Μουσική εκδήλωση από το Εργαστήριο Μπουζουκιού του Δήμου Νίκαιας – Αγ.Ι.Ρέντη

Μουσική εκδήλωση από τους σπουδαστές του Εργαστηρίου Μπουζουκιού της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Ιουνίου στις 9 το βράδυ στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Πρόκειται για μία ξεχωριστή συναυλία η οποία είναι βασισμένη σε τρεις διαφορετικούς τύπους μπουζουκιού με την οργάνωση και τον συντονισμό της εκδήλωσης να έχει αναλάβει ο καθηγητής Γιάννης Λαμπράκης. Με μπουζούκια, τζουράδες και μπαγλαμάδες, οι σπουδαστές του Εργαστηρίου, σε μικρές ομάδες αλλά και όλοι μαζί, θα ερμηνεύσουν σε “έξι κι οκτώ χορδές” γνωστά κομμάτια από ρεμπέτικο, έντεχνο και λαϊκό τραγούδι σε έργα γνωστών συνθετών όπως: Βαμβακάρης, Τσιτσάνης, Χιώτης, Ζαμπέτας, Καλδάρας, Κουγιουμτζής, Λοΐζος, Ξαρχάκος, Μούτσης, Πλέσσας, Άκης Πάνου, Πολυκανδριώτης, Νικολόπουλος, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, κά.

Το μπουζούκι ως μουσικό όργανο εμφανίζεται στον ελλαδικό χώρο το 1830, αν και κάποιοι ερευνητές εικάζουν ότι ήταν το αρχαιοελληνικό “πανδούρις”. Έγινε ευρύτερα γνωστό το 1930 μέσω της ελληνικής δισκογραφίας, και κατ’ επέκταση και του κινηματογράφου, και αποτελεί τον βασικό πρωταγωνιστή της ρεμπέτικης μουσικής, με κύριο εκπρόσωπό της τον Μάρκο Βαμβακάρη. Η παρουσία του μπουζουκιού στη μουσική ελληνική σκηνή έφτασε στο ζενίθ της την περίοδο του 1960, όταν δεξιοτέχνες μουσικοί που ήταν συγχρόνως κι αξιόλογοι συνθέτες διασκέδαζαν τον κόσμο στα νυχτερινά κέντρα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με τους συνθέτες Μανώλη Χιώτη και Γιώργο Ζαμπέτα να φτάνουν το όργανο στις κορυφαίες του στιγμές.

Οι μουσικές διαδρομές που θα ακουστούν στη συναυλία εντάσσονται στον κύκλο “Καλλιτεχνικές Δημιουργίες” των Εργαστηρίων της Διεύθυνσης Πολιτισμού και πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με την ολοκλήρωση των μαθημάτων. Το Εργαστήριο Μπουζουκιού λειτουργεί στο Μουσικό Εργαστήριο της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη και καλύπτει τον τομέα της λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, στον οποίο διδάσκονται Μπουζούκι, Μπαγλαμάς, Τζουράς και Λαϊκή Κιθάρα.

 

You may also like...