Crafting the future : «Φτιάχνοντας» το μέλλον της μόδας και του design 1 & 2 Φεβρουαρίου 2019 | Μικρή Σκηνή & σε διάφορους χώρους της Στέγης

CRAFTING THE FUTURE
«Φτιάχνοντας» το μέλλον της μόδας και του design
1 & 2 Φεβρουαρίου 2019 | Μικρή Σκηνή & σε διάφορους χώρους της Στέγης

Ένα διήμερο πρόγραμμα που συνδυάζει τη λαμπρότητα και την τεχνογνωσία της χειροτεχνίας με την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στους χώρους της μόδας και του design, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της βιωσιμότητας.

Φτιάχνοντας το μέλλον της μόδας και του design. Το Crafting the Future παρουσιάζει ομιλητές από όλο τον κόσμο και ακούει τις γνώμες διακεκριμένων επαγγελματιών. Θέτει τις σωστές ερωτήσεις και προωθεί δυνατές λύσεις, προσφέροντας συγχρόνως την ευκαιρία σε όλους –από επαγγελματίες έως φοιτητές– να ενημερωθούν για τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία της μόδας.
Το Ίδρυμα Ωνάση πιστεύει στο μέλλον, στην επιστήμη και στη μόδα στον βαθμό που αυτή ενώνεται με την καινοτομία και ανοίγει νέα πεδία εξερεύνησης. Για παράδειγμα, η AlicePotts, Onassis Fellow για την περίοδο 2018-2019, δημιουργεί κρυστάλλινα αξεσουάρ – έργα τέχνης από τον ιδρώτα που συγκεντρώνει από τα ρούχα και τα αξεσουάρ αθλητών και χορευτών. Το Ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει τις συνέργειες ως κινήσεις που ενδυναμώνουν την καλλιτεχνική έκφραση, που βοηθούν στην απελευθέρωση των δυνάμεων των καλλιτεχνών. Επιδιώκει τις συνεργασίες με φορείς που πυροδοτούν συζητήσεις, που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες, όπως το Βritish Council.
Βασικό χαρακτηριστικό του διήμερου προγράμματος που παρουσιάζεται 1 και 2 Φεβρουαρίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, σε συνεργασία με το British Council, είναι η σύνδεση διαφορετικών πολιτισμών, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η καλλιέργεια γνώσης με στόχο την απελευθέρωση δυνάμεων. Συγκεντρώνοντας τεχνογνωσία από τη Βρετανία και άλλες χώρες, το Crafting the Future επιδιώκει να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για την ανταλλαγή εμπειρίας πάνω στην πρωτοπορία των βιώσιμων διαδικασιών, συνδέοντας τη γνώση ανθρώπων που καινοτομούν στον χώρο της μόδας.
Η πρώτη ημέρα του προγράμματος είναι συνεδριακή και φέρνει κοντά διεθνώς αναγνωρισμένους ομιλητές και επαγγελματίες της εγχώριας αγοράς. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις σύγχρονες προκλήσεις, τις επιπτώσεις του fast fashion στην καθημερινότητα όλων μας και τις λύσεις που προτείνουν οι επαγγελματίες του χώρου της μόδας. Ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές συγκαταλέγονται η Orsola de Castro (Ιδρύτρια & Διευθύντρια Δημιουργικού Τμήματος της Fashion Revolution), η Brigitte Stepputtis (Υπεύθυνη Υψηλής Ραπτικής στη Vivienne Westwood), ο Σταύρος Καρέλης (Creative Consultant του Ιδρύματος Ωνάση, Ιδρυτής και Buying Director του Machine-A), η Alice Potts (Υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση), η Μαρέβα Γκραμπόφσκι (Ιδρύτρια του Zeus + Dione) και η δημιουργική ομάδα του Maison Faliakos.
Η δεύτερη ημέρα του προγράμματος εστιάζει στην πρακτική κατάρτιση των συμμετεχόντων, παρουσιάζοντας μια σειρά από εργαστήρια που αφορούν θέματα ηθικής στην αλυσίδα εφοδιασμού, το upcycling και την κυκλική οικονομία στη μόδα.
Με έμφαση στη χειροτεχνία ως όχημα προς την καινοτομία, το διήμερο πρόγραμμα θα κλείσει με ένα DiscoMAKE party. Εκεί, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να φέρουν ρούχα που δεν χρησιμοποιούν πια και, με τη βοήθεια νεαρών σχεδιαστών, να τα μεταποιήσουν, επιμηκύνοντας τον χρόνο ζωής τους και συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη βιωσιμότητα.
Ας εξερευνήσουμε την αειφορία στη μόδα, την καινοτομία και τα βιώσιμα υλικά μέσα από ένα πρίσμα κριτικής σκέψης, τον ρόλο της τεχνολογίας για μια διάφανη αλυσίδα εφοδιασμού, προτάσεις σχεδιαστών για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και τον ρόλο της χειροτεχνίας σε αυτό το πολύπλοκο πανόραμα.

