Κύκλος «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» «O εκφυλισμός της δημοκρατίας» από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

Διάλεξη του Charles Taylor

ομότιμου καθηγητή Φιλοσοφίας

στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ

 

Τετάρτη 20 Ιουνίου, ώρα 19:00

 

Σε συνεργασία

με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών

του Κολεγίου Μπέρκμπεκ

(Birkbeck Institute for the Humanities)

Συντονισμός: Μιχάλης Μπαρτσίδης

καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΕΑΠ

και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς

Επιμέλεια κύκλου: Κώστας Δουζίνας

καθηγητής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών

του Κολεγίου Μπέρκμπεκ

 

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά

Ο κύκλος διαλέξεων «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Μegaron Plus σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Πανεπιστήμιο Λονδίνου) συνεχίζεται τον Ιούνιο με την ομιλία του Charles Taylor [Τσαρλς Τέυλορ], ομότιμου καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ, ο οποίος θα προσεγγίσει το θέμα «Ο εκφυλισμός της δημοκρατίας». Η διάλεξη θα γίνει στην αγγλική γλώσσα (με ταυτόχρονη μετάφραση) και φιλοξενείται στο Μέγαρο την Τετάρτη 20 Ιουνίου στις 7 μ.μ.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Μιχάλης Μπαρτσίδης, καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΕΑΠ και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.

Την επιμέλεια του κύκλου έχει ο Κώστας Δουζίνας, καθηγητής και ιδρυτής του Ινστιτούτου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται από τις 5:30 μ.μ.

«Ο εκφυλισμός της δημοκρατίας»

Μαζί με τα διαδεδομένα κίνητρα που ωθούν τους ανθρώπους προς τη δημοκρατία, ειδικότερα την ελευθερία, το κράτος δικαίου και τον έλεγχο της ζωής τους, υπάρχουν επίσης βλαβερές συνθήκες προς τις οποίες ρέπει η δημοκρατία. Σήμερα, σε μεγάλο μέρος της δυτικής δημοκρατίας, παρατηρούνται όλο και περισσότερες ενδείξεις τριών τέτοιων συνθηκών:

  1. Μια αίσθηση ανικανότητας που καταβάλλει τον μέσο ψηφοφόρο, καθώς το πολιτικό σύστημα ελέγχεται σε τέτοιο βαθμό από το χρήμα και/ή τις διάφορες ελίτ που η φωνή του δεν είναι πια υπολογίσιμη.
  2. Ο πειρασμός αναπροσδιορισμού του «λαού» ώστε να συμπεριλαμβάνει μόνο εκείνους που ανήκουν σε κάποια ευνοημένη εθνική/εθνοτική ομάδα, ή η ιδέα του «αυθεντικού» λαού που αποκλείει τους πρόσφατους μετανάστες.
  3. Ο αναπροσδιορισμός της δημοκρατίας ως κανόνα της πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις που χάνουν τις εκλογές να μη γίνονται πια αποδεκτές ως συνομιλητές.

Αυτοί οι τρεις τρόποι του εκφυλισμού συγκλίνουν με καταστροφικές συνέπειες. Το γιατί συμβαίνει αυτό και το τι μπορούμε να κάνουμε είναι τα μεγάλα ερωτήματα.

 Ο Charles Taylor [Τσαρλς Τέυλορ]…

… είναι ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ. Με το ευρύτατο και πολυβραβευμένο έργο του έχει συμβάλει στην Πολιτική Φιλοσοφία, τη Φιλοσοφία των Κοινωνικών Επιστημών, την Ιστορία της Φιλοσοφίας και την Ιστορία των Ιδεών. Τομή έχει αποτελέσει η μελέτη του για τον νεωτερικό εαυτό. Τα γραπτά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει τα έργα Τα βιβλία που ελευθερώνουν: Οι λεωφόροι της πίστης. Συνομιλίες με τον Jonathan Guilbault (Πόλις, 2018), Μια κοσμική εποχή (Ίνδικτος, 2015), Πηγές του εαυτού. Η γένεση της νεωτερικής ταυτότητας (Ίνδικτος, 2007), Οι δυσανεξίες της νεωτερικότητας (Εκκρεμές, 2006), Πολυπολιτισμικότητα (Πόλις, 1999).

 Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

 

 

 

You may also like...