Covid-19: Πρωτοβουλίες Ευρωπαϊκών δικτύων και οργανισμών

Covid-19: Πρωτοβουλίες Ευρωπαϊκών δικτύων και οργανισμών

 

 

 

Από επιστημονικές έρευνες και εκδόσεις μέχρι και ανοιχτές προσκλήσεις για ψηφιακά residency και χρηματοδοτήσεις, ο κόσμος του πολιτισμού συσπειρώνεται δημιουργικά ενάντια στον αντίκτυπο της πανδημίας.

Ο πολιτισμός σε όλες του τις εκφάνσεις έχει δεχτεί ένα τεράστιο πλήγμα σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της πανδημίας του Covid-19. Η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, έχει ήδη αναπτύξει ένα σημαντικό διεθνές δίκτυο συνεργατών, συγκεκριμένα μέσα από το πρόγραμμα Πολιτισμός 2030. Πάνω σε αυτή τη βάση και με άξονα τη σημερινή κατάσταση, αναλαμβάνει και συγκεντρώνει μερικές από τις πρωτοβουλίες υποστήριξης της καλλιτεχνικής κοινότητας καθώς και κάποιες ανοιχτές προσκλήσεις σε προγράμματα που έχουν ήδη ξεκινήσει σε όλη την Ευρώπη, συμβάλλοντας και με αυτόν τον τρόπο στην υποστήριξη της πολιτιστικής αγοράς, φέρνουν την τέχνη στο επίκεντρο και επιχειρούν να ελαφρύνουν την αγωνία, την απομόνωση και τον φόβο, και να διεγείρουν τη δημιουργικότητα, κινητοποιώντας τον κόσμο του πολιτισμού.

Οι πρωτοβουλίες ανανεώνονται στην επίσημη ιστοσελίδα, www.eleusis2021.eu σε εβδομαδιαία βάση ενώ θα ανακοινώνονται και στην επίσημη σελίδα στο facebook.

Πρωτοβουλίες Ευρωπαϊκών δικτύων & οργανισμών

Το μέλλον του Πολιτισμού και του Δημιουργικού Τομέα στην μετά COVID-19 Ευρώπη

European Cultural Foundation & Culture Action Europe

Οι οργανισμοί European Cultural Foundation & Culture Action Europe απευθύνουν αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το “μέλλον του Πολιτισμού και του Δημιουργικού Τομέα στην μετά COVID-19 Ευρώπη”. Με τον τρόπο αυτό οι δύο ευρωπαϊκοί πολιτιστικοί οργανισμοί τονίζουν τη σημασία των πρωτοβουλιών και μέτρων που έως σήμερα αναπτύσσονται από πόλεις, περιφέρειες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη- μέλη και ο ίδιος ο τομέας του Πολιτισμού και της Δημιουργικής Οικονομίας.

Coronovirus: μια νέα πλατφόρμα για τους δρώντες στον Πολιτισμό και τον Δημιουργικό τομέα

Creatives Unite

Το Creatives Unite είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημιουργήθηκε για να συνδέσει τους χώρους του Πολιτισμού και του Δημιουργικού Τομέα ώστε να μοιραστούν πληροφορίες και απαντήσεις σχετικά με τον Covid-19. Η νέα πλατφόρμα του Creatives Unite προσφέρει έναν κοινό χώρο για όλους/ες όσοι/ες αναζητούν πληροφορίες, πόρους και άλλα δίκτυα και οργανισμούς του πολιτιστικού και δημιουργικού χώρου που να ανταποκρίνονται στην κρίση του κορωνοϊού.

European Cultural Foundation
Διαβάστε εδώ την τοποθέτηση του European Cultural Foundation για την φετινή Ημέρα της Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή αίσθηση αλληλεγγύης και συμμετοχής είναι σήμερα πιο σημαντική από κάθε άλλη στιγμή στο παρελθόν. Έτσι ο εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Για το λόγο αυτό δημιούργησε έναν ιστότοπο όπου μπορείτε να βιώσετε και να φανταστείτε την Ευρώπη μέσω ιστοριών, κλιπ, ταινιών, podcasts, έρευνας, έργων τέχνης, ντοκιμαντέρ, εκστρατειών, παραστάσεων, συζητήσεων κ.α.

