8ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας Οι Παράλληλες Εκδηλώσεις

 

Στο πρόγραμμα του φετινού, 8ου Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest, εκτός από ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και μία σειρά από ενδιάφερουσες παράλληλες εκδηλώσεις. Οι παράλληλες εκδηλώσεις διοργανώνονται στο πλαίσιο των φετινών θεματικών ενοτήτων «Κινηματογραφώντας την Εργασία και την Επισφάλεια» και «Άνθρωπος και Περιβάλλον», ενώ η είσοδος και η συμμετοχή σε αυτές είναι ελεύθερη. Όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις του 8ου Εthnofest πραγματοποιούνται στον Κινηματογράφο ΆΣΤΟΡ.
Διαβάστε το πλήρες πρόγραμμα του 8ου Ethnofest.
Σάββατο 25/11 | 11:00 – 14:00
Πάνελ παρουσιάσεων και συζήτηση με το κοινό στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Κινηματογραφώντας την Εργασία και την Επισφάλεια».
Οι επιμελητές της ενότητας Δήμητρα Κόφτη και Μάο Μολόνα παρουσιάζουν ερωτήματα και ζητήματα της θεματικής ενότητας και καλούν τους σκηνοθέτες Γιασμίνα Μετουάλι (Out on the street) και Απόστολο Καρακάση (Next stop: Utopia), για μια συζήτηση με αφορμή το έργο τους.
Ακολουθεί προβολή της ταινίας:
Έξω στο δρόμο (Αίγυπτος, 2015, 70′)
Σκηνοθεσία: Γιασμίνα Μετουάλι, Φίλιπ Ριζκ
Σε μια ταράτσα με θέα την καρδιά του Καΐρου, εννέα άντρες της εργατικής τάξης συμμετέχουν σε ένα εργαστήριο υποκριτικής, όπου οι σκηνοθέτες δημιουργούν χαρακτήρες και ιστορίες εμπνευσμένες από τις πραγματικές ζωές των εργατών.
Aπό την ταινία «Έξω στο δρόμο»
Με τα λόγια των επιμελητών:
Σε μια συγκυρία συνεχώς αυξανόμενης επισφάλειας και εργασιακής απορρύθμισης, η θεματική ενότητα παρουσιάζει διαφορετικούς τρόπους κινηματογραφικής προσέγγισης της εργασίας και επιχειρεί να αναστοχαστεί κριτικά πάνω στη σχέση της κινηματογραφικής διαδικασίας και των πολιτικών της αναπαράστασης. Ασχολείται με ερωτήματα όπως: πώς μπορούν οι διαδικασίες κινηματογράφησης να ρίξουν κριτικά φως στις διαφορετικές μορφές του υλικού και άυλου μόχθου; πώς μπορούν να συνεισφέρουν οι ταινίες για την εργασία στη γνώση και την κριτική των δυναμικών του σύγχρονου καπιταλισμού; Τα φιλμ της ενότητας συμπεριλαμβάνουν ζητήματα εργασίας, επισφάλειας και ανεργίας, μετανάστευσης, απλήρωτης εργασίας, εμπειρίας αναζήτησης εργασίας και εναλλακτικών μορφών παραγωγής. Συμπεριλαμβάνουν επίσης ζητήματα ανισοτήτων και αποκλεισμών μέσω της εργασίας, καθώς και την αλληλοπλοκή τους με έμφυλες, εθνοτικές και ηλικιακές σχέσεις.

