ALTwPOLIS Η τέχνη της δράσης – Κάλεσμα για δράση

ActopolisΟκτώ πόλεις – Ένα διασυνοριακό εργαστήριο για τον καλλιτεχνικό ακτιβισμό και την πόλη του αύριο
Μαρντίν – Άγκυρα – Αθήνα – Βελιγράδι – Σαράγεβο – Ζάγκρεμπ – Βουκουρέστι –  Όμπερχάουζεν
ACTOPOLIS
Ένα εγχείρημα του Goethe-Institut και του ιδρύματος Urbane Künste Ruhr
Σχεδιασμός/Σύλληψη: Angelika Fitz
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Katja Aßmann και Angelika Fitz
Actopolis – ΑΘΗΝΑ:
„The Soft Power Lectures. Πού πάει η ενέργεια μετά από δω;“
Σχεδιασμός/Επιμέλεια: Ελπίδα Καραμπά, Γλυκερία Σταθοπούλου
Επόμενη εκδήλωση:
Διάλεξη-Ξενάγηση
«Από το ηλιοβασίλεμα στην ανατολή»
Σάββατο 23 Απριλίου 2016, 20:00
Χώρος: Καλλιτεχνείο των Αχαρνών, Αθανασίου Χειλίου 16, 136 71 Αχαρνές
Το Σάββατο 23 Απριλίου 2016, ώρα 20:00, στο πλαίσιο της σειράς «The Soft Power Lectures» θα πραγματοποιηθεί στο Καλλιτεχνείο των Αχαρνών, η διάλεξη για τον κινηματογράφο «Από το ηλιοβασίλεμα στην ανατολή».
Με αφετηρία το εναρκτήριο πλάνο από το India Song (1975) της Μαργκερίτ Ντυράς, και με μικρές στάσεις σε ταινίες που επέλεξαν τη σκληρότητα στο βλέμμα, ο Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου θα επιχειρήσει να τις συνδέσει με τη συλλογή του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείο Αχαρνών, όπου και θα προηγηθεί ξενάγηση στις 19:30, ως μέρος της βραδιάς.
«Ήθελα να κάνω μια διάλεξη για το σινεμά, αλλά δεν ήξερα πώς να ξεκινήσω. Σκέφτηκα την Ντυράς, το πρώτο πλάνο από το India Song, ένα αργόσυρτο ηλιοβασίλεμα που βλέπω ξανά και ξανά, χωρίς να έχω δει ποτέ ολόκληρη την ταινία. Η Ντυράς ήταν συγγραφέας και σκηνοθέτης και έλεγε πως για έναν κινηματογραφιστή είναι καλό να μην απομακρύνεται πολύ από το σπίτι του. Η διάλεξη θα γινόταν στο Μενίδι βέβαια, μακριά από την Αθήνα, μακριά από τα μέρη που γνωρίζω, όμως σ’ εκείνον τον τόπο είχε γυριστεί, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, μία από τις πιο εμβληματικές ταινίες της ελληνικής φιλμογραφίας, η Ευδοκία, μια ταινία ξερή και άγρια. Πριν ένα μήνα επισκέφτηκα το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αχαρνών. Στη συλλογή του μουσείου είδα δύο τρία εκθέματα που μου έκαναν εντύπωση. Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω. Ξανάρχισα να γράφω τη διάλεξη από την αρχή. Ο κόσμος θα έρθει στο Μενίδι με το τραίνο, θα κάνει μια βόλτα στο μουσείο, θα φτάσει στο καφέ της εκκλησίας κι εκεί θα τους περιμένω.» (Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου)
Πρόγραμμα:
18:30 – Συνάντηση στο Σταθμό Λαρίσης  (σταθμός προαστιακού σιδηρόδρομου «Αθήνα»)
18:40 – Αναχώρηση του προαστιακού σιδηρόδρομου προς Αχαρνές
19:30 – Ξενάγηση στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αχαρνών, Αχαρναί – Κεντρική Πλατεία (Πλατεία Αγίου Βλασίου).
20:00 – Διάλεξη στο Καλλιτεχνείο των Αχαρνών, Αθ. Χειλίου 16
Είσοδος ελεύθερη
Γιατί Actopolis:
Οι ασταθείς οικονομίες, η αδυναμία των κρατικών θεσμών ή και η ολοκληρωτική αποτυχία τους, οι τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, όπως και η συνεχής μεταναστευτική και προσφυγική ροή καθορίζουν τη ζωή στις κοινωνίες των πόλεων του γεωπολιτικού χώρου που εκτείνεται από την Τουρκία και την Ελλάδα μέχρι και τα υπόλοιπα Βαλκάνια.
Πώς μπορεί ν’ αντιδράσει ο μεμονωμένος άνθρωπος σ’ αυτές τις ριζικές αλλαγές του χώρου που ζει; Πώς αντιδρούν οι αστικοί χώροι;
Σ’ αυτές τις προκλήσεις, που αφορούν τελικά ολόκληρη την Ευρώπη, θέλει ν’ απαντήσει το πρόγραμμα Actopolis, αποσκοπώντας να είναι ένα υπερεθνικό εργαστήριο για τον καλλιτεχνικό ακτιβισμό και την πόλη του Αύριο:
