Τις πόρτες του άνοιξε και επίσημα την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το οποίο φιλοξενείται στην πόλη της Χαλκίδας. Λαμπερή η πρεμιέρα του 9ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα
Λαμπερή η πρεμιέρα του 9ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα
Η έναρξη του Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη στο μεγάλο σκηνοθέτη του ελληνικού κινηματογράφου Κώστα Κουτσομύτη.
Στο Φεστιβάλ το παρών τους έδωσαν οι βουλευτές Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ακριώτης, Τάσος Πρατσόλης, και Ζωή Λιβανίου, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Μίνα Παπαναστασίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Φάνης Σπάνος, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, ο Αντιδήμαρχος Χαλκιδέων Γιώργος Μπουραντάς, η Πρόεδρος του ΔΟΑΠΠΕΧ Λίλιαν Ζλακώνη, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Χαϊνάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Λεβέντης, Μάριος Λεβέντης, Νίκος Σιόλιας, Βαγγέλης Σταματούκος, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών Αριστείδης Αράπογλου, ο διευθυντής του ΔΟΑΠΠΕΧ Φώτης Γκούνης κ.α.
Το παρόν του όμως έδωσε και ο μεγάλος συνθέτης Μίμης Πλέσσας , ο οποίος είχε και τα γενέθλια του.
Παίρνοντας το λόγο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Σταύρος Ιωάννου αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για την πόλη της Χαλκίδας αλλά και για τον ίδιο ο θεσμός του φεστιβάλ, ενώ δεσμεύτηκε ότι του χρόνου θα εντάξει στο πρόγραμμα του φεστιβάλ και βραδιές πρεμιέρας, αν οι ταινίες είναι τόσες πολλές όσες ήταν και φέτος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η μεγάλη έξαρση των ταινιών φέτος μας οδήγησε στο να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα από το πρωί μέχρι και το βράδυ. Αν είναι και του χρόνου τόση η συμμετοχή σκεφτόμαι να δημιουργήσω και βραδιές πρεμιέρας». Στην ομιλία του ακόμη κάλεσε τον κόσμο να παρακολουθήσει τις τιμητικές διακρίσεις που γίνονται κάθε μέρα στο Θέατρο Παπαδημητρίου, ενώ αναφέρθηκε και στο κλείσιμο του Φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στην απελεύθερωση της Αθήνας και κατά τη διάρκεια του θα προβληθεί σε παγκόσμια πρώτη το ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντο του 1944 του Νίκου Καβουκίδη «Εικόνες Απελευθέρωσης». Η ομιλία του έκλεισε με ευχαριστίες σε όλους και κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας που χρηματοδοτεί το Φεστιβάλ όσο και στους εθελοντές αλλά και σε όλους όσους το τιμούν, ενώ ευχήθηκε σε όλους να παρακολουθήσουν όσες περισσότερες προβολές μπορούν.Εν συνεχεία στο βήμα ανέβηκε ο Φάνης Σπανός, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη του Φεστιβάλ λέγοντας: «Το Φεστιβάλ προσφέρει κάθε χρόνο πράγματα που δε μετριούνται με το χρήμα. Έχει πράγματα που μιλάνε στη ψυχή του κάθε ανθρώπου. Μέσα από τις ταινίες όλοι μας θα φύγουμε έχοντας κερδίσει κάτι που θα έχει γραφτεί στη ψυχή μας. Ευχαριστώ πολύ τους ανθρώπους και τους φορείς που μας βοηθάνε. Σας ευχαριστώ όλους και κηρύσσω την έναρξη του 9ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ».
Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες για τον Κώστα Κουτσομύτη οι οποίες εξήραν το έργο του μεγάλου αυτού σκηνοθέτη, ο οποίος πρόσφερε τόσα πολλά τόσο στον κινηματογράφο όσο και στην τηλεόραση.Ο συγγραφέας Ευάγγελος Μαυρουδής, δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια είναι συνεργάτης του ενώ τόνισε ότι ο Κώστας είναι ο κατεξοχήν σκηνοθέτης που έχει δουλέψει κινηματογραφικά έργα και σειρές που βασίζονται σε λογοτεχνικά έργα και συγγραφείς όπως είναι η Διδώ Σωτηρίου, ο Καραβάτσης, ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης, ο Φρέντυ Γερμανός κ.α. Ο Κώστας Κουτσομύτης για τη λογοτεχνία είναι όσον αφορά τον κινηματογράφο ότι είναι ο Μίκης Θεοδωράκης για την ποίηση σε σχέση με τη μουσική. Όπως ο Μίκης μας γνώρισε τους μεγάλους ποιητές μας, έτσι και ο Κώστας μας γνώρισε τους μεγάλους λογοτέχνες μας. Με τον Κώστα συνεργαζόμαστε πάνω σε ένα βιβλίο που ελπίζουμε να βγει μέχρι τέλους του χρόνου και λέγεται «Το κόκκινο ταγκό» και ελπίζουμε να το παρουσιάσουμε εδώ στη Χαλκίδα και πιστεύω ότι θα αφήσει έκπληκτο τον κόσμο για τη δημιουργικότητα του Κώστα Κουτσομύτη και στη λογοτεχνία».
