Covid-19: Πρωτοβουλίες Ευρωπαϊκών Δικτύων και Οργανισμών

Covid-19:Πρωτοβουλίες Ευρωπαϊκών Δικτύων και Οργανισμών

«Σε εποχές κρίσεις είμαστε όλοι/ες μαζί», είναι το μήνυμα, που εκπέμπουν φεστιβάλ, πολιτιστικοί οργανισμοί του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, ομάδες καλλιτεχνών, κ.ά.

Η πανδημία του Covid-19 είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετωπίζει ολόκληρη η υφήλιος, επηρεάζει άμεσα τις ζωές όλων, κάθε όψη της καθημερινότητας αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Οι τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού έχουν δεχτεί ένα δυνατό πλήγμα με δεκάδες χιλιάδες πολιτιστικά γεγονότα και προγράμματα να ακυρώνονται, χιλιάδες εργαζόμενους και καλλιτέχνες να μένουν άνεργοι και πολιτιστικοί οργανισμοί να κινδυνεύουν.

Την ίδια στιγμή, μέσα από την καραντίνα και την απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις ξεπηδούν πρωτοβουλίες που φέρνουν την τέχνη στο επίκεντρο και επιχειρούν να ελαφρύνουν την αγωνία, την απομόνωση και τον φόβο, και να διεγείρουν τη δημιουργικότητα.

Παρακάτω, μερικές από τις πρωτοβουλίες υποστήριξης της καλλιτεχνικής κοινότητας καθώς και κάποιες ανοιχτές προσκλήσεις σε προγράμματα που έχουν ήδη ξεκινήσει από εκπροσώπους του Πολιτισμού στην Ευρώπη. Πολλοί από αυτούς είναι και συνεργάτες της Ελευσίνας 2021.

Πρωτοβουλίες Ευρωπαϊκών δικτύων & οργανισμών

«Μένουμε μαζί σε περιόδους κρίσης»

Culture Action Europe
Το Culture Action Europe, που αποτελεί το κύριο ευρωπαϊκό πολιτιστικό δίκτυο, συγκεντρώνοντας τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, κ.α. και στο οποίο η Ελευσίνα 2021 είναι μέλος, καλεί μέσα από μια ανοιχτή επιστολή τις εθνικές κυβερνήσεις και τα Ευρωπαϊκά ιδρύματα να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την υποστήριξη του καλλιτεχνικού και πολιτιστικού χώρου κατά τη διάρκεια αυτής της παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται:

«Δύσκολες στιγμές όπως αυτές που περνάμε, συχνά θέτουν σε δοκιμασία το αίσθημα αλληλεγγύης και συλλογικότητας. Για να βρούμε εκ νέου την κοινή μας Ευρωπαϊκή διάσταση, πρέπει να αναρωτηθούμε: Σε ποια Ευρώπη θέλουμε να ζήσουμε μετά την λήξη της κρίσης;»

Δείτε αναλυτικά την επιστολή εδώ

«Κορωνοϊός – Πηγές χρηματοδότησης: Τέχνες, Πολιτισμός και Κινητικότητα»

On the Move & CIRCOSTRADA

Τα δίκτυα On the Move και Circostrada δημιούργησαν μια εκτεταμένη λίστα με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του καλλιτεχνικού και πολιτιστικού χώρου και της πολιτιστικής κινητικότητας στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης. Η λίστα ανανεώνεται συνεχώς και αφορά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δείτε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες εδώ.

«Φεστιβάλ Αλληλεγγύης»
The Festival Academy

Οι απόφοιτοι της Ακαδημίας Φεστιβάλ και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε φεστιβάλ αναπτύσσουν, ως απάντηση στην κρίση, προτάσεις αλληλεγγύης, οι οποίες λειτουργούν και ως στρατηγικές για τον τρόπο αντιμετώπισης μιας τόσο επείγουσας κατάστασης όπως είναι η πανδημία του Covid-19.

