Καθαρά Δευτέρα

Σε ανάμνηση παλιού εθίμου στην Καβάλα οργανώνονται από το 1984 στο Δημοτικό Πάρκο Φαλήρου στην Καλαμίτσα, στο  Χαλκερό , και στο Πάρκο Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων εκδηλώσεις με μουσική, νηστίσιμα εδέσματα και εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά
Οργανωτικοί  φορείς είναι ο Δήμος Καβάλας και η  Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας “Δημωφέλεια” με συνδιοργανωτές τους Πολιτιστικούς   Συλλόγους  Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων.
Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν σαν στόχο  τα εξής:
1.Αναβίωση των εθίμων και των παραδόσεων της Καθαράς Δευτέρας (Χαρταετό ,παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα, διασκέδαση στο ύπαιθρο) 2.Σχεδιασμό εκδηλώσεων, πολιτιστικών εργαστηρίων και εργαστηρίων κατασκευών που απευθύνονται σε παιδιά και σε οικογένειες.
3. Επιλογή εκδήλωσης με παραδοσιακή, ρεμπέτικη και λαϊκή μουσική και μουσικοχορευτικών τμημάτων συλλόγων που απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες  και στις παραδόσεις ανθρώπων από διαφορετικούς τόπους καταγωγής
Οι τομείς πολιτιστικής δραστηριότητας και θεματικές κατηγορίες που καλύπτονται αφορούν πολιτιστικά εργαστήρια, εργαστήρια κατασκευών και δημιουργικής απασχόλησης, χορευτικά τμήματα πολιτιστικών συλλόγων και συναυλία παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής .Απευθύνονται σε κοινό όλων των ηλικιακών ομάδων και κοινωνικών τάξεων ενώ παρουσιάζουν ευρεία απήχηση με 4000-5000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Η διοργάνωση των εκδηλώσεων γίνεται με την  συμμετοχή περίπου 20 εθελοντών – μελών των πολιτιστικών συλλόγων που συμμετέχουν στις γιορτές, στη διανομή των νηστίσιμων εδεσμάτων και συμμετοχή περίπου 10 εθελοντών στα πολιτιστικά εργαστήρια και στα εργαστήρια κατασκευών.
Οι  γενικότερες μελλοντικές καλλιτεχνικές – πολιτιστικές επιδιώξεις του φορέα διοργάνωσης είναι η ανάδειξη των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης  και των καινοτόμων πρωτοβουλιών καθώς και περαιτέρω ανάπτυξη  του θεσμού.

Περισσότερες πληροφορίες:
Άλκηστις Βλάχου
7ης Μεραρχίας 1, 65403, 25120 240983, culture@kavalagreece.gr, www.kavalagreece.gr
Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Καβάλας “Δημωφέλεια”

You may also like...