Η φετινή 10η επετειακή διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων, Athens Video Art Festival, σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε μία σειρά προβολών μεταξύ των οποίων και το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Codebreaker. Οι Clare Beavan και Nic Stacey, σκηνοθέτες της ταινίας, αποτυπώνουν τη ζωή του Alan Turing ως μνεία στην βοήθειά του να σωθούν δύο εκατομμύρια ζωές στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνολική του προσφορά στον ψηφιακό κόσμο
Η σημασία της ζωής του και κατ’ επέκταση της θέασης του ντοκιμαντέρ αισθητοποιείται μέσα από τα λόγια του υπεύθυνου παραγωγής, Patrick Sammon: «Ο Alan Turing ήταν μία εξαιρετική ιδιοφυΐα. Είναι σημαντικό να μάθουν για τη ζωή του και να εκτιμήσουν τη συνεισφορά του στον κόσμο μας όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι». Για να κατανοήσουμε, όμως, την ευρηματικότητα και την ευφυΐα του καλό θα ήταν να θυμηθούμε μία δική του φράση: «Μπορούμε να δούμε μόνο μία κοντινή απόσταση μπροστά μας, αλλά μέσα σε αυτή μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα».
Σε μια πρώτη γνωριμία με τον «πατέρα της επιστήμης των υπολογιστών», Alan Matheson Turing (23 Ιουνίου 1912 – 7 Ιουνίου 1954) κάνουμε μια μικρή αναδρομή στη ζωή του Βρετανού μαθηματικού, καθηγητή της λογικής και κρυπτογράφου. Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματά του πραγματοποιήθηκε το 1950 όταν πρότεινε τη λεγόμενη «δοκιμή Turing» ώστε να διαπιστωθεί πειραματικά εάν μία μηχανή έχει αυθεντικές γνωστικές λειτουργίες και την ικανότητα να σκεφτεί.
Η συμβολή του ήταν μεγάλη κατά τη διάρκεια και τη λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, αρχικά με τη συμμετοχή του στην αποκρυπτογράφηση των γερμανικών στρατιωτικών κωδικών και έπειτα με το σχεδιασμό ενός από τους πρώτους ηλεκτρονικούς προγραμματίσιμους ψηφιακούς υπολογιστές στο Εθνικό Φυσικό Εργαστήριο.
Η επιστημονική πορεία του Turing έλαβε τέλος το 1952, όταν κατηγορήθηκε για προσβολή της δημοσίας αιδούς, που βάραινε τους ομοφυλόφιλους τη δεκαετία του 1950 στη Μεγάλη Βρετανία. Υποστηρίζεται ως ο λόγος που τον οδήγησε να αυτοκτονήσει το 1954 με δηλητηριασμένο μήλο από κυάνιο. Φημολογείται μάλιστα ότι το σήμα της Apple δημιουργήθηκε προς τιμήν του.
Η διαχρονικότητα της αξίας της επιστημονικής δραστηριότητας του Alan Turing επιβεβαιώνεται το 1966, όταν η ύψιστη επιστημονική διάκριση στον χώρο της πληροφορικής αποδόθηκε για πρώτη φορά με το βραβείο Turing και συνεχίζεται μέχρι σήμερα από το Athens Video Art Festival 2014.