Καλλιτέχνες, πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες, επιστήμονες που ασχολούνται με τον αστικό χώρο και ακτιβιστές από τη Μαρντίν, την Άγκυρα, την Αθήνα, το Βελιγράδι, το Σαράγεβο, το Ζάγκρεμπ, το Βουκουρέστι και το Όμπερχάουζεν συνενώθηκαν το 2015 σε μια πλατφόρμα πέρα από επαγγελματικούς κλάδους, εθνικά σύνορα και πολιτισμικές διαφορές και ανέπτυξαν ιδέες και προγράμματα δράσης, τα οποία θα πραγματοποιήσουν στις πόλεις τους μέσα στο 2016: Εναλλακτικές ζωής στα αστικά κέντρα, πειραματικές δράσεις και παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο – πάντα σε ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία των πολιτών.
Σε κάθε μια πόλη εργάζεται αυτήν τη στιγμή μια ομάδα καλλιτεχνών, ειδικών του αστικού χώρου και ακτιβιστών για την υλοποίηση παρεμβάσεων στον αστικό χώρο της συγκεκριμένης πόλης. Για πολλούς από αυτούς τα θέματα που θίγουν δεν είναι μόνον η επικαιρότητα, αλλά και μέρος της προσωπικής τους εμπειρίας, όπως π.χ. τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί ή στην Πλατεία Συντάγματος.
Οι ομάδες αυτές βρίσκονται σε συνεχή επαφή μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας εμπειρίες.
Το 2017 τα κατά τόπους αποτελέσματα θα συγκεντρωθούν σε μια έκθεση, η οποία θα περιοδεύσει σ’ όλες τις πόλεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθούν, αλλά και να σχολιάζουν τα προγράμματα όλων των πόλεων στο www.actopolis.net.
Actopolis – ΑΘΗΝΑ
Το πρόγραμμα Actopolis – ΑΘΗΝΑ με τίτλο
«The Soft Power Lectures. Πού πάει η ενέργεια μετά από δω;»
επιμελούνται οι θεωρητικοί της τέχνης Ελπίδα Καραμπά και Γλυκερία Σταθοπούλου
«Η Αθήνα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα» διαπιστώνουν οι δυο επιμελήτριες. «Η πρωτεύουσα της Ελλάδας βρίσκεται στο επίκεντρο τόσο του προσφυγικού ζητήματος όσο και των οικονομικών προβλημάτων της Ευρώπης. Υπό το πρίσμα της κατάρρευσης των θεσμών, η πόλη είναι ένα αντιπαράδειγμα του ευρωπαϊκού κράτους πρόνοιας». Ταυτόχρονα, όπως λένε οι επιμελήτριες, η Αθήνα, ειδικά μετά την κατάληψη της Πλατείας Συντάγματος και τους πολιτικούς μετασχηματισμούς που ακολούθησαν, γίνεται ένας εξωτικός χώρος όπου προβάλλονται οι δυναμικές προοπτικές της κρίσης. Βιώνει η Αθήνα αυτή τη στιγμή ένα Re-Branding ως πόλη δημιουργικών ενεργειών; Τί είδους δυνατότητες δράσης ανοίγονται για τους καλλιτέχνες, τους αρχιτέκτονες, τους ανθρωπολόγους ή τους κοινωνικούς επιστήμονες της πόλης; Πώς μπορούν να επωφεληθούν οι ίδιοι αλλά και η πόλη από αυτές τις ενέργειες; Μπορεί αυτό που ξεκίνησε ως εξωτικοποίηση της κρίσης να αποτελέσει κινητήρια δύναμη και να αξιοποιηθεί παραγωγικά σε ζητήματα όπως η μετανάστευση, ο εθνικισμός και τα κοινωνικά κινήματα; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα της σειράς των διαλέξεων με τίτλο «The Soft Power Lectures. Πού πάει η ενέργεια μετά από δω;»
Πραγματευόμενες αυτά τα ερωτήματα οι δυο επιμελήτριες επέλεξαν ως πλατφόρμα την Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών (ΠΑΤ), ένα ερευνητικό, επιμελητικό σχήμα, που ιδρύθηκε το 2013 από την θεωρητικό τέχνης Ελπίδα Καραμπά, για να «κατασκηνώσει» σε νευραλγικά σημεία της Αθήνας, σε θεσμικούς και εξωθεσμικούς χώρους. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεών της, ομιλίες, δημόσιες συζητήσεις, επιτελεστικές διαλέξεις και παρουσιάσεις καλλιτεχνικών έργων απευθύνεται τόσο σε καλλιτέχνες όσο και σε ενδιαφερόμενους κατοίκους της πόλης.

 

You may also like...