AthensCon 2017

Τι κοινό έχουν ο Σούπερμαν, ο Σπάιντερμαν, ο Αστερίξ κι ο Οβελίξ αλλά και ο Darth Vader; Εκτός του ότι όλοι έχουν γίνει ταινίες και αποτελούν ήρωες σε κόμικς, ένωσαν τις δυνάμεις τους, όχι σε κάποιο μακρινό γαλαξία αλλά στο διήμερο φεστιβάλ «AthensCon 2017» που πραγματοποιήθηκε στις 2/12-3/12 στο κλειστό γήπεδο του Παλαιού Φαλήρου (Ταε κβο Ντο).

Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα για μικρούς και μεγάλους, στην πραγματικότητα χωρίς να τίθεται το παραμικρό όριο ηλικίας, καθώς αυτό που συνέδεε όλους ήταν η αγάπη για τα κόμικς και γενικότερα την ποπ κουλτούρα.

Απεριόριστη γκάμα επιλογών για τους λάτρεις των κόμικς, καταξιωμένοι σκιτσογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, video games, επιτραπέζια παιχνίδια, «δωμάτια απόδρασης», καθώς επίσης κι ομιλίες και εργαστήρια, συνέθεταν το σκηνικό που στήθηκε για δύο μέρες στο γήπεδο του Ταε κβο Ντο. Ασφαλώς, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από ένα τέτοιο φεστιβάλ οι Cosplayers, οι επισκέπτες δηλαδή που είχαν φορέσει το κοστούμι τους ενσαρκώνοντας τους αγαπημένους τους χαρακτήρες.

Οι Cosplayers κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα βλέμματα όσων βρίσκονταν στον χώρο, δίνοντας το δικό τους στίγμα σε αυτή τη «γιορτή» αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι των εκδηλώσεων. Μάλιστα οι διοργανωτές είχαν εξασφαλίσει να υπάρχει στο στάδιο ειδικός χώρος ώστε να μπορούν να αλλάζουν με την άνεσή τους.

Μινιατούρες από υπερ-ήρωες, ρετρό υπολογιστές, ηλεκτρονικά παιχνίδια με κερματοδέκτη (arcade machines), σκίτσα κι αφίσες, κοσμούσαν το χώρο και τα διάφορα περίπτερα που είχαν εγκατασταθεί.
Για το «AthensCon» μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ανδρέας Πεφάνης, ένας από τους βασικούς διοργανωτές του, τονίζοντας ότι «ναι μεν ο πυρήνας των διοργανωτών είναι πολύ μικρός, ωστόσο έχουμε τη μεγάλη βοήθεια των συνεργαζόμενων εταιρειών αλλά και την πολύτιμη βοήθεια των 129, για φέτος, εθελοντών μας».

«Κάθε χρόνο ο αριθμός των επισκεπτών μας αυξάνεται κι όλο αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι κάθε φορά βάζουμε ένα μικρό λιθαράκι για να μαθευτεί αυτή η εκδήλωση κι ιδιαίτερα ο Πέτρος Πολυχρονίδης που είναι συνδιοργανωτής μας», υπογράμμισε ο κ. Πεφάνης.

Ο Ηλίας Κυριαζής, ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες δημιουργούς κόμικς, συμμετείχε με τη σειρά του στο φεστιβάλ, επισημαίνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως «τέτοιου είδους εκδηλώσεις βοηθάνε και την αγορά να κινείται, τους νέους δημιουργούς να έχουν κάπου να δείξουν τη δουλειά τους και τους δίνουν την ευκαιρία να έχουν κι ένα στόχο ώστε να δουλέψουν ένα κόμικς γνωρίζοντας ότι θα το παρουσιάσουν κάπου συγκεκριμένα».

Όσον αφορά στους όλο και περισσότερους θαυμαστές που αποκτούν τα κόμικς και η ποπ κουλτούρα, ο κ. Κυριαζής υποστηρίζει ότι «πράγματι κάποια είδη έχουν έρθει πιο κοντά στο ευρύ κοινό, κάποιες θεματολογίες, κάποια πράγματα που είναι πιο κοντά στην επιστημονική φαντασία, στη φαντασία γενικότερα, και που παλαιότερα ασχολούνταν μαζί τους οι φαν τους μόνο, τώρα πια είναι ταινίες υπερπαραγωγές, σειρές που τις βλέπει όλος ο κόσμος». Πηγή δικής του έμπνευσης αποτελεί η τεχνολογία κι η καθημερινή ζωή καθώς και η σχέση αλληλοεπίδρασης που δημιουργείται ανάμεσά τους.

Η Ελεάννα Μαυροφρύδη, μια από τις νεότερες σκιτσογράφους, τονίζει από την πλευρά της ότι «η διοργάνωση του Athens Con κάθε χρόνο πάει καλύτερα, γίνεται ομορφότερη και όλο και περισσότερος κόσμος μαθαίνει γι’ αυτήν. Είναι μία γιορτή γύρω από την ποπ κουλτούρα τα κόμικς και γενικά πράγματα που ενώνουν πιο περιθωριακούς ανθρώπους».

Την όλο και μεγαλύτερη προσέλευση κι αύξηση του κοινού που ενδιαφέρεται για τα graphic novels υπογραμμίζει με την σειρά του και ο Κώστας Φραγκιαδάκης, που εκδίδει κόμικς από το 1995. «Τα κόμικς έχουν αποκτήσει πολύ περισσότερους “ακολούθους” τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε για κόσμο που του αρέσει γενικά η ποπ κουλτούρα, όχι μόνο τα κόμικς, αλλά και τα video games και οι σειρές και σε αυτό έχει συμβάλει πάρα πολύ το γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως κινηματογραφικά υπερπαραγωγές ταινιών με υπερ-ήρωες, διαδίδοντας πάρα πολύ τον κόσμο των υπερ- ηρώων και των κόμικς στους νέους».

Κοινή παραδοχή εθελοντών κι επισκεπτών του «AthensCon» ήταν πως πρόκειται για μία πολύ προσεγμένη διοργάνωση, με πλούσιο περιεχόμενο που δίνει τη δυνατότητα σε παλιούς και νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν το έργο τους θέτοντας γερές βάσεις για την περαιτέρω εξέλιξη και διάδοση αυτού του είδους.

Ακόμη κι αν κάποιος δεν ασχολείται ούτε με κόμικς, ούτε με video games, ακόμη κι αν δεν αποτελεί ακόλουθο και θαυμαστή της ποπ κουλτούρας, όταν έρθει σε επαφή και επισκεφθεί το συγκεκριμένο φεστιβάλ, ίσως αλλάξει γνώμη…

You may also like...