Apropos Documenta στο Ινστιτούτο Γκαίτε

32APROPOS DOCUMENTA

Ένα πρόγραμμα του Goethe-Institut Athen με αφορμή τη documenta 14
H documenta 14 πραγματοποιείται από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2017 και στην Αθήνα. Αυτήν τη φορά η documenta θέλει «να μάθει από την Αθήνα».

Γνωρίζει όμως η Αθήνα την documenta;

Τί είναι η documenta; Έκθεση; Καλλιτεχνικό γεγονός; Πολιτιστικός καθορισμός στίγματος του εκάστοτε παρόντος με πολιτική διάσταση; Μια ιδέα που αποδίδεται ξανά και ξανά εκ νέου;

Από κοινού με τους Αθηναίους επιθυμούμε να προσεγγίσουμε τον πολιτιστικό θεσμό «documenta» και την 60χρονη ιστορία του. Πώς και γιατί έκανε την εμφάνισή του στον κόσμο; Πώς εξελίχθηκε μέχρι σήμερα; Ποιες μορφές Τέχνης και προβολής της Τέχνης έχει παρουσιάσει; Πώς αντέδρασε στην εκάστοτε επικαιρότητα και ποιο ρόλο έπαιξε σ’ αυτήν;

Δεν είναι πιστή αναπαράσταση των χρονικών της documenta αυτό που προτείνουμε, ούτε απλά «τσιτάτα». Ένα δυναμικό χώρο σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε όπου ν’ αντανακλάται και να ηχεί ακόμα κι ό,τι δεν έχει παρουσιαστεί, ακόμα και η έμπνευση που δίνει η Αθήνα ή αυτό που μπορεί ν’ αποτελέσει έμπνευση για την Αθήνα, για κοινό και δημιουργούς. Το Χτες και το Σήμερα – είτε πολιτιστικό είτε κοινωνικοπολιτικό – σε Ελλάδα και Γερμανία θα παίξει βασικό ρόλο.

Έτσι διαμορφώνουμε το Ινστιτούτο σε «θεματικό χώρο» όπου εικόνες, φιλμ, ήχος, λόγος θα δίνουν στους επισκέπτες – μικρούς και μεγάλους – τη δυνατότητα να βιώσουν τα 60 μέχρι τώρα χρόνια της documenta (documenta I – XIII, 1955-2012).

Το φουαγιέ του Ινστιτούτου θα φιλοξενεί υλικό από το αρχείο της documenta – φωτογραφίες, βιντεοντοκουμέντα, καταλόγους, δημοσιεύματα τύπου, εκδόσεις κ.ά. – το οποίο και θα εμπλουτίζεται σταδιακά.
Με την ευγενική υποστήριξη του Αρχείου της documenta

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν ομιλίες, συζητήσεις, workshops, κινηματογράφο (μεγάλα και μικρά αφιερώματα) και θα πραγματοποιούνται, όπως πάντα επιδιώκουμε, με τη συνεργασία καλλιτεχνών και φορέων και από τις δυο χώρες.

Η έναρξη του προγράμματος «apropos documenta» πραγματοποιείται το Σάββατο 22 Οκτωβρίου μ’ έναν μαραθώνιο εκδηλώσεων σε όλο το Ινστιτούτο, από το πρωί του Σαββάτου μέχρι το χάραμα της Κυριακής:
Apropos documenta – Μια μέρα, Μια νύχτα
και Οpen Ηouse για το Ινστιτούτο Goethe:

Προβολές βίντεο για τα 60 χρόνια documenta και ταινίες μικρού μήκους από τη documenta Ι και για την documenta ΙΙ θα παίζονται στη Βιβλιοθήκη, στο κάτω φουαγιέ, στην αίθουσα των εκδηλώσεων, αλλά και στον 2ο όροφο μέχρι αργά το βράδυ.
Ένα παιδαγωγικό πρόγραμμα για γονείς και παιδιά θα πραγματοποιηθεί σε διάφορους χώρους του Ινστιτούτου.
Την εναρκτήρια ομιλία θα δώσει ο ιστορικός τέχνης και συν-διευθυντής της documenta IX Ντένης Ζαχαρόπουλος, για live music performances θα φροντίσουν οι Πάνος Αλεξιάδης και Γιώργος Αξιώτης, τη ζωντανή μουσική συνοδεία δυο βωβών ταινιών (του αριστουργήματος «Θωρηκτό Ποτέμκιν» και της μικρού μήκους ρώσικης animation «Η μικρή βίδα») έχουν αναλάβει οι acte vide (Δανάη Στεφάνου και Γιάννης Κοτσώνης).
Το πρόγραμμα θα κλείσει ο DJ Jimmy Hacka.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

