DIOTIMA— ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΥΠΝΟΣ PROJECT

Diotima_poster20 Απριλίου 2016, Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, 21:00
Οι Diotima ξυπνούν αναμνήσεις από τη σπουδαία μουσική ιστορία της Ευρώπης. Μια συναυλία εκτός Στέγης, στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός. Στο πλαίσιο του Ύπνος Project.
Το σπουδαίο γαλλικό κουαρτέτο Diotima επιστρέφει με ένα πρόγραμμα νυχτερινό, στο πλαίσιο του Hypnos Project, στις 20 Απριλίου, στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός. Θα ακούσουμε το Ainsi la nuit του μεγάλου συμφωνιστή του 20ού αιώνα Henri Dutilleux (1916-2013) και το Métamorphoses nocturnes από το πρώιμο έργο του σημαντικού Ούγγρου συνθέτη György Ligeti (1923-2006). Τέλος της συναυλίας, αλλά και αυγή του μουσικού 20ού αιώνα, το εξαίσιο Verklärte Nacht op. 4, του Arnold Schönberg (1874-1951), ένα έργο αφηρημένης προγραμματικής μουσικής χωρίς λόγια, βασισμένο όμως σε ποίημα του R. Dehmel.
Yun-Peng Zhao: βιολί
Constance Ronzatti: βιολί
Franck Pierre Charles Chevalier: βιόλα
Pierre Morlet: τσέλο
Χαρά Σειρά: βιόλα
Βασίλης Λύκος: τσέλο
Περισσότερες πληροφορίες
Diotima
Το κουαρτέτο Diotima, που σχηματίστηκε το 1996 από αριστούχους του Conservatoire National Supérieur de Musique του Παρισιού, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο περιζήτητα μουσικά σύνολα του κόσμου. Η ονομασία του απηχεί τη διττή μουσική ταυτότητα του συνόλου: το όνομα Διοτίμα αποτελεί μια αναφορά στο γερμανικό Ρομαντισμό –έτσι βάφτισε ο Friedrich Hölderlin τον έρωτα της ζωής του στο μυθιστόρημά του, Υπερίων–, ενώ συγχρόνως συνιστά μια νύξη για τη μουσική της εποχής μας, ανακαλώντας το έργο του Luigi Nono, FragmenteStille, an Diotima.
Το κουαρτέτο Diotima έχει την τιμή να συνεργάζεται με ορισμένους από τους κορυφαίους συνθέτες που δραστηριοποιούνται στις μέρες μας, όπως είναι ο Helmut Lachenmann, ο Brian Ferneyhough και ο Toshio Hosokawa, ενώ συχνά κάνει αναθέσεις νέων έργων σε ένα ευρύ φάσμα συνθετών, όπως είναι ο Tristan Murail, ο Alberto Posadas, ο Gérard Pesson, η Rebecca Saunders και ο Pascal Dusapin. Αν και είναι σθεναρά αφοσιωμένο στη σύγχρονη κλασική μουσική, το κουαρτέτο δεν περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο σε αυτό το ρεπερτόριο. Εντάσσοντας στα προγράμματά του κορυφαία κλασικά έργα πλάι στη νέα μουσική της εποχής μας, τα κοντσέρτα του προσφέρουν μια φρέσκια ματιά σε έργα μεγάλων συνθετών, και πιο συγκεκριμένα σε έργα των Bartók, Debussy και Ravel, στα ύστερα κουαρτέτα του Schubert και του Beethoven, στους συνθέτες της Σχολής της Βιέννης, καθώς επίσης στον Janácek.
Το κουαρτέτο Diotima έχει εμφανιστεί εκτενώς στη διεθνή σκηνή και σε όλα τα κορυφαία φεστιβάλ και τις μεγάλες συναυλιακές αίθουσες της Ευρώπης (μεταξύ άλλων, στη Philharmonie του Βερολίνου, στο Konzerthaus του Βερολίνου, στη Reina Sofia της Μαδρίτης, στο Cité de la musique του Παρισιού, στο Wigmore Hall και στο SouthBank Centre του Λονδίνου, στο Konzerthaus της Βιέννης κ.α.). Πέρα από τις συχνές περιοδείες τους στις ΗΠΑ, την Ασία και τη Νότια Αμερική, είναι επίσης φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες στο Théâtre des Bouffes du Nord του Παρισιού, από το 2012 έως το 2016.