Επιμέλεια:
Μαρία Παπαϊωάννου, Arts Manager, British Council
Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού Ιδρύματος Ωνάση
Πρόδρομος Τσιαβός, Υπεύθυνος Ψηφιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ιδρύματος Ωνάση
Orsola de Castro, Ιδρύτρια & Creative Director της πρωτοβουλίας Fashion Revolution

Crafting the future | Πρόγραμμα συνεδρίου
Παρασκευή 01.02 | 10:00 – 21:00
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | Μικρή Σκηνή

Επαγγελματίες του χώρου της μόδας και του design από όλον τον κόσμο μιλούν, συζητούν και συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα για την καινοτομία, τη βιωσιμότητα, τη δημιουργικότητα, την αειφορία και τις σύγχρονες προκλήσεις της βιομηχανίας της μόδας.

Η είσοδος είναι δωρεάν. Απαραίτητη η προκράτηση θέσης μέσω Εventbrite.

Crafting the Future | Workshops
Σάββατο 02.02 | 12:30 – 21:00
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | Σε διάφορους χώρους της Στέγης

Από τον ηθικό τρόπο παραγωγής ρούχων και το εμπόριο μέχρι τη δημιουργία «αργών» και «γρήγορων» ενδυμάτων και από τον ακτιβισμό της μόδας μέχρι τη βιωσιμότητα μιας γκαρνταρόμπας. Πέντε εργαστήρια γεμίζουν τη Στέγη απαντούν ερωτήματα και θέτουν τις βάσεις για το αύριο της μόδας.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η υποβολή αίτησης μέσω Eventbrite.

Οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν με βάση τη συνάφεια των απαντήσεών τους με το αντικείμενο του εργαστηρίου. Οι συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν έως τις 28 Ιανουαρίου

Μόδα και ποιότητα
Marina Spadafora, Σχεδιάστρια Μόδας
12:30-14:30 | Φουαγιέ 5ου ορόφου
Διαφορετικοί ρυθμοί στον σχεδιασμό: Δημιουργικές και στρατηγικές προσεγγίσεις στον κυκλικό σχεδιασμό μόδας και υφάσματος
Rebecca Early, Ερευνήτρια σε θέματα design & κυκλικής οικονομίας στο University of the Arts του Λονδίνου
12:30-14:30 | Φουαγιέ 3ου ορόφου
Masterclass Δημοσιογραφίας Μόδας
Tamsin Blanchard, Δημοσιογράφος Μόδας & Συντάκτρια
12:30-14:30 | Φουαγιέ 4ου ορόφου
Πώς να κάνεις επανάσταση στον χώρο της μόδας
Orsola de Castro, Ιδρύτρια & Διευθύντρια Δημιουργικού της πρωτοβουλίας Fashion Revolution
15:00-17:30 | Φουαγιέ 5ου ορόφου
DiscoMAKE Πάρτι
Επιμέλεια: Matthew Needham
18:00-21:00 | Φουαγιέ 2ου ορόφου

Πληροφορίες
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
1 & 2 Φεβρουαρίου 2019
Μικρή Σκηνή & σε διάφορους χώρους της Στέγης

Crafting the future | Πρόγραμμα συνεδρίου
Παρασκευή 01.02 | 10:00 – 21:00
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | Μικρή Σκηνή

Crafting the Future | Workshops
Σάββατο 02.02 | 12:30 – 21:00
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | Σε διάφορους χώρους της Στέγης

Η είσοδος είναι δωρεάν. Απαραίτητη η προκράτηση θέσης μέσω Εventbrite.

You may also like...