Ενδεικτικά ο Μίμης Πλέσσας αναφερόμενος στον καλό του φίλο είπε μεταξύ άλλων: «Ο Κώστας ήταν ένα δώρο που εμφανίστηκε όταν είχαμε χαθεί και υπήρχε μια ανησυχία στο πως θα συνεργαστεί η νέα γενιά με την παλιά. Σήμερα ερχόμαστε εδώ για να τιμήσουμε αυτό το μεγάλο καλλιτέχνη. Μόνο ένα θέλω να του πω.. Αν μου ζητήσει ξανά μουσική, πρώτα θα τη γράψω και μετά θα το δεχτώ».
Ο Γιάννης Σολδάτος από την άλλη, συγγραφέας της Iστορίας του Ελληνικού Kινηματογράφου και διευθυντής του εκδοτικού οίκου «Αιγόκερως», δήλωσε: «Δεν υπάρχει καλύτερος σκηνοθέτης από εκείνον. Είναι ο άνθρωπος που κάθε ταινία του, κάθε σειρά του είναι σαν να βάζεις γκολ από τα αποδυτήρια.. Κάποτε τον είχα ρωτήσει γιατί δε συνέχιζεις τον κινηματογράφο τώρα που το όνομά σου φιγουράρει; Και μου απάντησε εμ μας βλέπουν στην τηλεόραση, εμ θα μας βλέπουν και στον κινηματογράφο;»
Τις δικές του ευχαριστίες όμως απήυθυνε στον Κώστα Κουτσομύτη και ο κινηματογραφιστής Νίκος Καββουκίδης ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οφείλουμε πολλά στον Κώστα. Τον ευχαριστούμε σαν κινηματογραφιστή για όλα αυτά που πρόσφερε στον ελληνικό κινηματογράφο».
Η ηθοποιός Ανδρονίκη Χρηστάκη από την άλλη αναφερόμενη στον Κώστα Κουτσομύτη είπε: «Ο κύριος Κουτσομύτης υπήρξε δάσκαλος μου στη σχολή και παραμένει ακόμα και τώρα. Ανέπτυξε ένα δικό του τρόπο στη σκηνοθεσία που τον ακολούθησαν πολλοί. Τον ευχαριστώ που με εμπιστεύτηκε και μου ανέθεσε ρόλους έκπληξη για μένα. Σας δάσκαλος δίδασκε αλλά δε γινόταν διδακτικός. Σαν ηθοποιός παρά το γεγονός ότι ήταν αρκετά σκληρός και απαιτητικός με τους συνεργάτες κατόρθωνε να μετουσιώνει όλο αυτό σε συγκρουσιακή δημιουργία για αναζήτηση του έργου και των ρόλων του. Τον ευχαριστούμε, του είμαι ευγνώμων. Τις καλύτερες ευχές μου».
Παίρνοντας το λόγο η Διευθύντρια Φωτογραφίας Κινηματογράφου και Lighting Designer Κατερίνα Μαραγκουδάκη ευχαρίστησε τον Κώστα Κουτσομύτη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό της από την αρχή της καριέρας της λέγοντας: «Σας ευχαριστούμε για όλα αυτά που μας μάθατε αλλά και για όσα δε γνωρίζετε ότι μας μάθατε».
Τέλος το λόγο έλαβε ο Κώστας Κουτσομύτης ο οποίος δήλωσε: «Ο Σταύρος Ιωάννου έχει κάνει μια σπουδαία δουλειά . Όταν έχεις τέτοιους συνεργάτες, όπως ο Καββουκίδης, ο Πλέσσας κ.α. το μόνο που μπορώ να πω είναι ευχαριστώ που με φέρατε εδώ. Είναι η δεύτερη μεγάλη στιγμή που έρχομαι στη Χαλκίδα. Η πρώτη ήταν όταν συναντήθηκα με το Γιάννη Σκαρίμπα και λυπάμαι που δεν πρόλαβα να κάνω μία ταινία μαζί του. Τιμώντας σήμερα εμένα το Φεστιβάλ, στην ουσία τιμάει το Σκαρίμπα και όλους τους Χαλκιδέους λογοτέχνες και ανθρώπους της τέχνης».Ακολούθησε η βράβευση του Κώστα Κουτσομύτη, τιμής ένεκεν στην πολυετή προσφορά του στον κινηματογράφο και εν συνεχεία η προβολή της ταινίας του Κώστα Κουτσομύτη «Ειρηναίος» του 1982.
Το 9ο Φεστιβάλ είναι εδώ και σας καλεί να απολαύσετε τις ταινίες του μέσω ενός πλούσιου προγράμματος μέχρι και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου.
Καλή αρχή και καλή διασκέδαση!