Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης από το 2009 διοργανώνει κύκλους ομιλιών-διαλέξεων με τίτλο «Γνωριμία με προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης και του πολιτισμού». Τα θέματα που αναπτύσσονται είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, προσιτά σε μεγάλο βαθμό στο ευρύ κοινό της πόλης μας και αγγίζουν το σύγχρονο προβληματισμό της κοινωνίας. Οι προσωπικότητες που έχουν συμμετάσχει διακρίνονται για την καταξίωσή τους στο τομέα που υπηρετούν και για την αναγνώριση του έργου τους από την επιστημονική και πνευματική κοινότητα της χώρας μας και του εξωτερικού. Ενδεικτικά αναφέρονται προσωπικότητες, που παραβρέθηκαν ως βασικοί ομιλητές στο Ιστορικό Μουσείο, όπως ο αρχιτέκτονας κ. Αλέξανδρος Τομπάζης, ο σκηνοθέτης κ. Παντελής Βούλγαρης, ο καθηγητής κ. Δημήτρης Παντερμαλής, ο αστροφυσικός κ. Διονύσης Σιμόπουλος, ο καθηγητής κ. Θάνος Βερέμης, ο ποιητής κ. Τίτος Πατρίκιος, ο καθηγητής ιστορίας κ. Χάγκεν Φλάισερ, ο καθηγητής κ. Πέτρος Μαρτινίδης, ο συγγραφέας κ. Ισίδωρος Ζουργός, ο κριτικός θεάτρου κ. Κωνσταστίνος Γεωργουσόπουλος, ο αστροφυσικός κ. Σταμάτης Κριμιζής, o ψυχολόγος κ. Δημήτρης Καραγιάννης.
Το τρέχον έτος το Ιστορικό Μουσείο διευρύνει το θεσμό του κύκλου ομιλιών-διαλέξεων και αναβαθμίζει τον 8ο Κύκλο ομιλιών με τη διοργάνωση ημερίδων ώστε- μέσα από τη συμμετοχή περισσότερων ομιλητών, που είναι άτομα με κύρος και ειδική επιστημονική κατάρτιση, να προσεγγίζεται διαθεματικά και διεπιστημονικά το βασικό θέμα της ημερίδας. Σε αυτήν την προσπάθειά του, το Ιστορικό Μουσείο-με γνώμονα το γεγονός ότι οφείλει να ανταποκριθεί στον παιδαγωγικό του ρόλο ως μουσείου ανοικτού στην κοινωνία και να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα για δια βίου μάθηση- έχει πολύτιμους αρωγούς τόσο επίσημους φορείς, όπως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, όσο και πρόσωπα της πνευματικής ζωής του τόπου, αλλά και επιστημονικούς συνεργάτες.
Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να οργανωθούν οι παρακάτω ημερίδες:
· Ημερίδα με θέμα Προτάσεις αξιοποίησης και εφαρμογής του μουσειακού περιβάλλοντος από τον εκπαιδευτικό (Νοέμβριος 2016)
· Ημερίδα με θέμα Οίνος και Θράκη (Δεκέμβριος 2016)
· Ημερίδα με θέμα Αστυνομική Λογοτεχνία (Μάρτιος 2017)
Συγκεκριμένα, η πρώτη ημερίδα- που αφορά θέματα Μουσειοπαιδαγωγικά- πρόκειται να υλοποιηθεί την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 στις 17.30 στο χώρο εκδηλώσεων του Ιστορικού Μουσείου. Απευθύνεται όχι μόνο σε επίσημους φορείς εκπαίδευσης και σε εκπαιδευτικούς, αλλά και στο ευρύ κοινό της πόλης μας που ενδιαφέρεται για τον τρόπο προσέγγισης της ιστορίας και του πολιτισμού μέσα από την τυπική, αλλά και άτυπη, μορφή εκπαίδευσης. Βασικοί ομιλητές θα είναι μέλη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και συνεργάτες του Μουσείου: η κα Αναστασία Φιλιππουπολίτη, επίκουρος καθηγήτρια Δρ. στις Μουσειακές Σπουδές, ο κος Σίμος Παπαδόπουλος, επίκουρος καθηγητής Δρ. στην Παιδαγωγική του Θεάτρου, η κα Αναστασία Οικονομίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δρ. στην Παιδική Λογοτεχνία. Επίσης, εκτενή αναφορά στον τρόπο σχεδιασμού και υλοποίησης των τρέχοντων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου θα γίνει από τους επιστημονικούς συνεργάτες του μουσείου, όπως την κα Κική Χριστοδούλου, ιστορικό τέχνης-μουσειολόγο, την Αγνή Λ. Καραγιάννη, Ιστορικό-Αρχαιολόγο και Θεωρητικό Θεάτρου.
Στη διάρκεια της ημερίδας θα τεθούν ζητήματα της σύγχρονης μουσειοπαιδαγωγικής και θα υπάρξει δυνατότητα διαλόγου, με προτάσεις και αντιπροτάσεις από τους συμμετέχοντες. Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης και θα παραδοθεί στους διευθυντές ή εκπροσώπους των σχολείων ο συλλογικός τόμος έκδοσης του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, που αφορά 4 βιβλία με την ιστορία της πόλης διαμορφωμένα ανά θεματικές ενότητες: οικονομία, πολιτική, κοινωνική και πνευματική ζωή, τα κτίρια και η αρχιτεκτονική της πόλης. Τα ιστορικά στοιχεία και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του μουσείου, όπως αυτά εμπεριέχονται στο συλλογικό αυτό τόμο, θα εμπλουτίσουν τις σχολικές βιβλιοθήκες και θα αποτελέσουν μία ακόμη γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας του μουσείου με το σχολείο.
Οι δύο επόμενες ημερίδες θα έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς σε αυτές θα φιλοξενηθούν αφενός επώνυμες προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης του Οίνου και της οινογνωσίας, αφετέρου συγγραφείς και επιστήμονες από το χώρο της Αστυνομικής Λογοτεχνίας.