Οι ερμηνείες τους εξυμνούνται συχνά από τα διεθνή ΜΜΕ, όπως στη Γερμανία (για το Κοντσέρτο για Κουαρτέτο και Ορχήστρα του Schönberg), στην Ισπανία και, βέβαια, στη Γαλλία, όπου έχουν τιμηθεί με πέντε Diapasons d’or για τη δισκογραφία τους, δύο από τα οποία ήταν Diapasons d’or της χρονιάς – το ένα, το 2004, για τις ηχογραφήσεις τους σε έργα των Lachenmann και Nono και το άλλο, το 2011, για τις ηχογραφήσεις σε έργα Αμερικανών συνθετών, όπως των Crumb, Reich και Barber.
Η μεγάλη αποδοχή, από το κοινό και τους κριτικούς, του άλμπουμ τους με τα κουαρτέτα του George Onslow, το οποίο κυκλοφόρησε το 2009 στη Naïve (και τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με Diapason d’or και Γεγονός του Μήνα από το Diapason και με το Excepcional του περιοδικού Scherzo), εδραίωσε την αποκλειστική σχέση μεταξύ του κουαρτέτου και της συγκεκριμένης δισκογραφικής εταιρείας, μια συνεργασία που έχει αποδειχθεί μακρόχρονη και εξαιρετικά επιτυχημένη. Το 2015, μετά από πρόσκληση της εταιρείας Megadisc, το κουαρτέτο πραγματοποίησε μια ευρέως αναγνωρισμένη ηχογράφηση του έργου του Pierre Boulez, Livre pour quatuor révisé, η οποία έλαβε ffff από το Télérama και το Choc de l’année από το περιοδικό Classica.
Το 2016, για τον εορτασμό των 20 ετών από τη δημιουργία του κουαρτέτου, έχουν προγραμματιστεί δύο δισκογραφικά πρότζεκτ: πρώτον, ένα boxset αφιερωμένο στη Μουσική Σχολή της Βιέννης και, δεύτερον, η κυκλοφορία μιας νέας σειράς πορτραίτων σύγχρονων συνθετών. Το πρώτο άλμπουμ της σειράς αυτής είναι αφιερωμένο στα έργα του Miroslav Srnka, για να ακολουθήσουν αυτά τα Gérard Pesson, σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του WDR (Δημόσια Ραδιοφωνία της Κολονίας).
Πέρα από τα δισκογραφικά πλάνα του κουαρτέτου, τα αμέσως προσεχή χρόνια θα είναι πλούσια σε εμφανίσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται ο κύκλος έργων των Μπετόβεν, Σένμπεργκ και Μπουλέζ στη Wien Modern, κοντσέρτα σε διάφορες χώρες με την πρεμιέρα του νέου κουαρτέτου εγχόρδων του Enno Poppe (Wittener Tage für neue Musik, Huddersfield Contemporary Music Festival, November Music‘s-Hertogenbosch, Transit Festival Leuven, Festival d´Automne à Paris), όλα τα κουαρτέτα του Μπάρτοκ σε μια βραδιά, στο Théâtre des Bouffes du Nord του Παρισιού, και τέσσερις διεθνείς περιοδείες, στη Νότια Αμερική, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, καθώς και η πρώτη περιοδεία του συνόλου στη Ρωσία.
Το κουαρτέτο Diotima υποστηρίζεται από το DRAC και τη Région Centre-Val de Loire και λαμβάνει τακτικά βοήθεια από τα ιδρύματα Institut Français, Spedidam, Musique Nouvelle en Liberté, Fonds pour la Création musicale και από το Adami, καθώς και από ιδιώτες χορηγούς.

 

 

 

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 900 5 800

20 ΑΠΡ 2016 | 21:00

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός (πλ. Καρύτση 8, Αθήνα)

 

Εισιτήρια

Κανονικό: 7 € Zώνη ΤετARTης / 10 – 15 – 18 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 9 – 12 – 15 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 8 – 11 – 14 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γραμμή εισιτηρίων
Τ.: 210 900 5 800
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00

Γραμμή Φίλων της Στέγης
Τ.: 213 017 8200
ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-20:00

Οι Φίλοι της Στέγης πραγματοποιούν τις αγορές των εισιτηρίων τους μέσα από το ηλεκτρονικό προφίλ τους, κάνοντας login με τον προσωπικό τους κωδικό χρήστη και το password τους, για να ξεκλειδώσουν τις εκπτώσεις και τις προπωλήσεις τους.

You may also like...