Για την επέτειο της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών σας προσκαλεί στις δύο προβολές του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ “ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΠΡΙΜΟ” στις 25 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 8.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών στις 26 Ιανουαρίου 2023 στις 7.00 μ.μ. στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

Ελεύθερη είσοδος

Όλα ξεκίνησαν το 2003 όταν ο καθηγητής Crescenzi ανακάλυψε ένα παλιό αρχείο με φωτογραφίες, σχολικές εκθέσεις, ταυτότητες και απολυτήρια στο υπόγειο του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη. Το κτίριο ήταν κάποτε η έδρα του ιταλικού σχολείου «Ουμπέρτο Πρίμο», όπου φοιτούσαν εκατοντάδες Εβραίοι μαθητές μέχρι το σχολικό έτος 1941-42.

Μέσα από τις περιπέτειες 9 μαθητών η ταινία αφηγείται την ιστορία του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, όπου το 96% των Εβραίων της πόλης οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς. Ως αφηγητής, ο A. Crescenzi, θα είναι ο συνδετικός κρίκος για το ξετύλιγμα αυτών των ιστοριών. Μέσα από τα δικά του μάτια θα δούμε κι εμείς το χρονικό πλαίσιο στο οποίο διαδραματίζονται αυτές οι μικρές και μεγάλες ιστορίες, από τα πρώτα αντιεβραϊκά μέτρα του 1941 έως την Απελευθέρωση.

Την εξιστόρηση ενισχύουν και οι μαρτυρίες των Alberto Modiano και Drita Giomo, που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες εκείνων των γεγονότων.

Το ντοκιμαντέρ προσεγγίζει την ιστορία του Ολοκαυτώματος με μια νέα σκηνοθετική ματιά και στοχεύει να καλλιεργήσει μια κουλτούρα μνήμης ως κοινή συλλογική γνώση, να αναπτύξει μια κριτική προσέγγιση στα ζητήματα της εποχής μας, ως πολίτες με προσεκτική και συμμετοχική συνείδηση. Γι’ αυτό εξάλλου η ταινία απευθύνεται ιδιαίτερα σε εκπαιδευτικούς και νέους ανθρώπους.

Με την υποστήριξη: Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Αθήνα από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον, Πρεσβείας της Ιταλίας Αθήνα, ΕΚΟΜΕ, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, KickStarter, ΔΕΣΦΑ, RFG. Υπό την Αιγίδα: ΕΟΤ, Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος, Δήμος Θεσσαλονίκης

Ιστοσελίδα της ταινίας: https://www.thestudentsofumbertoprimo.com/

Trailer: https://vimeo.com/762237244/8b3ab87c1a

Info / Πληροφορίες

Istituto Italiano di Cultura di Atene – Patission 47

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών – Πατησίων 47

210 5242646 – 210 5242674

iicatene@esteri.it

www.iicatene.esteri.it

You may also like...