7ο Φεστιβάλ Σχολικού Χοροθεάτρου-DAS

Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία και ανάμεσα σε χαμόγελα χαράς, ικανοποίησης και στιγμές έντονης συγκίνησης ολοκληρώθηκε το 7ο Φεστιβάλ Σχολικού Χοροθεάτρου-DAS στο Δημοτικό Θέατρο Πατρών «Απόλλων» τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2017. Πληθώρα μαθητών και εκπαιδευτικών είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις χοροθεατρικές τους συνθέσεις οι οποίες ήταν καρποί της εφαρμογής του προγράμματος «DAS/Το χοροθέατρο στην υποχρεωτική εκπαίδευση –ο χορός ενώνει, συγκρατεί, παρηγορεί-»στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/μιας και Β/μιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας.
Φέτος για πρώτη φορά έγινεεφαρμογή του προγράμματος σε Νηπιαγωγεία και Λύκεια τα οποία εντυπωσίασαν με την παρουσία τους. Ιδιαίτερα υψηλό ήταν το θέαμα που προσέφεραν μαθητές και εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν για τρίτη χρονιά στο πρόγραμμα,αλλά θετικότατες κριτικές απέσπασαν και πρωτοεμφανιζόμενα σχολεία.Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Κωσταντίνος Γιαννόπουλος, η Επίκουρη Καθηγήτρια Παν/μίου Πατρών και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ΠΔΕΔΕ και Παν/μίου Πατρών κ. Χρυσή Καραπαναγιώτη, η Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας κ. Ευφροσύνη Κωσταρά, η Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ανδρεάννα Κουφού, η κ. Συγκλητική Βλαχάκη,Θεατρολόγος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας το οποίο συνεργάζεται και στηρίζει το πρόγραμμα DASαπό την έναρξή του 2013και πλήθος Σχολικών Συμβούλων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. Στις εναρκτήριες ομιλίες υπογραμμίστηκε από το σύνολο των ομιλητών η ουσιαστική δουλειά που γίνεται κατά τη διάρκεια της ετήσιας υλοποίησης του προγράμματος.

Η υπεύθυνη του προγράμματος χορογράφος και πανεπιστημιακός Μάρω Γαλάνη συνεχάρη όλους τους μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων από Πάτρα, Αμαλιάδα, Αμφιλοχία, Νεοχώριο Αιτωλοακαρνανίας, τους φοιτητές /τριες του Πανεπιστημίου Πατρών και τους υπέροχους μαθητές /τριες και νήπια του σχολείου κωφών και βαρήκοων Πάτρας για την υψηλή αισθητική προσέγγιση στις παραστάσεις τους, με θέματα που αφορούσαν: τα αισθήματα, τη φιλία, το παιδί, τη δημοκρατία, την αγάπη, το «είναι», τον ελεύθερο χρόνο, τη συμπαράσταση, την απώλεια, το δέντρο που έδινε κ.α. Ευχαρίστησε θερμά την συνεργάτιδα του DAS θεατρολόγο κ. Βουρδέρη Μαριεντίνα, performer της DERIDAncetheatreEnsemble για την καλλιτεχνική στήριξη του προγράμματος και την κ. Σαρλή Έλενα για την οργανωτική στήριξη από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας. Κυρίως ευχαρίστησε τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς οι οποίοι συνδυάζοντας τη νέα γνώση που απέκτησαν στο DAS με τη δική στους παιδαγωγική και διδακτική εμπειρία, μπήκαν ολόψυχα και με όλη τους την καλλιτεχνική διάθεση στην περιπέτεια της χοροθεατρικής επιτελεστικής πράξης. Δοκίμασαν και κατάφεραν να συναντηθούν αλλιώς ωραία με τους μαθητές τους και μαζί τους δημιούργησαν τρυφερές, δυνατές, συγκινητικές συνθέσεις. Τα παιδιά, κέντρο κι άξονας του DAS, μας χαμογέλασαν και μας προσκάλεσαν να απλώσομε τα χέρια ο ένας στον άλλον και μαζί τους να κλείσουμε αισιόδοξα το μάτι στο μέλλον, επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Οργανωτικά υπεύθυνη του προγράμματος Das το χοροθέατρο στην εκπαίδευση και του 7ου Φεστιβάλ Σχολικού Χοροθεάτρου» για την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας ήταν η κ. Σαρλή Έλενα, η οποία ευχαρίστησε θερμά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα χαρακτηριζόμενοι από υπερβάλλοντα ζήλο αφού ….έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως οι μαθητές δεν σταματούσαν τις πρόβες τις ώρες του διαλείμματος ενώ εκπαιδευτικοί και μαθητές συναντιόντουσαν και εκτός σχολικού ωραρίου οικειοθελώς για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα που παρουσίασαν. Επίσης ευχαρίστησε τους εθελοντές φοιτητές που υποστήριξαν το 7ο Φεστιβάλ Σχολικού Χοροθεάτρου καθώς και τους καλλιτέχνες της ομάδας DERIDAnceTheatre.

 

Λεωφόρος Όθωνος-Αμαλίας 6, Ταχ.Θυρίδα: 1297
Τ.Κ. 26223, Πάτρα

Τηλέφωνο: 261 062 3730
Φαξ:2610 623747
Email: theat-pat@otenet.gr
http://www.dipethepatras.gr/

You may also like...