8ο Φεστιβάλ Παιδικών Ποντιακών Χορών

naousa_proedroiΧόρεψαν με την καρδιά τους τα Ποντιόπουλα
Περήφανα παιδικά πρόσωπα, μικρά παιδιά που ντυμένα με ποντιακές φορεσιές έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό πάνω στη σκηνή, πλημμύρισε το σαββατοκύριακο το Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Παιδικών Χορευτικών Συγκροτημάτων του ΣΠΟΣ Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Τη διοργάνωση ανέλαβε και έφερε σε πέρας η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας.

Περίπου 900 χορευτές, ηλικίας από 4 έως 16 ετών, από 33 συλλόγους της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας συμμετείχαν στο φεστιβάλ.
Οι περίπου 2.000 θεατές του φεστιβάλ –χίλιοι κάθε μέρα– καμάρωσαν, θαύμασαν και χειροκρότησαν τους λιλιπούτειους χορευτές, οι οποίοι από πολύ μικροί μαθαίνουν να διατηρούν ζωντανή την παράδοση και να κρατούν ψηλά, με περηφάνια, τη σημαία του Πόντου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση τοπικών παραδοσιακών χορών από το συγκρότημα του Ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες», ο οποίος αναβιώνει στην πόλη της Νάουσας κάθε χρόνο το γνωστό έθιμο που ανάγεται στην Τουρκοκρατία.
Αμέσως μετά ο Κυριάκος Φαντίδης ερμήνευσε με τη λύρα του το συγκινητικό ποντιακό τραγούδι «Την πατρίδα μ’ έχασα», για να ανοίξει το ποντιακό χορευτικό τμήμα με το χορό των χορών, τησέρρα, την οποία παρουσίασε το τμήμα της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας.

Η σέρρα της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας
Παραφωνία στο κατά τα άλλα όμορφο φεστιβάλ αποτέλεσε η δυνατή βροχή που «πότισε» το βράδυ της Κυριακής την πόλη της Νάουσας. Το αποτέλεσμα ήταν να σταματήσει το φεστιβάλ, αφού γινόταν σε ανοιχτό χώρο, και έξι σωματεία να μην προλάβουν να παρουσιάσουν τις χορογραφίες τους.
Στους συμμετέχοντες συλλόγους δόθηκαν αναμνηστικά δώρα, ενώ όλα τα χορευτικά τμήματα επισκέφθηκαν την περίφημη Βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης, που φιλοξενεί στους χώρους της η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας, αλλά και την έκθεση με τις φωτογραφίες των ιερών κειμηλίων τα οποία έφερε από την Αργυρούπολη στη Νάουσα η πρώτη γενιά των Πόντιων προσφύγων.

Η πομπή των μικρών χορευτών προς το θέατρο
Το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στην πρώτη γενιά των Πόντιων προσφύγων, η οποία τιμήθηκε στο πρόσωπο της Κρυστάλλης Κωνσταντινίδου, η οποία πρόσφερε τα μέγιστα στη δημιουργία του χορευτικού τμήματος της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας.
TAGS

You may also like...