Τρία έργα με γνήσιο πάθος και ρομαντισμό
Εκλεκτικές συγγένειες του 19ου αιώνα
στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Τρεις νέοι, φιλόδοξοι και παθιασμένοι μουσικοί, που έμελλε να αναδειχθούν σε εξαίρετους συνθέτες της λόγιας μουσικής του 19ου αιώνα, συναντώνται στη Λειψία την περίοδο 1830 – 1850 και συνδέονται με στενές φιλικές σχέσεις.
Ανταλλάσσουν φιλοσοφικές ιδέες και μουσικές σελίδες, διατυπώνουν κριτικές και αφιερώσεις και πλάθουν, μέσω των δημιουργιών τους, αυτό που μετέπειτα θα χαρακτηριστεί ως «γερμανικός ρομαντισμός».
Ο Ρόμπερτ Σούμαν (Robert Schumann), μαζί με τη σύζυγό του Κλάρα (Clara), ο Φέλιξ Μέντελσον (Felix Mendelssohn) και, λίγο αργότερα, ο Γιοχάνες Μπραμς (Johannes Brahms) συγκροτούν την παρέα «των οπαδών του Δαυίδ», η οποία μάχεται ενάντια στον μουσικό φαρισαϊσμό της εποχής, ενάντια στην ορθολογική – και αποκομμένη από το συναίσθημα – μουσική έκφραση.
Τρία αντιπροσωπευτικά έργα αυτής της ιστορικής συγκυρίας και μοναδικής καλλιτεχνικής συνάντησης θα αναβιώσουν τη Δευτέρα 6 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, χάρη στο βιολοντσέλο του Δημήτρη Πάτρα και στο πιάνο της Μαριλένας Λιακοπούλου. Η εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στο διεθνή κύκλο μουσικής δωματίου, θα φιλοξενηθεί στο φουαγιέ του κτηρίου Μ2 με ώρα έναρξης στις 9 μ.μ.
Οι δύο ερμηνευτές θα παρουσιάσουν τα «Πέντε κομμάτια σε λαϊκό ύφος» (έργο 102) του Σούμαν, τη «Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο Αρ. 2 σε Ρε μείζονα» (έργο 58) του Μέντελσον και τη «Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο Αρ. 2 σε Φα μείζονα» (έργο 99) του Μπραμς.
Αναλλοίωτο το προσωπικό ιδίωμα
Η αλληλεπίδραση των τριών Γερμανών συνθετών, του Ρόμπερτ Σούμαν, του φίλου και συνεργάτη του, Φέλιξ Μέντελσον, και του φίλου και μαθητή του, Γιοχάνες Μπραμς, αποτυπώνεται στα έργα τους, αλλά την ίδια στιγμή γίνεται εξίσου ευδιάκριτο το προσωπικό μουσικό ιδίωμα του καθενός. Ορατή είναι επίσης και η συνύπαρξη εσωστρέφειας και εξωστρέφειας (ο Ευσέβιος και ο Φλορεστάν, οι αλληλοσυγκρουόμενοι χαρακτήρες της ταραγμένης φαντασίας του Ρόμπερτ Σούμαν), με τις οποίες διαχειρίζεται ο κάθε συνθέτης το μουσικό υλικό του.
Η εκδήλωση μουσικής δωματίου φέρει τον τίτλο «Εκλεκτικές Συγγένειες», τον οποίο δανείζεται από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γκαίτε. Αυτό με τη σειρά του τον έλκει από την Επιστήμη της Χημείας, όπου ο όρος χρησιμοποιείται, για να δηλώσει πως διαφορετικά χημικά στοιχεία αντιδρούν μεταξύ τους με διαφορετικό τρόπο υπό διαφορετικές συνθήκες.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τ: 2310.895.897
F: 2310.895.967
E: press.office@tch.gr
ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ
ΣΧΕΣΕΩΝ
Τ:2310.895.899
F: 2310.895.967
E: pr@tch.gr
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
25ης Μαρτίου & Παραλία
546 46 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310. 895.800
E: info@ tch.gr
www.tch.gr
MegaroMousikisThessalonikis
@megarosalonica
megarosalonica
Thessaloniki Concert Hall Organisation
Περισσότερα > 1
Άλλωστε, η φιλοσοφία του Γκαίτε, του μεγάλου διανοητή και ποιητή της Γερμανίας, και των ομοτέχνων του επηρέασε έντονα το κίνημα του «γερμανικού ρομαντισμού» και των εκφραστών του στη μουσική, δηλαδή των Σούμαν, Μέντελσον και Μπραμς.
Οι τιμές των εισιτηρίων για την εκδήλωση ανέρχονται σε 10€ και 5€ (μειωμένο).
###
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
https://1drv.ms/f/s!Ajf5lI1ijOZOjR0orU3rJEkzSEzA
ΛΕΖΑΝΤΕΣ:
Πάτρας_Δημήτρης_(6.03.17): Ο τσελίστας Δημήτρης Πάτρας, ο οποίος συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους Έλληνες ερμηνευτές της γενιάς του, θα παρουσιάσει μαζί με την πιανίστρια Μαριλένα Λιακοπούλου έργα των Σούμαν, Μέντελσον και Μπραμς
Λιακοπούλου_Μαριλένα_(6.03.17): Η Μαριλένα Λιακοπούλου, η οποία θα εμφανιστεί στην εκδήλωση μουσικής δωματίου με τίτλο «Εκλεκτικές συγγένειες», κατέχει τη θέση της Α’ κορυφαίας στο πιάνο στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης