Athens Science Festival 2016

imerisia_LARGE_t_1061_44447513_type13031 (1)Το μοναδικό Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival επιστρέφει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για τρίτη χρονιά από τις 5 έως τις 10 Απριλίου, με θέμα: «Εξελισσόμαστε με την επιστήμη». Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε πέρσι (με 33.000 επισκέπτες εκ των οποίων 13.000 μαθητές), συνεχίζει το στόχο του, που δεν είναι άλλος από τη διάχυση της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Καινοτομίας αλλά και την ανάδειξη της σχέσης Επιστήμης και Τέχνης στο ευρύ κοινό. Αντίστοιχα φεστιβάλ οργανώθηκαν τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης (1st Thessaloniki Science Festival) όσο και πρόσφατα στη Λεμεσό (1st Mediterranean Science Festival) προσελκύοντας κάθε φορά τοκοινό με αμείωτο ενδιαφέρον.
Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ποικίλες, πρωτοπόρες και ελκυστικές εκδηλώσεις διατηρώντας αναλλοίωτο τον επιστημονικό του χαρακτήρα και απευθύνεται σε κάθε ηλικία. Επιστημονικά διαδραστικά δρώμενα, όπως πειράματα και εργαστήρια, συζητήσεις (debates), θεατρικές παραστάσεις, σεμινάρια (workshops), εκθέσεις, ομιλίες κ.ά., θα λάβουν χώρα, ενώ κορυφαίοι επιστήμονες θα δώσουν απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα. Το Athens Science Festival 2016 θα ανοίξει με την ομιλία του ο Διευθυντής του Τμήματος Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ της Λειψίας στη Γερμανία Σβάντε Πάαμπο.
Ο πρώτος επιστήμονας που κατάφερε να αποκωδικοποιήσει ολόκληρο το γονιδίωμα των Νεάντερταλ θα μοιραστεί με το κοινό τις ανακαλύψεις του, που εδώ και τρεις δεκαετίες ρίχνουν φως στο μονοπάτι της εξέλιξης που οδήγησε στους σημερινούς ανθρώπους και θα απαντήσει στην ερώτηση τι μπορούμε να μάθουμε από το DNA του κοντινότερου συγγενή του ανθρώπου και γιατί ο άνθρωπος, και όχι κάποια άλλη μορφή ζωής, κυρίευσε τον κόσμο. Θα ακολουθήσει ο Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), συνεφευρέτης του “Υπολογιστή των Εκατό Δολαρίων” και επικεφαλής της υλοποίησης της ιδέας “Ένας Φορητός Υπολογιστής Ανά Παιδί”, Μιχάλης Μπλέτσας. Με την ομιλία του «Ιντερνέτ για όλους:
Προωθώντας τη συνδεσιμότητα» θα μοιραστεί το όραμά του, να κάνει στην πράξη το Διαδίκτυο, ανθρώπινο δικαίωμα. Την Πέμπτη στις 7 Απριλίου ο συγγραφέας και νευροεπιστήμονας Giovanni Frazzetto, στην ομιλία του «Η απρόβλεπτη ελαφρότητα των συναισθημάτων», θα μας ξεναγήσει στα μονοπάτια της νευροεπιστήμης των συναισθημάτων και θα απαντήσει στο ερώτημα αν οι διάφορες διαδικασίες/εγχειρήματα μέσα από την τέχνη έως την φιλοσοφία, και από τη σάρωση του εγκεφάλου μέχρι τα πειράματα σε ποντίκια, είναι ικανά να μας οδηγήσουν στην «ποθητή» αυτογνωσία.
Το Σάββατο στις 9 Απριλίου ο νευροεπιστήμονας, καθηγητής στο τμήμα μηχανικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Δρ. Ντάνιελ Γουόλπερτ, στην ομιλία του με τίτλο «Γιατί υπάρχει ο εγκέφαλος;», θα ξεναγήσει το κοινό του Athens Science Festival στην πολυπλοκότητα που συνοδεύει την κάθε φαινομενικά φυσική και αβίαστη κίνηση μας και θα αποκαλύψει γιατί δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να φτιάξουμε μηχανές που να εκτελούν εξίσου επιδέξιες κινήσεις.
Το φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους και άλλοι σημαντικοί επιστήμονες που έχει αναδείξει η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως οι: Lord Winston (Imperial College London), Jonh Ellis (King’s College London and CERN), Α. Βουρλίδας, Αστροφυσικός, Johns Hopkins, E. Tσεσμελής, CERN, καθώς και οι: Θεοδόσης Τάσιος, Νίκος Λυγερός, Γιώργος Χρούσος, Γ. Ταβερναράκης, Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου, κ.α.
Το φεστιβάλ συνδιοργανώνουν ο εκπαιδευτικός οργανισμός “Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo”, το Βρετανικό Συμβούλιο, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας “INNOVATHENS”, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με πλειάδα ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.

You may also like...