Φεστιβάλ CAMERA ZIZANIO

Η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας  πιο γνωστή ως Camera Zizanio χρόνο με το χρόνο αποδεικνύει ότι είναι η κορυφαία εκδήλωση στο είδος της όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο.
Στη  14η διοργάνωσή της, που θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Νοεμβρίου ως τις 6 Δεκεμβρίου 2014, καταχτά νέες κορυφές, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ συμμετοχών. Αυτό είναι περισσότερο εμφανές στο Ελληνικό τμήμα.

  • Φέτος υποβλήθηκαν 221 ταινίες, που αποτελούν ατομικές ή ομαδικές εργασίες.  Να σημειωθεί ότι πέρυσι οι συμμετοχές είχαν φτάσει τις 185 και το 2012 τις 75!
  • Τα σχολεία που συμμετέχουν ανέρχονται σε 184 (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) από όλη την επικράτεια. Από τους Παξούς ως τη Ρόδο και από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη.
  • Αλλά το ξεχωριστό, εντυπωσιακό και συνάμα ελπιδοφόρο  χαρακτηριστικό της φετινής διοργάνωσης  είναι η συμμετοχή 15 Νηπιαγωγείων που έστειλαν 23 ταινίες!
  • Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φετινής διοργάνωσης είναι επίσης και η βελτιωμένη ποιότητα των ταινιών αλλά και  η προσέγγιση των πιο καυτών προβλημάτων της νεολαίας όπως η κρίση, η βία στα σχολεία, η μετανάστευση. Ταινίες που καλύπτουν όλα τα κινηματογραφικά είδη: μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, ανιμέσιον.

Στο Ευρωπαϊκό Τμήμα (που περιλαμβάνει και τις χώρες της Μεσογείου) υποβλήθηκαν 242 ταινίες που προέρχονται από 23 χώρες.  Συγκεκριμένα οι χώρες που συμμετέχουν είναι: Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Κροατία, Γαλλία, Σλοβενία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Ολλανδία, Βέλγιο, Φινλανδία, Πορτογαλία, Λιθουανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Αυστρία, Τουρκία, Ισραήλ, Ουκρανία, Σουηδία, Σερβία, Ρουμανία, Λίβανος.
Στο Διεθνές Πανόραμα και σε ειδικά τμήματα θα προβληθούν πάνω από 30 ταινίες που προέρχονται από Βραζιλία, Νότια Κορέα και Αυστραλία.
Αλλά τα ρεκόρ δεν σταματούν εδώ. Μαζικότερη από κάθε άλλη φορά αναμένεται η φυσική παρουσία μαθητών και καθηγητών από όλη την Ελλάδα. Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή σχολεία από Παξούς, Καβάλα, Ρόδο, Κρήτη, Λουτράκι, Αθήνα κλπ
Το τελευταίο στοιχείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό τη στιγμή που η οικονομική κρίση έχει περιορίσει δραματικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Οι γονιοί που, παρά τις δυσχέρειες, αναλαμβάνουν  τη χρηματοδότηση ενός ταξιδιού στον Πύργο αναγνωρίζουν την ιδιαίτερη εκπαιδευτική του αξία του ταξιδιού και μ αυτό τον τρόπο την ανάγκη ύπαρξης και ανάπτυξης αυτού του Φεστιβάλ.
Η διεθνής ακτινοβολία του Φεστιβάλ έχει δημιουργήσει και ένα αντίστοιχο ρεύμα στους φίλους μας στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα μεγάλη αναμένεται η συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών από το εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι έχουν να καλύψουν το επιπλέον το κόστος ενός αεροπορικού εισιτηρίου.
Είναι σίγουρο ότι η 14η Camera Zizanio και το 17ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας δεν θα μοιάζουν με κανένα προηγούμενο!

http://camerazizanio.net , www.olympiafestival.gr

Για επικοινωνία
e-mail: camerazizanio@gmail.com

Τηλέφωνα:  Αθήνα  0030 210 8664470, Πύργος 0030 26210 31615

You may also like...