλιτεχνικά, δημιουργώντας ψηφιδωτά, κεραμικά, μαλακά γλυπτά και τρισδιάστατα κολάζ, με την τεχνική assemblage, όπου δίνουμε νέα ζωή σε παλιά αντικείμενα, συναρμολογώντας ανακυκλώσιμα και άλλα υλικά.
Προγενέστερη εμπειρία ή εξοικείωση με το αντικείμενο δεν είναι απαραίτητη. Το μόνο που απαιτείται από τους συμμετέχοντες είναι να «πιάνουν τα χέρια τους».
Ημερομηνίες:
Τις Παρασκευές 26 Φεβρουαρίου, 4, 11 & 18 Μαρτίου, 1, 8, 15 & 22 Απριλίου και 6, 13, 20 & 27 Μαΐου 2016, 11:00-14:00
http://www.sgt.gr/gre/SPG1500/
Πληροφορίες – Κρατήσεις
Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Tηλ.: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr
http://www.sgt.gr/gre/SPG1023/

You may also like...