11:00 – 19:30 (Loop)
Βίντεο τεκμηρίωσης:
Guided-Tours documenta 1-13 (στα Αγγλικά)
Βιβλιοθήκη

Οι «Guided Tours/Ξεναγήσεις» προσφέρουν μια επισκόπηση των documenta 1-13. Η αναδρομή στην κάθε έκθεση γίνεται με εικόνα, κείμενο και ήχο μέσα από μια αντιπροσωπευτική επιλογή καλλιτεχνών. Η ταινία κυκλοφόρησε σε CD-ROM και παρουσιάστηκε το 1997 κατά τη διάρκεια της documenta 10 στο εμπορικό κέντρο του Κάσελ «Kurfürsten Galerie». Αρχικά οι «Ξεναγήσεις» αναφέρονταν στις documenta 1-9, συμπληρώθηκαν όμως τα επόμενα χρόνια με την παρουσίαση των εκθέσεων 10-13. Το υλικό της ταινίας προέρχεται από το Αρχείο της documenta.
11:00 – 21:30
Videoloops documenta 1 – 11 (στα Γερμανικά με αγγλικούς υπότιτλους)
Κάτω Φουαγιέ

Τα βίντεο για τις documenta 1-11 περιλαμβάνουν κυρίως σύντομα σχόλια σχετικά με τους επιμελητές, τους καλλιτέχνες και τους επισκέπτες κάθε έκθεσης. Δημιουργήθηκαν από το Αρχείο της documenta με αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ της κρατικής τηλεόρασης της Γερμανίας. Στην έκθεση για την 50ή επέτειο της documenta, το 2005 στο Μουσείο Φριντερικιάνουμ, τα βίντεο αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την παρουσίαση και ένταξη της κάθε documenta στην Ιστορία της Τέχνης.

Δημιουργός και κάτοχος δικαιωμάτων των Guided Tours και των Videloloops: Αρχείο της documenta

12:00 – 13:00 & 14:00 – 15:00
„Στα χνάρια της documenta”, ένα πρόγραμμα από την ομάδα Λόγου Παίγνιον για παιδιά και γονείς
Φουαγιέ, Βιβλιοθήκη, Αίθουσα εκδηλώσεων
Το πρόγραμμα είναι δωρεάν με απαραίτητη κράτηση θέσεων στο:info@logoupaignion.com και στα τηλέφωνα: 2105241624 και 6974188933

Το Goethe-Institut μαζί με Έλληνες παιδαγωγούς και καλλιτέχνες οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο αφενός την ψυχαγωγία των παιδιών και των εφήβων και αφετέρου τη δημιουργική επαφή τους με τη σύγχρονη τέχνη.
16:00 – 19:30 (Loop)
Ταινίες μικρού μήκους του Alfred Ehrhardt από τη documenta I (Γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους)

Αίθουσα εκδηλώσεων

O Alfred Ehrhardt (1901-1984), με σπουδές και στο Bauhaus/Dessau, είναι ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς στην ιστορία του γερμανικού καλλιτεχνικού, πρωτοποριακού, πειραματικού φιλμ.

Στη documenta I παρουσιάστηκε με δυο ταινίες του:
«Το παιχνίδι των σπειρών» και «Ernst Barlach I (Ο αγωνιστής)»
Στο πρόγραμμά μας παρουσιάζεται (ίσως για πρώτη φορά στην Ελλάδα;), όχι μόνον με τις προαναφερθείσες, αλλά και με τρεις ακόμα ταινίες: «Ernst Barlach II (Ο νικητής)» και «Τέχνη του Καιρού μας I & II (Ζωγραφική και Γλυπτική στη documenta II)».

Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Alfred Ehrhardt στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Alfred Ehrhardt Stiftung: www.alfred-ehrhardt-stiftung.de

Το παιχνίδι των σπειρών, Δ. Γερμανία 1951, 15´
Η αρχιτεκτονική των θαλάσσιων σαλιγκαριών και των κοχυλιών
Μουσική: Johann Sebastian Bach
Γερμανικό Βραβείο Κινηματογράφου 1952
1ο Βραβείο για την Καλύτερη Κάμερα, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Vancouver 1958

Τρέιλερ:
http://www.alfred-ehrhardt-stiftung.de/index.php?filme&listpage=2
Ernst Barlach I (Ο αγωνιστής), Δ. Γερμανία 1948, 14´
Μουσική: Peter Tschaikowskij
Γερμανικό Βραβείο Κινηματογράφου1950
1ο Βραβείο στην XI. Biennale της Βενετίας 1950
1ο Βραβείο Καλύτερης Καλλιτεχνικής Ταινίας Μικρού Μήκους στο Kelowna International Film Festival Canada 1961

Ernst Barlach II (Ο νικητής), Δ. Γερμανία 1950, 14´
Μουσική: Anton Bruckner
1ο Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας στο International Film Festival São Paulo 1951
1ο Βραβείο Καλύτερης Καλλιτεχνικής Ταινίας Μικρού Μήκους στο Kelowna International Film Festival Canada 1961

Τρέιλερ:
http://www.alfred-ehrhardt-stiftung.de/index.php?filme&listpage=2
«Ο Ernst Barlach βίωσε την κατάσταση του σύγχρονου ανθρώπου, διείσδυσε στα βάθη της και τα εξεικόνισε με την τέχνη του όσο λίγοι δημιουργοί του παρόντος, έτσι που το να δει κανείς το έργο του, να το νιώσει και να το ερμηνεύσει με σεβασμό και δέος αποτελεί για τον σημερινό άνθρωπο αναγκαιότητα, κι ακόμα περισσότερο, υποχρέωσή του απέναντι στον Barlach.»
Alfred Ehrhardt

Το κινηματογραφικό εγχείρημα του Alfred Ehrhardt δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί πριν το 1945, καθώς το 1937 το ναζιστικό καθεστώς στη Γερμανία απαγόρευσε την παρουσίαση του έργου του Γερμανού γλύπτη και συγγραφέα Ernst Barlach (1870-1938). Πολλά από τα έργα του καταστράφηκαν ενώ γύρω στα 400 αφαιρέθηκαν από δημόσιες συλλογές ως «εκφυλισμένη τέχνη».
16:00 – 00:00 (Loop)
Ταινίες μικρού μήκους του Alfred Ehrhardt για τη documenta ΙΙ (Γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους)
2ος όροφος

1960
Τέχνη του Καιρού μας Ι, 13΄ – Γλυπτική στη documenta II
Σκηνοθεσία, Κάμερα: Alfred Ehrhardt
Συνεργάτης μεταξύ άλλων και ο ιδρυτής και πρώτος επιμελητής της documenta Arnold Bode

Τέχνη του Καιρού μας II, 13´ – Ζωγραφική στη documenta II
Σκηνοθεσία, Kamera: Alfred Ehrhardt
Συνεργάτης μεταξύ άλλων και ο ιδρυτής και πρώτος επιμελητής της documenta Arnold Bode

Τρέιλερ:
http://www.alfred-ehrhardt-stiftung.de/index.php?filme

20:00
Ντένης Ζαχαρόπουλος, ιστορικός τέχνης : εναρκτήρια ομιλία „documenta: Από το Κάσελ στον κόσμο» (Ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα Γερμανικά)
Αίθουσα εκδηλώσεων

Ο Ντένης Ζαχαρόπουλος γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Είναι καλλιτεχνικός επιμελητής, ιστορικός και κριτικός τέχνης με ακαδημαϊκή εμπειρία. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.). Σπούδασε Μουσική, Ιστορία και Πολιτιστική Κοινωνιολογία, Ιστορία της Τέχνης και Αισθητική, στο Aix en Provence και στο Παρίσι με τους J. Cassou, G. Picon, L. Marin και R. Barthes. Έχει εκδώσει πληθώρα κειμένων και καταλόγων. Έχει διδάξει στη
Γενεύη και στη Γκρενόμπλ. Καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, στην Rijksacademy Amsterdam, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Λέσβο και στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας. Έχει επιμεληθεί και οργανώσει πολυάριθμες εκθέσεις στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α.. Έχει διατελέσει μεταξύ άλλων: Συν-διευθυντής της Documenta IX του Κάσσελ, πλάι στον Jan Hoet, κομισάριος το Γαλλικού Περιπτέρου στη 48η Μπιενάλε της Βενετίας, διευθυντής του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού και Πάρκου Γλυπτικής Domaine de Kerguehennec στη Βρετάνη, 1986 – 1999, Γενικός επιθεωρητής καλών τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας, 1999 – 2000. Από το 2006 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