Δείτε όλες τις πρωτοβουλίες εδώ

«Από τη Βαρκελώνη μέχρι το Μπουένος Άιρες αλλά και το Χονγκ Κόνγκ: Η πολιτιστική κινητοποίηση πόλεων και τοπικών κυβερνήσεων στην κρίση COVID-19»

UCLG

Ο παγκόσμιος οργανισμός United Cities & Local Governements (UCLG) συγκέντρωσε τις δράσεις πόλεων και τοπικών κυβερνήσεων, τις πρωτοβουλίες διεθνών πολιτιστικών δικτύων, καθώς και άρθρα και σκέψεις για το μέλλον από καταξιωμένους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, σε μία σελίδα ως απάντηση στην κρίση του Covid-19. Παράλληλα, στόχος της ενέργειας αυτής είναι και η διαφύλαξη των πολιτιστικών δικαιωμάτων για όλους. H σελίδα αποτελεί μέρος της “Εμπειρίας Ζωντανής Μάθησης: πέρα από την άμεση αντίδραση στο ξέσπασμα”, που αναπτύχθηκε από την UCLG.

Δείτε τη σελίδα εδώ

«Οι παραστατικές τέχνες σε περιόδους πανδημίας: το status quo και η πορεία προς τα εμπρός»

Διεθνές Δίκτυο Σύγχρονων Παραστατικών Τεχνών ΙΕΤΜ – Εκδόσεις

Ο χώρος των παραστατικών τεχνών έχει επηρεαστεί βαθιά από την τρέχουσα κρίση του COVID-19. Την αυγή του μέτρου του κλειδώματος (lockdown) που έλαβαν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, το ΙΕΤΜ κυκλοφόρησε μια έρευνα μεταξύ των μελών του δικτύου για να γίνει κατανοητό το πώς η νέα πραγματικότητα επηρεάζει μέχρι στιγμής. Με βάση τα βασικά ευρήματα της έρευνας, η έκθεση αυτή περιγράφει την κατάσταση σε διεθνή κλίμακα, εντοπίζει τις πιο καίριες ανάγκες του χώρου σε περιόδους πανδημίας και παρουσιάζει μια επισκόπηση των απαντήσεων των κυβερνήσεων στην κρίση του COVID-19. Η έκθεση ολοκληρώνεται με συστάσεις πολιτικής που απευθύνονται σε κοινοτικές, εθνικές και τοπικές αρχές.

Δείτε την έρευνα εδώ

Ανοιχτές Προσκλήσεις

Πολιτισμός της Αλληλεγγύης: Ανοιχτή Πρόσκληση Χρηματοδότησης
European Cultural Foundation

Ο οργανισμός European Cultural Foundation, συνεργάτης της Ελευσίνας 2021, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για το πρόγραμμα χρηματοδότησης Culture of Solidarity Fund. Το πρόγραμμα αυτό στηρίζει ευφάνταστες πολιτιστικές πρωτοβουλίες που, εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης, ενισχύουν την αλληλεγγύη και την ιδέα της Ευρώπης ως ενός κοινού δημόσιου χώρου που μετέχουμε όλοι/ες.

Δείτε περισσότερα εδώ

#CreativeEuropeAtHome | Μοιράσου την τέχνη σου από το σπίτι

Ανοιχτή πρόσκληση για residency από το σπίτι

Creative Europe

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει την καμπάνια #CreativeEuropeAtHome και ζητά από τους δικαιούχους προγράμματος Δημιουργικής Ευρώπης να προσφέρουν τις πολιτιστικές τους δραστηριότητες διαδικτυακά στο ευρύ κοινό που βρίσκετε στο σπίτι του.

Μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση στα ελληνικά εδώ

Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Διαδικτυακής Κινητικότητας

Citizens for Europe

Το πρόγραμμα Citizens For Europe επεκτείνει τις δράσεις του και προσφέρει το πρόγραμμα χρηματοδότησης Διαδικτυακής Κινητικότητας (Online Mobility Grant), δίνοντας την ευκαιρία για ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών με συναδέλφους καθώς και τη συμμετοχή σε δρώμενα.

Περισσότερες πληροφορίες για τους όρους συμμετοχής εδώ.

You may also like...