Digital Concert Hall @Goethe-Institut Athen: Daniel Harding

Συναυλία – Απευθείας μετάδοση από τη Φιλαρμονική του Βερολίνου

O Daniel Harding διευθύνει Debussy, Ligeti, Sibelius και Britten

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023, 19:45 – 22:00
Goethe-Institut Athen
Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000

Είσοδος ελεύθερη

To Goethe-Institut Athen εγκαινιάζει τον Φεβρουάριο του 2023 το Digital Concert Hall στην Ελλάδα. Στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου θα παρουσιαστούν σε απευθείας μετάδοση από τη Φιλαρμονική του Βερολίνου τέσσερις επιλεγμένες συναυλίες της φημισμένης Ορχήστρας υπό τη διεύθυνση διάσημων μαέστρων.

Ξεκινάμε το πρόγραμμά μας το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, όπου ο Daniel Harding διευθύνει Debussy, Ligeti, Sibelius και Britten.

Ο György Ligeti ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους σταθμούς στη μουσική της μεταπολεμικής πρωτοπορίας. Πειραματικός και συχνά χιουμοριστικός, εξερεύνησε νέους κόσμους. Στη συναυλία αυτή ο Daniel Harding, ο οποίος αντικαθιστά τον Kirill Petrenko, διευθύνει το Atmosphères και το Lontano, δύο από τα βασικά έργα του Ligeti. Οι λαμπερές ηχητικές επιφάνειες των έργων αυτών είναι χαρακτηριστικές του ύφους του, και στο πρόγραμμα αυτό αντικατοπτρίζονται από τρία ακόμη έργα που έχουν ως «θέμα» τη θάλασσα: το εκθαμβωτικό συμφωνικό ποίημα Oceanides του Sibelius, τα ατμοσφαιρικά Four Sea Interludes from Peter Grimes του Britten και το La Mer του Debussy.

Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου
Μουσική διεύθυνση: Daniel Harding

ΕΡΓΑ
Jean Sibelius
The Oceanides, op.73

György Ligeti
Lontano για μεγάλη ορχήστρα

Benjamin Britten
Peter Grimes, op. 33a: Four Sea Interludes

György Ligeti
Atmosphères

Claude Debussy
La Mer, trois esquisses symphoniques για ορχήστρα

Με το Digital Concert Hall, η Φιλαρμονική του Βερολίνου προσφέρει μια ψηφιακή αίθουσα συναυλιών που επιτρέπει στους θεατές να παρακολουθούν τις συναυλίες της ζωντανά σε όλον τον κόσμο.

Οι βιντεοσκοπήσεις και ηχογραφήσεις με κάμερες υψηλής ευκρίνειας και εξαιρετική τεχνολογία ήχου, διασφαλίζουν ότι η εμπειρία της ψηφιακής συναυλίας είναι αυθεντική και συναρπαστική για το κοινό της Φιλαρμονικής παγκοσμίως.

Υπόλοιπo πρόγραμμα:

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023, 19:45
Ο Simon Rattle διευθύνει Ligeti, Zimmermann και Martinů

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου τη διεύθυνση αναλαμβάνει ο Simon Rattle σε ένα πρόγραμμα με έργα Ligeti, Zimmermann και Martinů.

Ο György Ligeti εμπνεύστηκε από τη νεκρώσιμη ακολουθία της Καθολικής Εκκλησίας και έγραψε ένα από τα σπουδαιότερα χορωδιακά έργα του 20ού αιώνα. Τόσο το Ρέκβιεμ του όσο και το ορχηστρικό του έργο Apparitions, τα οποία διευθύνει εδώ ο Sir Simon Rattle, χρησιμοποιούν μια συναρπαστική μουσική γλώσσα.

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται και το Musique pour les soupers du Roi Ubu του Bernd Alois Zimmermann και το Κοντσέρτο για βιόλα του Bohuslav Martinů (σολίστ: Amihai Grosz), τα οποία και τα δύο κάνουν κρυφές αναφορές σε Ρέκβιεμ άλλων συνθετών.

Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου
Μουσική διεύθυνση: Sir Simon Rattle

ΕΡΓΑ
Bernd Alois Zimmermann
Musique pour les soupers du Roi Ubu, Ballet noir en sept parties et une entrée για ορχήστρα και combo

Bohuslav Martinů
Rhapsody-Concerto για βιόλα και ορχήστρα

Amihai Grosz, βιόλα

György Ligeti
Apparitions

György Ligeti
Requiem

Makeda Monnet, υψίφωνος
Donatienne Michel-Dansac, μεσόφωνος
Χορωδία της Ραδιοφωνίας του Βερολίνου

Σάββατο 11 Μαρτίου 2023, 19:45
Η Emmanuelle Haïm διευθύνει ένα ορατόριο του Händel

Το Σάββατο 11 Μαρτίου η Emmanuelle Haïm διευθύνει ένα ορατόριο του Händel.

Έχουμε ακούσει αρκετές φορές την Emmanuelle Haïm με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου σε εξαιρετικές ερμηνείες της μουσικής του Händel. Αυτήν τη φορά διευθύνει το πρώιμο ορατόριό του Il trionfo del Tempo e del Disinganno
[Ο θρίαμβος του χρόνου και της αλήθειας], ένα έργο έντονα συναισθηματικό, με ευαίσθητες άριες και οπερατικές σκηνές. Στο επίκεντρο είναι μια νεαρή γυναίκα που αναζητά την ηδονή και συνειδητοποιεί πόσο πρόσκαιρη είναι η εξωτερική ομορφιά – ένα θέμα διαχρονικό.

Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου
Μουσική διεύθυνση: Emmanuelle Haïm

ΕΡΓΟ
Georg Friedrich Händel
Il trionfo del Tempo e del Disinganno HWV 46a

Elsa Benoit, σοπράνο (Bellezza)
Franco Fagioli, κόντρα τενόρος (Piacere)
Iestyn Davies, κόντρα τενόρος (Disinganno)
Anicio Zorzi Giustiniani, τενόρος (Tempo)

Σάββατο 22 Απριλίου 2023, 19:45
Ο Klaus Mäkelä διευθύνει Tchaikovsky και Shostakovich

Το Σάββατο 22 Απριλίου, τέταρτη και τελευταία συναυλία του προγράμματός μας,
ο μόλις 23 χρονών Klaus Mäkelä διευθύνει για πρώτη φορά την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου και επιλέγει έργα Tchaikovsky και Shostakovich.

Παθιασμένος, οραματιστής, δυναμικός – με αυτούς τους χαρακτηρισμούς εξυμνεί ο Τύπος τον Klaus Mäkelä. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Φινλανδός είναι ήδη από τους πιο περιζήτητους μαέστρους διεθνώς.Στο ντεμπούτο του με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου θα παρουσιάσει δύο Έκτες Συμφωνίες: Η μία αποπνέει μια διάθεση «άνοιξης, χαράς και νεότητας», όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Dmitri Shostakovich ότι ήθελε να μεταδώσει στο έργο του. Ο Tchaikovsky, από την άλλη πλευρά, προκαλεί με την «Παθητική» του μια μελαγχολική νοσταλγία.

Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου
Μουσική διεύθυνση: Klaus Mäkelä

ΕΡΓΑ
Dmitri Shostakovich
Συμφωνία αρ. 6 σε σι ελασ. op. 54

Pyotr Ilyich Tchaikovsky
Συμφωνία αρ. 6 σε σι ελασ. op. 74 »Pathétique«

You may also like...