Το πρόγραμμα του αφιερώματος, βασισμένο σε ανοιχτό κινηματογραφικό κάλεσμα για φιλμ με εθνογραφική ματιά, συμπεριλαμβανομένου του ντοκιμαντέρ, της συμμετοχικής παρατήρησης, του docufiction και άλλων καλλιτεχνικών μορφών κινηματογράφησης, επιχειρεί την ανάδειξη κυρίαρχων τάσεων της σύγχρονης παραγωγής φιλμ για την εργασία και την επισφάλεια. Τα φιλμ του αφιερώματος επικεντρώνονται σε συνθήκες εργασίας και εργασιακές σχέσεις σε διαφορετικούς τομείς παραγωγής, σε ευρύ γεωγραφικό φάσμα: εξαντλητική εργασία σε ένα εμπορικό κέντρο στην Ιταλία («Οι ζωές στα πολυκαταστήματα»), σε μία χωματερή ηλεκτρονικών ειδών στη Γκάνα, όπου καταλήγουν εκατομμύρια είδη από όλον τον πλανήτη («e-χωματερή»), αφηγήσεις εμπειριών από το εξωτερικό και επιθυμίες επανένωσης οικογενειών μεταναστών από την Ουκρανία («Ο δρόμος ενός μετανάστη»), εικόνες μαζικής παραγωγής στην Κίνα («Η μεγάλη λαχτάρα»), διαδικασίες συνεργατικής παραγωγής σε πτωχευμένο εργοστάσιο (ΒΙΟΜΕ) στη Θεσσαλονίκη («Επόμενος σταθμός: Ουτοπία»), ιστορίες πολιτικών εντάσεων και αντιστάσεων σε εργοστάσια στο Κάιρο, μέσα από ένα εργαστήριο υποκριτικής εργατών («Έξω στο δρόμο»). Επιμελητές της θεματικής ενότητας «Εργασία και Επισφάλεια» είναι οι ανθρωπολόγοι Δήμητρα Κόφτη (Max Planck Institute for Social Anthropology) και Mao Mollona (Goldsmiths College, University of London).
Δείτε εδώ τις ταινίες του αφιερώματος.
Σάββατο 25/11 | 15:00 – 17:00
Masterclass από την Ιζαμπέλ Ινγκόλντ και την Βιβιάν Περελμούτερ
Μasterclass με θέμα «Το Μοντάζ στο Ντοκιμαντέρ» από την πολυβραβευμένη μοντέρ και σκηνοθέτη Ιζαμπέλ Ινγκόλντ και τη συνεργάτη της Βιβιάν Περελμούτερ.
Η Ιζαμπέλ Ινγκόλντ θα βρίσκεται στο 8o Ethnofest για να παρουσιάσει την καινούρια της ταινία, με τίτλο «Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών» (“Highway Rest Stop“), Το πορτρέτο ενός σταθμού εφοδιασμού σε κάποιον αυτοκινητόδρομο της γαλλικής υπαίθρου, μέσα από τα μάτια και τις σκέψεις των εργαζομένων και των περαστικών. Μία κριτική στη σύγχρονη Ευρώπη, σε έναν κόσμο ανταγωνισμού, περιπλάνησης και μοναξιάς.
Από την ταινία «Άλιμα»
Κυριακή 26 Νοεμβρίου | 13:00 – 15:00
Πάνελ παρουσιάσεων και συζήτηση με το κοινό στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Άνθρωπος και Περιβάλλον» με τίτλο «Μικροί Τόποι στον 21ο αιώνα. Παλιές προκλήσεις, σύγχρονες οπτικές».
Οι επιμελητές της ενότητας Αλέξης Κατσαρός και Καλλιόπη Στάρα καλούν σε μια ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τα σύνθετα ζητήματα που συνδυάζουν το περιβάλλον και τις αλλαγές στις αγροτικές και ορεινές κοινότητες της Ελλάδας.
Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν η Σοφία Υφαντή και ο Βασίλης Κωσταντινίδης (κάτοικοι του Δήμου Θέρμου και εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Δημιουργικότητας, Έρευνας και Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου), ο Γιώργος Κεράνης (Φεστιβάλ Βωβούσας) και ο Γιώργος Μακρής (Δημιουργός και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ζagoriwood)
Τη συζήτηση θα συντονίσει η διευθύντρια της Διεύθυνσης Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Βίλλυ Φωτοπούλου.
Το αφιέρωμα «Άνθρωπος και Περιβάλλον» υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

 

Από την ταινία «Νεστάνη. Φέρνοντας τον Αϊγιώργη» (Work in Progress)

Με τα λόγια των επιμελητών:

Οι προηγούμενες δεκαετίες σημαδεύτηκαν από ραγδαίες αλλαγές στην καθημερινότητα των κατοίκων αγροτικών και ορεινών περιοχών καθώς και θεμελειώδεις αλλαγές στη διαχείριση των φυσικών πόρων, με πολλαπλές συνέπειες στο περιβάλλον, τη χωροταξία και τις κοινωνικές δομές Από τη μία πλευρά, η -συνεχιζόμενη- διαδικασία της αστικοποίησης έχει αναπόφευκτα συντελέσει στη σταδιακή εγκατάλειψη περιοχών που φτάνει συχνά και στην ερήμωση τόσο της ενδοχώρας, ιδίως στον ορεινό χώρο, όσο και των νησιών. Από την άλλη πλευρά, το κυρίαρχο αναπτυξιακό πρότυπο της οικονομικής μεγέθυνσης έχει βασιστεί -και εν πολλοίς εξακολουθεί να βασίζεται- στην άκριτη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, δίχως ιδιαίτερη μέριμνα για την πρόληψη ή αντιμετώπιση των αναπόφευκτων περιβαλλοντικών επιπτώσεων,την υποβάθμιση του τοπίου, τη διαφύλαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς και την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής.

Απέναντι στα σύνθετα αυτά ζητήματα έχουν αναπτυχθεί εναλλακτικές προσεγγίσεις που προτάσσουν τις αξίες της αειφορίας και της ποιότητας ζωής σε ένα πολιτισμικό και φυσικό περιβάλλον “ειδυλιακό” που φαντάζει ως αντίδοτο στα κακώς κείμενα της αστικοποίησης ίνοντας συγχρόνως ιδιαίτερη έμφαση στη δυναμική των τοπικών κοινωνιών και σε συμμετοχικούς τρόπους διαχείρισης και διακυβέρνησης. Σε τι βαθμό όμως τέτοιες προσπάθειες “επιλεκτικής μετανάστευσης προς την ύπαιθρο” σε συνδυασμό με σύγχρονες ανάγκες, τη βοήθεια της τεχνολογίας και νέους τρόπους σκέψης, διάθεση, δημιουργικότητα και ενεργό δράση μπορούν να μας βοηθήσουν να χαράξουμε ένα διαφορετικό δρόμο για το μέλλον;

Δείτε εδώ τις ταινίες του αφιερώματος.

 

8o Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας

22 έως 26 Νοεμβρίου

Κινηματογράφος Άστορ, Σταδίου 28 (είσοδος εντός στοάς Κοραή) (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)

Τιμές εισιτηρίων: 2 ευρώ ανά προβολή | 5 ευρώ ημερήσιο εισιτήριο | 10 ευρώ περιορισμένος αριθμός καρτών διαρκείας για 10 προβολές

Η είσοδος σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

Είσοδος ελεύθερη για ανέργους και φοιτητές

You may also like...