22:00
Giorgos Axiotis & Panos Alexiadis: live music performances
Κάτω Φουαγιέ

Ο Γιώργος Αξιώτης δουλεύει πάνω στη στιγμιαία σύνθεση, χτίζοντας ηχητικά συμβάντα μέσα από ανορθόδοξες συνδεσμολογίες, feedbacks, effects, αναλογικά synths & drum machines, τα οποία επεξεργάζεται σε πραγματικό χρόνο. Οι συνθέσεις που προκύπτουν κυμαίνονται από πολυεπίπεδα ηχοτοπία ελεύθερης μορφής και αλλόκοτους ρυθμούς έως drones και θορυβώδη ηχητικά κολάζ.

http://www.discogs.com/artist/1067423-Free-Piece-Of-Tape
https://balinesebeast.bandcamp.com/
http://www.discogs.com/artist/3394724-Tom-Cruisin

Ηχητικός καλλιτέχνης, συνθέτης & αυτοσχεδιαστής με έδρα την Αθήνα, ο Πάνος Αλεξιάδης οικοδομεί ηχητικά περιβάλλοντα σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας επιτόπιες ηχογραφήσεις, ακουστικά και ηλεκτρονικά όργανα καθώς και ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο modular synthesizer.
Soundcloud.com/alexiadis
thalamosnet.bandcamp.com
thalamos.net
00:00
2 βωβές ταινίες, «Θωρηκτό Ποτέμκιν» και «Η μικρή βίδα», με ζωντανή μουσική από τους acte vide

Αίθουσα εκδηλώσεων

Στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της documenta I βρίσκουμε και το θρυλικό αριστούργημα του Sergej Eisenstein «Θωρηκτό Ποτέμκιν».

Θα δείξουμε την ψηφιακά ανακαινισμένη 70λεπτη εκδοχή που προβλήθηκε στη γερμανική πρεμιέρα της ταινίας το 1926 στο Βερολίνο. Παρουσιάζουμε όμως και την 10λεπτη αποκαταστημένη κόπια της ρωσικής βωβής ταινίας animation «Vintik-Spintik» (Η μικρή βίδα) από το 1927 του Vladislav Tvardovskij.
Στη δεκαετία του 1930 στη Γερμανία οι δυο αυτές ταινίες παίζονταν συχνά μαζί.

Τη ζωντανή μουσική για το «Ποτέμκιν» είχε γράψει το 1926 ο συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Edmund Meisel, σπουδαία μορφή στην πολιτιστική ζωή του Βερολίνου εκείνα τα χρόνια. Οι οδηγίες που είχε πάρει ο Meisel από τον ίδιο τον Eisenstein, ο οποίος είχε διαμείνει τότε ένα μήνα στο Βερολίνο για την προετοιμασία της πρεμιέρας, ήταν «αποφυγή της συνηθισμένης μελωδικότητας» και προσανατολισμός στο «θόρυβο».

Σήμερα, 90 χρόνια μετά, τη ζωντανή μουσική έχουν αναλάβει οι acte vide.

Tο ηλεκτροακουστικό ντούο acte vide (“κενή πράξη”) ξεκίνησε το 2006 από τους Γιάννη Κοτσώνη (ηλεκτρονικά) και Δανάη Στεφάνου (πιάνο). Με κεντρικό άξονα τον αυτοσχεδιασμό και τη δημιουργική διερεύνηση του θορύβου, το ντούο πραγματοποιεί συχνά συνεργασίες με ένα ευρύ φάσμα μουσικών, εικαστικών και σκηνοθετών, και έχει στο ενεργητικό του πληθώρα συναυλιών στην Ελλάδα και την Αγγλία, καθώς και συμμετοχές σε μεγάλα φεστιβάλ.
http://acte-vide.blogspot.com.”
01:30
DJ Set: Jimmy Hacka
Φουαγιέ

Στα μουσικά πλατώ του Goethe-Institut, o DJ Jimmy Hacka μιξάρει ατμόσφαιρες, συναισθήματα και μνήμες χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο .

Είσοδος ελεύθερη
Με την παράκληση της αναφοράς
Πληροφορίες
Βίκυ Τραχανή, Τηλ. 210 3661043, vicky.trachani@athen.goethe.org
www.goethe.de/athen
Στα χνάρια της documenta

Σε παιχνίδια σύγχρονης τέχνης

Εκπαιδευτικά προγράμματα από το Goethe-Institut και την ομάδα Λόγου Παίγνιον,
στο πλαίσιο του εγχειρήματος Apropos documenta

Για το κοινό: Για έξι Σάββατα, στο διάστημα Οκτωβρίου 2016 – Μαΐου 2017
Για τα σχολεία: Επιλεγμένες Τρίτες και Πέμπτες, στο διάστημα Νοεμβρίου 2016 – Μαρτίου 2017

Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η κράτηση θέσεων

Στο πλαίσιο του εγχειρήματος Apropos documenta, το Goethe-Institut οργανώνει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά όλων των ηλικιών και τους γονείς τους, καθώς και για σχολικές ομάδες.

