Bauhaus 19 – Bauhaus Open House | Πρόγραμμα για Παιδιά και Εφήβους

Bauhaus 19 – Bauhaus Open House

 

Πρόγραμμα για Παιδιά και Εφήβους

 

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ-ΗΧΟΙ-ΧΡΩΜΑΤΑ-ΚΙΝΗΣΗ

ΛΕΥΚΟΙ ΚΥΒΟΙ-ΦΩΣ-ΣΚΙΑ

 

4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

 

Στο Goethe-Institut Athen

Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 3661000

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Bauhaus το Goethe-Institut Athen σχεδίασε ένα πρόγραμμα ειδικά για παιδιά και εφήβους.

Παίζοντας, κατασκευάζοντας, χορεύοντας, πειραματιζόμενοι με κίνηση, χρώματα, σχήματα και διάφορα υλικά, γενικώς διασκεδάζοντας, οι νεαροί συμμετέχοντες σχηματίζουν μια εικόνα του Bauhaus που θεωρείται βασικός πυρήνας της μοντέρνας αρχιτεκτονικής και του μοντέρνου design, αλλά και πρότυπο Σχολής.

Με δηλώσεις συμμετοχής

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, τα υλικά τα διαθέτει το Ινστιτούτο.

Τα κοστούμια τα παίρνουν τα παιδιά μαζί τους

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

 

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ – ΗΧΟΣ – ΧΡΩΜΑΤΑ – ΚΙΝΗΣΗ

2 εργαστήρια με αφετηρία το αριστουργηματικό «Τριαδικό Μπαλέτο» του Oskar Schlemmer

Σε ελληνική γλώσσα

Χώρος: Στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου

 

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019, 11:00 – 13:00

Για νέους 14-16 χρονών

 

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019, 11:00 – 13:00

Για παιδιά 7-10 χρονών

Δηλώσεις συμμετοχής: E-Mail: sofia.michailidou@goethe.de

Κατασκευάζοντας κοστούμια και δουλεύοντας πάνω σε φόρμες, σχήματα, κίνηση με μουσική οι νεαροί συμμετέχοντες σχηματίζουν μια εικόνα της θρυλικής σχολής «Bauhaus» ενώ ταυτόχρονα δοκιμάζουν οι ίδιοι το συνδυασμό κίνηση-μουσική.

(Επισυνάπτουμε και φωτο και βίντεο από το προηγούμενο εργαστήριο για νέους 11-14 χρονών που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο)

Το εργαστήριο διευθύνει η ιστορικός και κριτικός χορού Νατάσα Χασιώτη.

Η Νατάσα Χασιώτη εργάζεται ως Κριτικός/Ιστορικός Χορού από το 1992. Έχει συνεργαστεί με πολλά έντυπα, ως αρθρογράφος και κριτικός χορού, θεάτρου, τηλεόρασης (Tο Βήμα, Ημερησία, Athens News, Dance Theatre Journal, Tanz κλπ.) Έχει εργαστεί στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο (Εν Λευκώ, Seven X, ΝΕΤ), έχει μεταφράσει έντεκα βιβλία, ενώ το ντοκιμαντέρ της για το Σύγχρονο Χορό στην Ελλάδα βρίσκεται στην New York Public Libary. Έχει εκδώσει δύο βιβλία, το Μεγάλοι Χορογράφοι-Συνεντεύξεις και την graphic novel The Wedding. Διδάσκει Ιστορία/Κοινωνιολογία Χορού και αρχαίο δράμα από το 1993, και στην Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης από το 2000. Έχει δώσει διαλέξεις και διευθύνει σεμινάρια και εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόσφατα στο Κassel το εργαστήριο Dance History Lectures and performance.

Ο ΛΕΥΚΟΣ ΚΥΒΟΣ

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019, 11:00 – 13:00

Εργαστήριο για παιδιά και εφήβους από 10 – 14 χρονών.

Χώρος: Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου

Γλωσσικό επίπεδο στα Γερμανικά: Β1

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 05/02

Ε-Mail: Nikoletta.Stathopoulou@Athen.goethe.org
Αριθμός συμμετεχόντων: 15

Το Μπάουχαους εκπροσωπούσε πάντα μια μινιμαλιστική, χωρίς διακοσμητικά στοιχεία και λιτή διαμόρφωση που προσανατολίζεται σε βασικά γεωμετρικά σχήματα. Η λειτουργικότητα, η παραγωγή και το υλικό βρίσκονταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.  Αλλά και οι διάσημοι Δάσκαλοι όπως ο Γκέοργκ Μούχε, ο Βάλτερ Γκρόπιους και ο Λούντβιχ Μις βαν ντερ Ρόε δημιούργησαν σπίτια τα οποία μοιάζουν με λευκούς κύβους.

