Athens Photo Festival 2015

athens-photo-festival-650x325Tο πρόγραμμα εκθέσεων του Athens Photo Festival 2015 συνεχίζεται στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Οδού Πειραιώς) και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 31 Ιουλίου. Mε νέες ιδέες και προσανατολισμό στη σύγχρονη φωτογραφία, το κεντρικό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνει 32 εκθέσεις φωτογραφίας με τη συμμετοχή 76 καλλιτεχνών από 37 χώρες, διασταυρώνοντας περισσότερα από 600 φωτογραφικά έργα, οπτικοακουστικό υλικό, φωτογραφικές εκδόσεις και θεωρητικά κείμενα.
Μουσείο Μπενάκη Κτήριο Οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 118 54 Aθήνα
Πέμπτη & Κυριακή 10:00-18:00,
Παρασκευή & Σάββατο 10:00-22:00
Reframe Memory
76 καλλιτέχνες από 37 χώρες
Μουσείο Μπενάκη | έως 31 Ιουλίου, 2015
Με σημείο εκκίνησης την πολιτική και κοινωνική συγκυρία στην Ευρώπη, το κεντρικό πρόγραμμα του Athens Photo Festival 2015 με τίτλο Reframe Memory (αναμορφοποίηση μνήμης), αποπειράται μια κριτική θεώρηση του παρελθόντος όπως σχετίζεται με το παρόν, ή και το διαμορφώνει, αναδεικνύοντας ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών που πριμοδοτούν νέες συνυφάνσεις του εικονιστικού και του νοηματικού και οδηγούν σε πιο δυναμικές προσεγγίσεις του παρελθόντος.
Memory Lab
Photography Challenges History
Μουσείο Μπενάκη | έως 31 Ιουλίου, 2015
H έκθεση Memory Lab διερευνά το ρόλο της σύγχρονης φωτογραφίας στην αποτύπωση και αναδόμηση του ιστορικού παρελθόντος, με αναφορές στις ευρωπαϊκές εμπειρίες των πολέμων, της κλιμάκωσης της βίας και του ολοκληρωτισμού που στιγμάτησαν την ιστορία του περασμένου αιώνα. Η έκθεση ενσωματώνει μια σειρά σύγχρονων έργων και προσεγγίσεων που αποδεσμεύονται από τα στενά όρια της ρεαλιστικής αποτύπωσης και συμπλέκονται με τη μυθοπλασία και με μεγάλης εμβέλειας αναπαραστάσεις.
Recorded Memories
Europe. Southeast.
Μουσείο Μπενάκη | έως 31 Ιουλίου, 2015
Η έκθεση Recorded Memories – Europe. Southeast παρουσιάζει τα έργα είκοσι τριών καλλιτεχνών από έντεκα χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι πραγματεύονται ερωτήματα που αφορούν τη συλλογική μνήμη, τους τόπους μνήμης, τις διαφορετικές κουλτούρες της μνήμης, καθώς και τον ρόλο της εικόνας στις διαδικασίες αυτές. Το αποτέλεσμα της αναζήτησης αυτής είναι μια πολύ ξεχωριστή συλλογή έργων (φωτογραφίες, βίντεο και εγκαταστάσεις), που φέρνουν τον θεατή αντιμέτωπο με διαφορετικές απόψεις, προσεγγίσεις και εκτιμήσεις. Μία έκθεση των Ινστιτούτων Goethe της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας του Braunschweig και το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας
Photobook Exhibition
Celebrating the growth of the photobook within photographic practice
Μουσείο Μπενάκη | έως 31 Ιουλίου, 2015
Για πρώτη φορά παρουσιάζεται μία παράλληλη έκθεση αφιερωμένη στο φωτογραφικό βιβλίο, η οποία επικεντρώνεται στην παρουσίαση βιβλίων από καλλιτέχνες (self published) και διεθνείς εκδοτικούς οίκους, βιβλία περιορισμένου αριθμού αντιτύπων, zines και DIY έντυπα σε σχέση με τη φωτογραφία. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται περισσότερα από 370 βιβλία, τα οποία επιλέχθηκαν ανάμεσα από 800 προτάσεις απ’ όλο τον κόσμο.
Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2015
Μουσείο Μπενάκη | έως 31 Ιουλίου, 2015
Η έκθεση Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι από το 1987 επιχειρεί να συμβάλλει εποικοδομητικά στην προσπάθεια των νέων καλλιτεχνών για πρόσβαση στον εικαστικό χώρο και να αναδείξει την τρέχουσα φωτογραφική παραγωγή των νέων Ελλήνων δημιουργών. Οι φωτογραφικές εργασίες που παρουσιάζονται επιλέχτηκαν μέσα από ένα σύνολο 760 προτάσεων. Ετερόκλητα στοιχεία και πολλαπλές προσεγγίσεις διασταυρώνονται, αντανακλώντας τη «δροσιά» της νέας οπτικής.

You may also like...