Dan Pearson ‘Αποτυπώνοντας έναν ανάλαφρο βηματισμό’

DanPearson ‘Αποτυπώνοντας έναν ανάλαφρο βηματισμό’
Ο διάσημος αρχιτέκτονας τοπίου στο βήμα του
MegaronPlus

Dan Pearson _Meadow_Garden_CropΔευτέρα30Σεπτεμβρίου 2013 Ώρα έναρξης 7 μμ.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30
Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση 

Το ΜEGARONPLUS, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.), εγκαινιάζει τις εκδηλώσεις της φετινής περιόδου, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου (ώρα έναρξης: 19.00) με τη διάλεξη του Νταν Πήρσον. Ο βρετανός αρχιτέκτονας τοπίου θα παρουσιάσει στη διάλεξή του, η οποία τιτλοφορείται «Αποτυπώνοντας έναν ανάλαφρο βηματισμό», τη δική του άποψη για το σχεδιασμό και τη δημιουργία κήπων. Τον διάσημο αρχιτέκτονα θα παρουσιάσει στο κοινό του MegaronPlus, oΘωμάς Δοξιάδης, αρχιτέκτων-αρχιτέκτων τοπίου ASLA(AmericansocietyofLandscapeArchitects).

 Σε μία πραγματική όαση, θα μας ξεναγήσει ο Νταν Πήρσον, μια όαση που  βρίσκεται στο βορειότερο νησί του Ιαπωνικού Αρχιπελάγους, το Hokaido, και ονομάζεται MillenniumForest. Ο καταξιωμένος και πολυβραβευμένος αρχιτέκτων διαμόρφωσης κήπων και υπαίθριων χώρων Νταν Πήρσον έχει δημιουργήσει εκεί ένα οικολογικό πάρκο, με στόχο να προκαλέσει το κοινό να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με τη φύση και το τοπίο.

Ο Νταν Πήρσον άρχισε να δουλεύει πάνω στο φιλόδοξο σχέδιο του MillenniumForestτο 2000. Η εταιρία του DPS (DanPearsonStudio) ανέλαβε να εκπονήσει το masterplan στο Hokaido, το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση νησί της Ιαπωνίας, που βρίσκεται σε απόσταση μίας ώρας με το αεροπλάνο από το Τόκιο. ΤοMillenniumForestαποτελείται από 400 εκτάρια δασικής έκτασης, αγρών και ανοιχτού υπαίθριου χώρου και σχεδιάστηκε από τον Πήρσον, έτσι ώστε να είναι βιώσιμο για μία ολόκληρη χιλιετία. Η μακροβιότητα του πάρκου έχει άμεση σχέση με την εκπαίδευση των επισκεπτών του και το μυστικό γι’ αυτό είναι η πεποίθηση ότι το πάρκο τους ανήκει.

Ο ίδιος ο Πήρσον αντιμετώπισε τη σχεδίαση του MilleniumForestσαν μια τεράστια πρόκληση. Το να προσελκύσεις το κοινό να έρθει στη φύση, σε μία χώρα που ο αστικός τρόπος ζωής έχει ριζώσει βαθιά στην καθημερινότητα, δεν ήταν εύκολο. Το δάσος υποδέχεται το κοινό και του αποκαλύπτεται μέσα από μονοπάτια εύκολης πρόσβασης, πλωτά περάσματα, ένα υπέροχο λιβάδι σπαρμένο με 35.000 πολυετή φυτά, κήπους με καλλωπιστικά φυτά αλλά και ένα μπαξέ με φρούτα και λαχανικά από Ανατολή και Δύση.

Ο Νταν Πήρσον είναι αρχιτέκτονας τοπίου και διαμόρφωσης κήπων διεθνούς φήμης, με εξαιρετικές διακρίσεις. Η επιτυχία του έγκειται στην κηπουρική του δεινότητα, στην ενστικτώδη αλλά και καταρτισμένη προσέγγιση στην οργάνωση του χώρου και στη χρήση οικολογικών και βιώσιμων σχεδιαστικών αρχών.

Οι υποτροφίες που κέρδισε, σαν φοιτητής, του έδωσαν την ευκαιρία, να ταξιδεύσει και να μελετήσει την πανίδα άγριων λουλουδιών της περιοχής PicosdeEuropa, στην Ισπανία αλλά και τα Ιμαλάια ενώ τα δύο χρόνια που εργάστηκε στην Ιερουσαλήμ και το Βοτανικό Κήπο του Εδιμβούργου, του πρόσφεραν τη δυνατότητα να κατανοήσει σε βάθος τη σχέση των φυτών με τον χώρο που τα περιβάλλει καθώς και τις φυσικές συνθήκες ανάπτυξης τους. Η γνώση αυτή σε συνδυασμό με την εκτίμηση των φυσικών τοπίων και της διαμόρφωσης του εδάφους, είναι κάθε φορά η πρώτη του έμπνευση.

Ο Νταν Πήρσον ξεκίνησε την καριέρα του σαν αρχιτέκτονας τοπίου, το 1987.

Αρθρογραφεί κάθε εβδομάδα στον Observer, ενώ παλαιότερα διατηρούσε εβδομαδιαία στήλη στην DailyTelegraph και τους SundayTimes. Ανήκει στη συντακτική ομάδα του περιοδικούGardensIllustrated και συνέγραψε το βιβλίο TheEssentialGardenBook μαζί με τον SirTerenceConran.

Με πολλές παρουσιάσεις και εμφανίσεις σε Σειρές της τηλεόρασης του BBC2, Channel 4 και Channel 5 και στο ραδιόφωνο, ο διάσημος αρχιτέκτονας τοπίου δίνει διαλέξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη αλλά και σε διάφορα σημεία της υφηλίου: στη Χιλή, την Αργεντινή, τη Νότιο Αφρική, την Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Έχει βραβευτεί για το σχεδιασμό πέντε κήπων για την Έκθεση Λουλουδιών του Τσέλσυ τα έτη 1992,’93, ’94, ’95, ’96 & 2004.

Η διάλεξη θα μεταδοθεί ζωντανά για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας.

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333

και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

Τομέας Τύπου

Ράνια Βουγιουκαλάκη, 2107282717,

rvou@megaron.gr

Πληροφορίες για το δελτίο τύπου αυτό:

Γεωργία Σμέρου, 210 7282738 smerou@megaron.gr

You may also like...