Η έκθεση documenta, η οποία οργανώνεται κάθε πέντε χρόνια, ξεκίνησε την ιστορία της το 1955 με σκοπό να φέρει το κοινό πιο κοντά στη σύγχρονη τέχνη. Η documenta 14 αναμένεται την άνοιξη του 2017 και θα λάβει χώρα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, σε δύο πόλεις ταυτόχρονα: στο Κάσελ και στην Αθήνα.

To Goethe-Institut λαμβάνει την πρωτοβουλία να φέρει το ελληνικό κοινό σε επαφή με την ιστορία της μεγαλύτερης διεθνούς διοργάνωσης τέχνης, οργανώνοντας, μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικά προγράμματα μαζί με Έλληνες παιδαγωγούς και καλλιτέχνες, με στόχο αφενός την ψυχαγωγία των παιδιών και των εφήβων και αφετέρου τη δημιουργική επαφή τους με τη σύγχρονη τέχνη. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιάζονται από την ομάδα Λόγου Παίγνιον στο πλαίσιο του εγχειρήματος Apropos documenta, το οποίο πραγματοποιείται από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2017 στο Goethe-Institut της Αθήνας.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι διαμορφωμένα για τρεις κατηγορίες κοινού:
Για μαθητές Δ΄ – ΣΤ΄ Δημοτικού, καθημερινές για σχολεία.
Για μαθητές Γυμνασίου, καθημερινές για σχολεία
Για γονείς και παιδιά πάνω από επτά ετών – για έξι Σάββατα από τις 22 Οκτωβρίου.

Όλα τα προγράμματα είναι δωρεάν με απαραίτητη κράτηση θέσεων.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Προγράμματα για το κοινό:

Σε ποιους απευθύνονται τα προγράμματα:
Σε παιδιά από 7 ετών και πάνω, καθώς και στους γονείς τους

Ημερομηνίες & ώρα:
Για έξι Σάββατα: 22 Οκτωβρίου, 19 Νοεμβρίου, 17 Δεκεμβρίου, 18 Φεβρουαρίου, 11 Μαρτίου, 6 Μαΐου
Ώρα έναρξης: 12:00
Διάρκεια προγράμματος: 1 ώρα
Συγκεκριμένα, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί δύο φορές, στις 12:00 και στις 14:00.
Είσοδος:
Η είσοδος είναι δωρεάν με απαραίτητη την κράτηση θέσεων.

Κρατήσεις θέσεων:
Στα τηλέφωνα 210-5241624, 6974188933 (ομάδα Λόγου Παίγνιον)

Χώρος πραγματοποίησης και διεύθυνση:
Goethe-Institut, Ομήρου 14, Αθήνα

Προγράμματα για τα σχολεία:

Ηλικίες στις οποίες απευθύνεται το πρόγραμμα:
Μαθητές Δ’ – ΣΤ’ Δημοτικού και μαθητές Γυμνασίου

Ημερομηνίες:
Τρίτες: 29 Νοεμβρίου, 13 Δεκεμβρίου, 17 & 24 Ιανουαρίου, 7 & 28 Φεβρουαρίου 14 Μαρτίου
Πέμπτες: 19 & 26 Ιανουαρίου, 2 & 9 Φεβρουαρίου, 2 & 16 Μαρτίου

Ώρα έναρξης: Η ακριβής ώρα έναρξης καθορίζεται κατόπιν συνεννόησης με τα σχολεία
Διάρκεια προγράμματος: 1,5 ώρα

Είσοδος:
Η είσοδος είναι δωρεάν με απαραίτητη την κράτηση θέσεων.

Κρατήσεις θέσεων:
Στα τηλέφωνα 210-5241624, 6974188933 (ομάδα Λόγου Παίγνιον)

Χώρος πραγματοποίησης και διεύθυνση:
Goethe-Institut, Ομήρου 14, Αθήνα


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Goethe-Institut, ομάδα Λόγου Παίγνιον
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ documenta
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

You may also like...