Arc For Dance Festival 2016

thumbnail (1)Η Danc.c.e Unitiva είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει τη διεξαγωγή του 8ου διεθνούς Festival Σύγχρονου Χορού ARC FOR DANCE FESTIVAL στις 27, 28 & 29 Μαΐου 2016, στο Σύγχρονο Θέατρο Αθηνών, στο Γκάζι.
Το ARC FOR DANCE FESTIVAL παρουσιάζει κάθε χρόνο μέσα από μια ξεχωριστή θεματική προσέγγιση, έργα των πιο υποσχόμενων νέων χορογράφων αλλά και έμπειρων δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με διεθνή παρουσία.
Φέτος υπό τον τίτλο ‘Mosaic’ το festival διαμορφώνει ένα πολυπολιτισμικό πρόγραμμα προβάλλοντας τις έντονα διαφορετικές επιρροές των χορογράφων και την ξεχωριστή́ κινητική́ τους απόδοση υπό τη σκέπη μιας κοινής γλώσσας, αυτής του σύγχρονου χορού.
Η διοργάνωση του φεστιβάλ, από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία DAN.C.CE Unitiva υποστηρίζεται από το κέντρο χορού Dance Cultural Centre και το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο σύγχρονου χορού Aerowaves.
Στις 27, 28 και 29 Μαΐου 2016, το Σύγχρονο Θέατρο θα μεταμορφωθεί σε ένα πολύχρωμο Μωσαϊκό χορού με έργα από την Ελλάδα, την Τσεχία, την Γερμανία, την Ολλανδία, την Μ. Βρετανία και την Δανία. Έργα που φιλοδοξούν να μεταφέρουν το πνεύμα της εποχής που βιώνουμε : Oι διαφορετικές επιρροές και προσεγγίσεις δεν αποκλείουν, αντιθέτως ενισχύουν ένα κοινό όραμα!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ARC FOR DANCE FESTIVAL 2016
Ο βασικός κορμός των παραστάσεων απαρτίζεται από τρία μέρη: τις παραστάσεις που επιλέχθηκαν από το ευρωπαϊκό δίκτυο Aerowaves, τις ανεξάρτητες χορογραφικές Ελληνικές παραγωγές και τους νέους χορογράφους.
Κάθε χρόνο οι Έλληνες δημιουργοί έχουν το πρωταρχικό ρόλο στο festival ενώ ταυτόχρονα συνυπάρχουν σε μια κοινή πλατφόρμα με ξένους καλλιτέχνες , διαμορφώνοντας έτσι ένα ετερόκλητο αλλα και πολυπολιτισμικό 3ήμερο σύγχρονου χορού.
Φέτος το festival φιλοξενεί το έργο Collective loss of Memory, μια χορογραφία της ομάδας RootLessRoot/ Λίντα Καπετανέα & Jozef Frucek σε συνεργασία με την Τσέχικη ομάδα χορού DOT 504. Μια χορογραφία που έχει αποσπάσει βραβείο καλύτερου έργου και βραβείο κοινού στην μεγαλύτερη πλατφόρμα χορού στην Τσεχία και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Η Τζένη Αργυρίου φέρνει ξανά στην σκηνή τρεις αξιόλογους και έμπειρους ερμηνευτές όπως την Σταυρούλα Σιάμου , τον Ερμή Μαλκότση και την Μαριάννα Καβαλλιεράτου. Λέξεις κλειδιά όπως Ήχος, Τροχιές, Όργανα , Άνθρωποι, Απόσταση, Συνωστισμός, Συγχρονισμός, Σιωπή καθορίζουν τον καμβά νέα της δουλειάς ‘SOMATA 3’.

Η χορεύτρια Μάρθα Πασακοπούλου πρωταγωνιστεί στο έργο Τhe Wishing Well της χορογράφου Eva Recacha απο την Μ. Βρετανία και ξανά-θυμίζει την δροσιά ενός παιδιού που ονειρεύεται, ελπίζει, προσεύχεται και σταδιακά ενηλικιώνεται μέσα από ένα τελετουργικό χορευτικό ταξίδι!

Τρεις νέοι χορογράφοι, η Αναστασία Μπρουζιώτη, ο Στέφανος Μπίζας και η Μαργαρίτα Τρίκκα, με πολύ δραστήρια παρουσία στον χώρο του σύγχρονου χορού παρουσιάζουν 3 διαφορετικά ως προς την κινητική τους προσέγγιση ντουέτα.

Στηρίζοντας την δημιουργική διαδικασία, το festival δίνει βήμα σε νέους καλλιτέχνες: Μετά από το ετήσιο χορογραφικό σεμινάριο με την Πατρίσια Απέργη νέοι δημιουργοί επιλέγονται να παρουσιάσουν δείγμα της δουλειάς τους με χορογραφίες διάρκειας έως 10’.

Επιλογές του ευρωπαϊκού δικτύου AEROWAVES (τα έργα επιλέχθηκαν ανάμεσα στα 20 καλύτερα από όλη την Ευρώπη):

Το ΒΟΚΚΟ από την Ολλανδία είναι μια δυναμική και εκρηκτική παράσταση επηρεασμένη από την ασιατική κουλτούρα και τα video animation. Από την Γερμανία, το έργο LARA με την γοητευτική Mirjam Sögner, ένα σόλο «παγιδευμένο» στον ψηφιακό κόσμο. Το Idiot-Syncracy από την Μεγάλη Βρετανία, ένα ντουέτο που παρόλο τον μινιμαλισμό του, είναι ένα έργο αυθεντικό, γεμάτο φαντασία και χιούμορ.

Aerowaves Across Europe

Το Aerowaves το μεγαλύτερο ευρωπαικό δίκτυο σύχρονου χορού δημιουργήθηκε το 1996, και απαρτίζεται μόνο από μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαγγελματίες του χώρου αλλά και μεγάλα Dance Houses όπως το Maison De la Danse στην Λυών, το Mercat de Les Flors στην Βαρκελώνη, το BORA BORA στην Δανία, το Φεστιβάλ Καλαμάτας, το TANEC Theatre στην Πράγα κ.α

Το δίκτυο συγκεντρώνει ειδικούς από 35 χώρες για να δουν, να επιλέξουν και να προωθήσουν έργα νέων χορογράφων. Στο ξεκίνημα του έδινε ευκαιρίες στους επιλεγμένους καλλιτέχνες να παρουσιάζουν τα έργα τους στο θέατρο The Place στο Λονδίνο, αλλά στην πορεία οδηγήθηκε σε μια σταθερή αύξηση του αριθμού των παρουσιάσεων σε ολόκληρη την ήπειρο. Πλέον πάνω από 500 καλλιτέχνες κάθε χρόνο στέλνουν έργα τους με προθεσμία ως τις 15 Σεπτέμβρη εκ των οποίων 20 επιλέγονται με τη συναίνεση των μελών του.

Η διοργανώτρια εταιρεία Dan.c.ce Unitiva είναι επίσης μέλος στο δίκτυο Aerowaves.

Ο στόχος της δικτύωσης είναι να στηρίζει την εξέλιξη της σύγχρονης δημιουργίας μέσα από την κινητικότητα και την ανταλλαγή καλλιτεχνών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

You may also like...