7ο Φεστιβάλ Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων στο Ρέθυμνο

Ένας σημαντικός θεσμός της εκπαίδευσης είναι ο θεσμός των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων. Εκπαιδευτικοί και μαθητές καλούνται στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς, εθελοντικά, να επιλέξουν από κοινού ένα ζήτημα που τους απασχολεί στις θεματικές της Αγωγής Υγείας, της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή των Πολιτιστικών Θεμάτων και να το επεξεργαστούν με πολυδιάστατο τρόπο, σχεδιάζοντας και πραγματοποιώντας στοχευμένες, βιωματικές δραστηριότητες.
Ο σκοπός των Προγραμμάτων είναι η ευαισθητοποίηση και η αλλαγή στάσεων των μαθητών στο υπό διαπραγμάτευση θέμα και ο επαναπροσδιορισμός στερεοτύπων και αξιών μέσα από τα συναισθήματα που γεννά κάθε βιωματική διαδικασία.
Το Φεστιβάλ Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων αποτελεί την τελική εκδήλωση η οποία έχει στόχο τη συλλογική παρουσίαση και διάχυση των αποτελεσμάτων αυτών των Προγραμμάτων.
Πραγματοποιείται στο Σπίτι του Πολιτισμού του Δήμου Ρεθύμνου από την Τρίτη 9 έως την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017, 9:30 – 13:30 & 18:30 – 20:30.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό, απευθύνεται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικούς), σε γονείς και την τοπική κοινωνία & περιλαμβάνει:
Εκδηλώσεις Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων από σχολεία
Θεατρικό με τίτλο «Ο Δήμαρχος αρρώστησε» και θέμα τις συμπεριφορές της σωστής διατροφής του 13ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου την Πέμπτη 11 Μαΐου, 18:30 – 21:00 και
Διαπολιτισμική γιορτή του 10ου Δ.Σ. Ρεθύμνου την Παρασκευή 12 Μαΐου, 18:30 – 21:00
Έκθεση μαθητικών έργων & αφίσας από την Τρίτη 9 έως την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017, 9:30 – 13:30 & 18:30 – 20:30

«Μοιράζομαι…» 10λεπτες παρουσιάσεις υλοποιημένων Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017, 18:30 – 21:00 και
Εργαστήριο εκπαιδευτικών με τίτλο «ΑνακυκλωΠΑΙΞΤΕ» με συντονίστρια την εκπαιδευτικό στο 10ο Δ.Σ. Ρεθύμνου, Διονυσία Γιαννοπούλου την Τρίτη 9 Μαΐου 2017, 18:00 – 21:00
Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ θα παραχωρηθούν σε πρωινές ώρες για επισκέπτες μαθητές:
Μουσειοπαιδαγωγικό Εργαστήριο με αφορμή τα μαθητικά έργα και τίτλο «Συνομιλώντας με τα έργα μας» διάρκειας μιας ώρας για έξι τμήματα μαθητών σε συνεργασία με τα Εικαστικά Εργαστήρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (ΚΕΔΗΡ) από την Μουσειοπαιδαγωγό Σοφία Τρούλη
Ερμηνευτικές ξεναγήσεις από την Μουσειοπαιδαγωγό Χαρά Μαρκουλάκη
Εργαστήριο Αφήγησης & Εικαστικής Δημιουργίας με τίτλο: «Γνωρίζω τον κόσμο μέσα από τα παραμύθια. Σε μια χώρα μακρινή…» από την αφηγήτρια Μαρία Τσουκνάκη (νήπια έως και Γ τάξη) την Τρίτη, 10:30 – 12:00
Κατά το Σχολικό Έτος 2016-17 από 60 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της Διεύθυνσης της περιοχής μας υλοποιήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς με τους μαθητές τους: 72 Προγράμματα Αγωγής Υγείας, 47 Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και 58 Προγράμματα Πολιτιστικών Θεμάτων ενώ στο 7ο Φεστιβάλ συμμετέχουν τα 1ο, 3ο, 9ο, 13ο Νηπιαγωγεία Ρεθύμνου, το 4ο Νηπιαγωγείο Ατσιποπούλου, τα Νηπιαγωγεία Αξού, Αρμένων, Γερανίου και Πηγής το 1ο Ειδικό Δ.Σ. Ρεθύμνου, τα 3ο, 5ο, 10ο και 14ο Δ.Σ. Ρεθύμνου, τα 1ο Δ.Σ. Ατσιπόπουλου και Περάματος, τα Δ.Σ. Αλφάς, Σπηλίου και Σταυρωμένου.
Σχολεία, εκπαιδευτικοί και μαθητές αξίζουν συγχαρητήρια που επιμένουν, κόντρα τους καιρούς, να υλοποιούν προγράμματα δημιουργώντας μικρές ή μεγάλες οάσεις καθώς και φορείς, δημόσιοι ή ιδιωτικοί αλλά και πρόσωπα που υποστηρίζουν το θεσμό. και συμπαραστέκονται σε κάθε προσπάθεια των σχολείων.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την ΔΠΕ Ρεθύμνης δια της Υπεύθυνης και την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που συμμετέχουν.

You may also like...