Aρχαίο Δράμα:Διεπιστημονικές και Διακαλλιτεχνικές προσεγγίσεις

Πράξη: «ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ»
Πρόγραμμα: «Αρχαίο Δράμα: διεπιστημονικές και δια-καλλιτεχνικές προσεγγίσεις»
1ο έτος, 2017: Αρχαίο Δράμα και Urbanism
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ-«d_i_s_P_L_A_C_E_d»
28, 29, 30 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 21:00
Είσοδος: Ελεύθερη – απαραίτητη η κράτηση θέσεων
«|Γεννηθήκαμε εδώ, ζούμε εδώ
Σκοπεύω να μείνω
μέχρι να κλείσω τα μάτια»
Κάρμεν Χιμένεθ
Η εξουσία έχει να κάνει με μάχες… Έχει να κάνει με την τραγωδία του ανθρώπου από τα αρχαία χρόνια. Με την ειρωνεία του ατόμου απέναντι στην υπόλοιπη κοινωνία. Από την αρχή της πόλεως έως σήμερα, έχει αλλάξει κάτι; μάθαμε τίποτα; … το μόνο πράγμα που ίσως γνωρίζουμε, είναι ότι ο αγώνας συνεχίζεται.
Με την παράσταση d_i_s_P_L_A_C_E_d, θα προσεγγίσουμε τη σκηνή ως ένα καθρέφτη, όπου κοιτάζουμε τον εαυτό μας, με την ίδια αβεβαιότητα προς το μέλλον όπως παρουσιάζεται και από τους κλασικούς.
Όλες οι απαντήσεις είναι ανοιχτές, όπως η ίδια η τραγωδία. Για τον λόγο αυτό υπάρχει το θέατρο, ακριβώς γι ‘αυτό. Για να ερωτήσουμε εμάς τους ίδιους ως άτομα μέσα από την κοινωνική πράξη.
Το «D_i_s_P_L_A_C_E_d» είναι ένα διεπιστημονικό θεατρικό έργο με θέμα τον εξευγενισμό και τον αστικό εκτοπισμό, δημιουργώντας μια γέφυρα μεταξύ των σύγχρονων αστικών μελετών και της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Eίναι ένα μείγμα θεάτρου και χορού, συνδυάζοντας σύγχρονες σκηνικές γλώσσες: Η δραματουργία του Γιώργου Ροδοσθένους (Ηνωμένο Βασίλειο), με αποσπάσματα από το αρχαίο δράμα, οι προφορικές αφηγήσεις από τεταμένες περιόδους της ελληνικής ιστορίας, οι μαρτυρίες αστικού εκτοπισμού από την έρευνα πεδίου των Michael Janoschka και τη Γεωργία Αλεξανδρή, η σωματική έκφραση ως θεατρική γλώσσα και οι φυσικές ιδιότητες των ηθοποιών, η ζωντανή μουσική, και η οπτικοακουστική παραγωγή του Rouven Rech (Γερμανία). Τέλος, το καστ που αποτελείται από έναν Ισπανό και επτά ‘Έλληνες ηθοποιούς.
Με αυτόν τον τρόπο, η παράσταση αντιμετωπίζει θέματα τόσο επαναλαμβανόμενα στην αρχαία ελληνική τραγωδία και ταυτόχρονα τόσο διαδεδομένα σήμερα, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η αίσθηση του ανήκειν και ο εκτοπισμός.
Σημείωμα δραματουργού
Η παράσταση d_i_s_P_L_A_C_E_d βασίζεται σε ένα μείγμα από μαρτυρίες, συνεντεύξεις και αποσπάσματα από την αρχαία ελληνική τραγωδία.
Προηγήθηκε έρευνα κατά την οποία μελετήσαμε πρωτογενές υλικό: σύγχρονες ιστορίες, τις οποίες κατηγοριοποιήσαμε σε θεματικές ομάδες εκτοπισμού: σε προσωπικό, επαγγελματικό και συναισθηματικό επίπεδο. Αυτές τις ιστορίες τις συνδυάσαμε με μοτίβα και φιγούρες της τραγωδίας. Ο θεατής θα αναγνωρίσει στους σύγχρονους χαρακτήρες της παράστασης, τους τραγικούς ήρωες, όπως την Εκάβη, τον Οιδίποδα, την Αντιγόνη και την Ισμήνη. Παράλληλα, αξιοποιήθηκαν δραματουργικά στοιχεία από τις Τρωάδες του Ευριπίδη, τους Πέρσες, τις Ευμενίδες και τις Ικέτιδες του Αισχύλου, αλλά και τον Δύσκολο του Μενάνδρου,.
Το τελικό κείμενο είναι προϊόν σκηνικής γραφής, που δημιουργήθηκε από τους σκηνοθέτες Juanfra Rodriguez και Maria Escobar, και εστιάζει σε καθημερινές στιγμές μεταναστών, αστέγων, ιερόδουλων, και στη σύγκρουση της νέας και της παλιάς γενιάς. Ενοποιητικό τους στοιχείο είναι το ζήτημα του εξευγενισμού στις σύγχρονες πόλεις.
Επί σκηνής οι οκτώ ερμηνευτές (επτά Έλληνες και ένας Ισπανός) ζωντανεύουν το κείμενο με μια έντονη χοροθεατρική διάθεση.
Συντελεστές Παράστασης
Συν-δημιουργία και Συν-σκηνοθεσία: María Escobar & Juanfra Rodríguez
Δραματουργία: Γιώργος Ροδοσθένους
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρίνα Αννούση
Σκηνογραφία: Juanfra Rogríguez
Χορογραφία: María Escobar
Οπτικοακουστική και Μουσική Επιμέλεια: Rouven Rech
Ερμηνεία: Βασίλης Γιαννέλος, Βερόνικα Ηλιοπούλου, Γρηγορία Μεθενίτη, Γιάννης Παπαϊωάννου, Ángel Perabá, Βασίλειος Σκαρμούτσος, Νικολέτα Χαρατζόγλου, Μαρία Ψαρολόγου
Μετάφραση σεναρίου στα ελληνικά: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Τεχνική Διεύθυνση: Σαράντης Ζαργάνης
Υπεύθυνη Σκηνής & Τεχνικών Λειτουργιών: Ζήνα Λεύκου
Bοηθός Εκτέλεσης Φωτισμών: Δημήτρης Τσολάκης & Εμμανούηλ Τσολάκης
Βοηθός Ηχοληψίας: Δημήτρης Ελένης
Φωτογραφίες τοπίων: Chefer Cúneo y Juanfra Rodríguez
Φωτογραφίες προβών: Manolo Pavón
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ευχαριστεί θερμά την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας της Αθήνας (Ο.Π.Ι.Α.) και το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) που παραχώρησαν ευγενικά το υλικό τους.
Πληροφορίες:
CONTESTED_CITIES Athens 2017
Αρχαίο Δράμα και Urbanism, Καλλιτεχνικό και Ερευνητικό Πρόγραμμα
Ημερομηνία: 28 – 30 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 21:00
Τοποθεσία: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Τ.: 210 341 8550
Είσοδος Ελεύθερη – απαραίτητη η κράτηση θέσεων για τις παραστάσεις, Τ.210 3418579
www.mcf.gr
Περισσότερες Πληροφορίες: http://www.mcf.gr/el/news/our/?nid=2231
H Πράξη έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης,

 

You may also like...