Το εργαστήριο πραγματεύεται την έντονη ενασχόληση με τα βασικά γεωμετρικά σχήματα και το χαρτί ως υλικό και βασίζεται στο προπαρασκευαστικό μάθημα “Vorkurs”.  Οι μικροί συμμετέχοντες/ συμμετέχουσες εξερευνούν το υλικό και ασχολούνται εντατικά αλλά με παιγνιώδη τρόπο με την υφή του υλικού και τις δυνατότητες της δημιουργίας και διαμόρφωσης του καθώς και με τα κύρια γεωμετρικά σχήματα ως βάση. Από φύλλα χειροτεχνίας και απλά υλικά κατασκευάζουν οι συμμετέχοντες/ συμμετέχουσες τους δικούς τους κύβους από χαρτί. Σε μικρές ομάδες σχεδιάζουν και δημιουργούν από τους κατασκευασμένους κύβους, τα ορθογώνια παραλληλόγραμμα και τις πυραμίδες τα δικά τους γλυπτά και τα ελεύθερα αρχιτεκτονικά έργα. Δεν είναι απαραίτητες προϋπάρχουσες σχετικές γνώσεις, ο καθένας μπορεί να συμμετέχει και να γίνει ένας μικρός σπουδαστής του Μπάουχαους.

Το εργαστήριο το διευθύνουν η διαμεσολαβήτρια τέχνης Silke Wittig και η καθηγήτρια γερμανικών Ευρύκλεια Σιακαγιάννη.

ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ – Ο ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019, 11:00 – 13:00

Εργαστήριο για παιδιά και εφήβους από 12 – 16 χρονών

Χώρος: Βιβλιοθηκη

Γλωσσικό επίπεδο στα Γερμανικά: Β1

 

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 05/02

στο E-Mail: Nikoletta.Stathopoulou@Athen.goethe.org
Αριθμός συμμετεχόντων: 15

Ένα εργαστήριο γεμάτο χρώματα, ένα παιχνίδι του φωτός και της σκιάς, τρελές μορφές και φανταστικές φιγούρες οι οποίες γεννιούνται μέσα από το φως και την κίνηση.

Τι σχέση έχει όλο αυτό με το Μπάουχαους;

Στην αρχή της εκπαίδευσης στο Μπάουχαους όλοι οι σπουδαστές/ σπουδάστριες παρακολουθούσαν ένα εξάμηνο προπαρασκευαστικό μάθημα “Vorkurs” το οποίο μετέδιδε με παιδαγωγικά νέο και πειραματικό τρόπο τόσο την επεξεργασία υλικών όσο και βασικές αρχές δημιουργίας. Oι σπουδαστές/ σπουδάστριες ανέπτυσσαν χωρoταξικές δομές στις οποίες η συσχέτιση του υλικού, της κατασκευής, της λειτουργικότητας και της παραγωγής βρίσκονταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Το 1928 ο Γιόζεφ Άλμπερς έγινε ο επίσημος διευθυντής του προπαρασκευαστικού μαθήματος “Vorkurs”. Παρότρυνε τους σπουδαστές/ σπουδάστριες να ερευνούν με απλά εργαλεία τις ιδιότητες διαφόρων υλικών όπως μέταλλο, γυαλί, ξύλο και χαρτί και εστίαζε ιδιαίτερα στην παρουσίαση και επίδραση του φωτός, της σκιάς και της οπτικής γωνίας.

Με πρότυπο της ασκήσεις υλικών και έρευνες πάνω στο φως και τη σκιά του προπαρασκευαστικού μαθήματος “Vorkurs” υπό την επίβλεψη του Γιόζεφ Άλμπερς δημιουργούν οι μικροί συμμετέχοντες/ συμμετέχουσες του εργαστηρίου πολύχρωμα και γεμάτα φαντασία γλυπτά από διαφορετικά υλικά και τα βάζουν να αλληλεπιδράσουν σε ένα παιχνίδι του φωτός με τη σκιά. Σκοπός δεν είναι να δημιουργηθούν τέλεια μεμονωμένα γλυπτά, αλλά να συνδεθούν μεταξύ τους σε ένα κοινό έργο τέχνης που δρα μέσα στο φως.  Δεν είναι απαραίτητες προϋπάρχουσες σχετικές γνώσεις, ο καθένας μπορεί να συμμετέχει και να γίνει ένας μικρός σπουδαστής του Μπάουχαους.

Το εργαστήριο διευθύνουν η διαμεσολαβήτρια τέχνης Silke Wittig και η καθηγήτρια γερμανικών Ευρύκλεια Σιακαγιάννη. 

 

—————————————————————————–

Με την παράκληση της αναφοράς

Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό

Βίκυ Τραχανή, Τηλ. 210 3661043, vicky.trachani@athen.goethe.org

www.goethe.de/athen

You may also like...