Culture Action Europe

Διαβάστε εδώ την τοποθέτηση του οργανισμού Culture Action Europe υπέρ του κινήματος Culture 2030 Goal στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Agenda 2030 των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος της εκστρατείας Culture 2030 Goal είναι να προσκαλέσει τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, τις τοπικές και εθνικές κυβερνήσεις και όλους/ες τους ενδιαφερόμενους/ες να ενεργήσουν ώστε στις κοινωνίες του αύριο ο Πολιτισμός να είναι πάντα στο επίκεντρο.

Ανοιχτές Προσκλήσεις

Ανοιχτή Πρόσκληση Χρηματοδότησης #2 (2ος γύρος)

Πολιτισμός Αλληλεγγύης

Ο οργανισμός European Cultural Foundation, συνεργάτης της Ελευσίνας 2021, απευθύνει την δεύτερη, κατά σειρά, ανοιχτή πρόσκληση για το πρόγραμμα χρηματοδότησης Culture of Solidarity Fund. Το πρόγραμμα αυτό στηρίζει ευφάνταστες πολιτιστικές πρωτοβουλίες που, εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης, ενισχύουν την αλληλεγγύη και την ιδέα της Ευρώπης ως ενός κοινού δημόσιου χώρου που μετέχουμε όλοι/ες. Χρονικό διάστημα υποβολής 22.06-14.07. Δείτε τις πληροφορίες εδώ.

Ανοιχτή Πρόσκληση Ιδεών από το Civic Europe

Civic Europe

Η Civic Europe είναι μια θερμοκοιτίδα νέων ιδεών για οργανισμούς και άτομα στην Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη και υποστηρίζει φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε τοπικό επίπεδο. Δίνει χρηματοδότηση έως 50.000 ευρώ και καθοδήγηση σε 15 ξεχωριστές ιδέες τοπικών πρωτοβουλιών με σκοπό να γίνουν πράξη! Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Η Civic Europe πραγματοποιείται από τους οργανισμούς MitOst και Sofia Platform και χρηματοδοτείται από το Stiftung Mercator.

Διαδικτυακές Συζητήσεις

Kaunas 2022 | Ο Πολιτισμός την εποχή του Κορωναϊού | Forum 20-22/05/2020

CUMEDIAE και Trans Europe Halles | Σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων: Πιθανό(ά) μέλλον(τα) στην μετά τον COVID-19 Ευρώπη | 28/05/2020 & 4/06/2020
ΙΕΤΜ, Διεθνές Δίκτυο για τις Σύγχρονες Παραστατικές Τέχνες | Διαδικτυακά η ετήσια Εαρινή Συνάντηση στο Tromsø

Έρευνες

COVID-19: Έρευνα για τις επιπτώσεις στο πεδίο της “φιλοξενίας καλλιτεχνών”
Το Res Artis, Διεθνές Δίκτυο για τα Προγράμματα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών συνεργάζεται με το UCL (University College London) για την διεξαγωγή μιας έρευνας που θα αποτιμά τον πραγματικό αντίκτυπο του Covid-19 ειδικά στο πεδίο της Φιλοξενίας Καλλιτεχνών, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Η έρευνα είναι ανοιχτή σε ολόκληρη τη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα. Μπορείτε να πάρετε μέρος εδώ.

Εκδόσεις

Common Ground: ένα νέο περιοδικό σε ετήσια βάση του European Cultural Foundation

Το περιοδικό Common Ground του οργανισμού European Cultural Foundation συμβαδίζει με την πενταετή στρατηγική του οργανισμού και συγκεντρώνει τις ανησυχίες για ένα μάλλον αβέβαιο μέλλον.

#eleusis2021 #culture2030 #callingforsolidarity #imaginetomorrow

You may also like...